VALIKKO

Spider-Man: Homecoming – Hämähäkkimies: kotiinpaluu

Kuvahaun tulos haulle spiderman homecoming film poster

Tässä supersankari-toimintaseikkailussa Hämähäkkimies / Peter Parker yrittää tasapainoilla koulun ja uusien ystäviensä (The Avengers-ryhmä) aiheuttaman ”tahdon taistella pahaa vastaan” innoituksen välillä. Intoa ja virtaa oman paikkansa osoittaamiseen Peterillä riittää enemmän kuin häntä mentoroiva Tony Stark jaksaa valvoa. Haasteita Peterille kuitenkin tulee kutsumatta vastaan, kun Vulture / Adrian Toomes ilmaantuu uudeksi uhaksi.

Columbia Pictures /Marvel Studios on mielestäni ottanut aikamoisen riskin palkkaamalla suhteellisen keltanokkaisen ohjaajan Mr. Joes Wattsin sen Hämähäkkimiehen uudelleenaloitus filmisarjalle. Toisaalta studiolla on kyllä rahaa millä mällätä, mutta jos mennään metsään tässä niin siinä voi kyllä vain seurata jälkiä sylttytehtaalle ohjaajan tuolin viereen. Jos taas yleisö tykkää, kriitikot ylistävät ja niin edelleen voi Mr. Watts haaveilla kenties Spider-Man: Homecoming 2 -rainan ohjauksesta. Ja tämän leffan perusteella voin hyvin kuvitella studion pitävän kiinni tästä ohjaajasta, ainakin toistaiseksi. Varsinkin kun otetaan huomioon, että käsikirjoitusta on ollut vääntämässä useampi kokki (Jonathan M. Goldstein, John Francis Daley, Jon Watts, Christopher Ford, Chris McKenna ja Erik Sommers) on tästä saatu aikaan ihan asiallinen soppa. Ja samalla on jotenkin onnistuttu pitämään elokuva uskollisena herrojen Stan Leen ja Steve Ditkon luomalle Hämähäkkimies-sarjakuvahahmolle.

”Can’t you just be a friendly neighborhood Spider-Man?”

Peter Parker/Hämähäkkimies pääosaroolin pohdittiin useampaa eri nuorta näyttelijää. Eikä varmasti ollut helppoa tehdä valintaa lopullisesta kuusikosta: Asa Butterfield (mm. Hugo, Ender’s Game, The Space Between Us), Tom Holland (mm. The Impossible, In the Heart of the Sea), Judah Lewis (mm. Demolition, Point Break), Matthew Lintz (mm. Kill the Messenger, Pixels), Charlie Plummer (mm. King Jack, The Dinner) ja Charlie Rowe (mm. Nevel Let Me Go, 400 Boys). Mr. Holland kuitenkin nappasi keikan kuten uusimmasta Avengers: Civil War huomattiin ja siinä samalla itselleen lisää elokuvajulkisuutta. Edellisestä uudelleenaloituksesta huolehti myös brittinäyttelijä Mr. Andrew Garfield, joten trikoita sai jälleen sovitella britin päälle.

Kuvahaun tulos haulle spider man homecoming film jacob batalon

Mr. Tom Holland tekee hyvää työtä valkokankaalla. Hän on uskottava teini-ikäisenä Peter Parkkerina, joka vasta opettelee Hämiksena olemista. Perinteiseen nuorisolaisten tapaan hän uskoo olevansa kuolematon ja valmis isojen poikien leikkeihin, kunnes muutama mutka opettaa toisin. Halu Kostajien joukkoon on kuitenkin suuri, vaikka Tony Stark ehdotteleekin opettelemista ensin ystävälliseksi koko naapuruston Hämähäkkimieheksi. Mr. Hollandin rinnalla hyvää työtä tekee myös Mr. Jacob Batalon Peterin ystävänä Nediä. Peteriltä lipsahtaa salaisuus jos toinenkin Nedille, mutta eikös meistä jokainen tarvitse sen ”miehen tuolissa kuiskimaan korvaamme”?

Toisen merkittävän roolin tekee Mr. Michael Keaton, joka näyttelee Adrian Toomesia alias Vulturea (Korppikotka). Ohjaaja Mr. John Watts kuvaa Hämiksen uutta vastustajaa Vulturea ihan tavalliseksi mieheksi. Hän nyt vain sattuu työskentelemään jätteenkäsittelylaitoksella ja saamaan käsinsä Chitauri-teknologialla varustettuja asioista. Pian edessä onkin itselleen oman puvun rakentaminen ja sitä kautta tavallisesta tyypistä tulee super-pahis, vähän kuin Tony Stark mutta moraalisesti väärinpäin. Hämiksen ja IronManin onneksi Vulture ei kuitenkaan tavoittele kuuta taivaalta, vaan pikemmin haluaa itselleen palan kakkua. Mutta yhtä kaikki, hänessä on silti riittävästi vastusta Hämikselle. Ja näin ollen Mr. Keaton jättää Mr. Robert Downey jr. Tony Starkin roolissa takavasemmalle. Ja hyvä niin. Sillä tämä elokuva on Hämiksestä, ei uusien supersankarien esittelystä tai vanhojen pinnalla pitämisestä (Kapteeni Amerikan luennoista huolimatta).

Kuvahaun tulos haulle spider man homecoming film michael keaton

Mielenkiintoista tämä on myös siksi, että Mr. Robert Downey jr. pohti omaa uraansa Iron Man:n roolissa. Ainakaan vielä hemmo ei ole heittämässä haarniskaansa kierrätykseen, mutta on samalla myös myöntänyt ikääntymisen merkityksen roolin uskottavuuteen. Spider-Man Homecoming oli Iron Manin seitsemäs valkokangasesiintyminen ja lisää on luvassa vielä Avengerien joukossa herrojen Anthony ja Joe Russo ohjaamassa elokuvassa: Avengers: Infinity War. Miehelle on tässä kohtaa nostettava hattua moisen asian pohtimisesta, sillä vaikka palkkapussi houkuttelisi on Iron Manin siitä huolimatta pystyttävä rankkoihin fyysisiin suorituksiin teknisistä avuista huolimatta. Ja jos kunto ei kestä, niin se ei kestä.

Spidermanin elokuvallisessa historiikissä ollaan tultu nyt pitkä matka 2000-luvun alun hypetyksestä. Tuolloin Mr. Sam Raimin ohjaamat leffat (Spider-Man, Spider-Man 2 ja Spider-Man 3) esittävä Mr. Tobey Maguire sai vetää Peter Parkerin roolissa trikoot päälleen. Joidenkin hämistä fanittavien mielestä tämä oli parasta tähän asti. Mutta itse kallistun kyllä Mr. Marc Webbin Hämähäkkimies-elokuvien pariin (The Amazing Spider-Man ja The Amazing Spider-Man 2), joissa punaisissa haalareissa katoille riekkui Mr. Andrew Garfield. Tai oikeastaan pitäisi todeta, että jokainen ohjaaja ja näyttelijä tekee hahmosta omanlaisensa. Saman on tehnyt nyt myös Tom Holland sananmukaisesti kotiin paluun myötä. Ja oman leimansa hän myös jättää Hämähäkkimiehen asenteeseen väkivaltaa kohtaan. Hämis välttää tappolinjaa, hän vain haluaa antaa pahiksille opetuksen, kunhan vain oppisi ensin hallitsemaan pukunsa.

Aiheeseen liittyvä kuva

Toki yleisö on kosittu valmiiksi jo Captain America: Civil War -elokuvassa energisen nuorisolaisen taholta. Mutta kun nyt valkokankaalla on vältytty siltä perinteiseltä alkutarinalta niin Hämis saa ihan uuden alun, konkreetisti. Tyyliltään se on selvästi Marvel-kamaa ollen hauska, humoristinen ja vauhdikas supersankari-elokuva. Tai oikeastaan supersankariksi kehittymisen elokuva. Onneksi leffa jaksaa myös välillä hidastaa ja antaa katsojan nauttia nuoren teinin arkisista ongelmista, joita hänen paras ystävänsä Ned myös virittelee paikoilleen. Samalla se myös tarjoilee hyviä draamankaaren hetkiä erityisesti Peter Parkkerin ja Adrian Toomesin kohtaamisissa.

Kuvahaun tulos haulle spider man homecoming film spiderman tom holland

Supersankari tahdon olla mawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja siinä hommassa pelastaa maailmaa, enkä vain kotonurkkia. Tai näin ainakin Peter Parker alias Hämähäkkimies toivoo. Koska Kostajien joukkoon ei pääse ihan helpolla ja sitä sisäistä sankaruutta tulisi löytää itsestä, niin leffa on ihastuttavalla tavalla yhtä aikaa kliseinen ja tuore. Se antaa Hämikselle todellakin alusta aloittamisen mahdollisuuden, samalla kun se osoittaa miksi on kiva olla supersankari. Valkokankaan toimintakohtaukset ovat asiallisen kokoisia, kotikutoisia ja aloittevalla supersankarille sopivia. Huumori tuntuu korvaavan erikoistehosteet ja nuorten annetaan olla nuoria omine ongelmineen. Hämähäkkimiehen energia jaksaa kantaa koko elokuvan läpi ja antaa sille samalla mahdollisuuden keskittyä yhteen supersankariin kerrallaan. Suosittelen elokuvaa kaikille. Vaikka raina on pitkä, niin aika sen parissa kului kuin siivillä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Tom Holland, Michael Keaton, Jacob Batalon, Laura Harrier, Robert Downey jr.

Kesto: 2 tuntia 13 minuuttia

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa