VALIKKO

Spandex Sapiens

Spandex Sapiens -dokumentti esittelee meille Mr. Michael ”Starbuck” Majalahden. Mies kasvoi pituuteensa Kanadassa, missä hän kiusattiin isänsä ammatin, helluntalaissaarnaaja, vuoksi. Oman pakopaikkansa ja tulevan intressinsä Michael löysi tuolloin sarjakuvien trikooasuisista sankareista ja television show-painijoista. Ei siis liene yllätys, että veri veti tähän suuntaan ja miehestä itsestään tuli kehonrakennuksen myötä ammattilainen showpainija.

Oikeassa elämässä Mr. Michael ”StarBuck / The Canadian Rebel ” Majalahti (1973 – ) on paljon muutakin kuin ”pelkkä” showpainija. Mies on käyttänyt persoonallisuuttaan ja charmiaan monella eri alalla ja vaikuttanut muun muassa laulajana, koluminstina ja henkilökohtaisena valmentajana. Myös romanssipuolella menee hyvin, sillä hemmo päätyi naimisiin romanilaisen Dianan kanssa vuonna 2013. Mutta ennen kaikkea miestä kai voi kiittää siitä, että on oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että Suomeenkin saatiiin showpaini ja tällä hetkellä Mr. StarBuck ilmeisestikin vaikuttaa Fight Club Finland nimisessä järjestössä. Tässähän voisi melkein innostua katsomaan jonkin showpaini esityksen, tai sitten vain tyytyä toteamaan, että siinä ole mitään minua viehättävää.

Dokumentti saa sisältönsä tästä showpainista ja sitä harjoittavista ihmisistä. Tukkanuottaa on saatu aikaiseksi esittelemällä hyvinkin erilaisia elämän näkemyksiä omaavia henkilöitä showpainin sisällä. Starbucksilla vaikuttaa olevan sietokykyongelmia eritytisesti transsukupuolisen painijan Jessica Loven kanssa. Painikehässä ei kohtaa vain kaksi esiintyjää vaan konservatiivinen ja homofobinen maskuliininen mies kohtaa suurimman pelkonsa transsukupuolisen ihmisen. Mutta on kuitenkin pakko tunnustaa, että jossakin vaiheessa elokuvaa tekijät vaikuttavat kadottaneen sen kuuluisan punaisen langan. Toki Mr. Majalahden elämää tarkastellaan suunnasta jos toisesta, mutta dokumentti olisi hyötynyt reippaasti tiivistämisestä tai keskittymisestä enemmän tiettyihin teemoihin.

Dokumentin ohjaaja Mr. Oskari Pastila ei varsinaisesti ole mikään showpainin ylin ystävä. Ohjaaja tunnisti lajista lähinnä Mr. Hulk Hoganon massiiviset viikset ja Mr. Darren Aronofskyn elokuvan The Wrestler (2008). Aihe kuitenkin löytyi tuttavan kautta, joka valisti Mr. Pastilaa kotimaisesta showpainista. Alkuun lähdettiin hienolla varauksella, jos Mr. Majalahden elämä on pelkkää hikistä treenitrikoon vaihtelemista asian voi aina unohtaa. Onneksi näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Michael osoittautui hyvinkin vaikuttavaksi ja dokumenttiä hyvin eteenpäin kantavaksi hahmoksi niin kehässä kuin kulissienkin takana.

Ohjaaja Mr. Oskari Pastila jatkaa edelleen urheilun parissa. Myös seuraava dokumentti on mielenkiintoinen. Se käsittelee Etelä-Korean jääkiekkomaajoukkueen valmistautumista vuoden 2018 talviolympialaisiin. Luit aivan oikein, järjestäjämaana sillä on siihen automaattinen osallistumisoikeus, menestys voi olla sitten toinen asia. Mutta ainakin eteläkorealaiset tekevät parhaansa ja ovat olleet Suomessakin opin perässä, joten ehkä kansainvälisen jääkiekkoliiton ranking sija myös nousee 23sta ylöspäin, toivottavasti. Vuonna 2015 A- ja B-divisioonissa Etelä-Korean taakse jäivät sellaiset jääkiekkomaat kuin Britannia, Alankomaat, Liettua. Kroatia, Romania, Viro ja Serbia. Näistä maista tulevat mieleen kyllä enemmän Euroviisut kuin jääkiekko, mikä osaltaan voi myös selittää Suomen sijoitusta – siellä Euroviisuissa, nimittäin. Vuonna 2015 Suomi oli rankattu pääsarjassa neljänneksi heti Kanadan, Venäjän ja Ruotsin jälkeen. Me siis osaamme joko laulaa tai laukoa ja sama trendi vaikutti jatkuvan myös tänä vuonna kummassakin lajissa.

Vilpitön kuvaus alfauroksen ajatuksistawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Spandex Sapiens keskittyy aika vahvasti Mr. Majalahden ympärille ja osoittaa, että Suomessakin showpaini voisi olla mielenkiintoinen urheilulaji, tai sitten ei. Tai sitten se ainakin vaatii mieletöntä buffausta yleisöjen tavoittamiseksi. Siinä missä elokuva / dokumentti seuraa hyvin kulisseissa ja niiden takana tapahtumia toimintaa tuoden arjen raadollisuuden esille, se pullauttelee pinnalle myös mielenkiintoisia ajatuksia miesten ja naisten välisistä eroista. Näiden tuumausten avulla itse jaksoin elokuvan loppuun. Raina olisi hyötynyt reippaammasta tiivistyksestä, eikä varmasti olisi silloinkaan menettänyt charmiaan. Suosittelen leffaa kaikille painiurheilun ystäville ja itseään etsiville. Tämän lisäksi Spandex Sapiens toki myös osoittaa, että tästäkin aiheesta on saatu tehtyä asiallinen dokumentti. Tai ainakin ohjajaalla on ollut yritystä siihen. Rehellisesti sanottuna odotin enemmän, mutta jouduin tyytymään vähempään enkä usko sen joutuvan showpainin tuntemattomuudesta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

Osastot: Dokumentti, Draama, Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Kommentit

Vastaa