VALIKKO

Solsidan – Onnea onkimassa

Kuvahaun tulos haulle solsidan film poster

Enemmistölle (mihin en itse kuulu) Solsidan on varmasti tuttu tv:stä. Ruotsalainen draamakomediasarja on pyörinyt siellä vuodesta 2010 lähtien. Myös Suomessa on saatu nauraa tämän onnellisen asuinalueen asukkaille viiden kauden verran. Ilmeisesti maassamme on sarjasta pidetty niin paljon, että telkkariin pitää pykätä aiheesta omaa tuotantoa. MTV on tilannut tästä sarjasta suomalaisen version, jonka pitäisi kevään aikana tulla televisioon. Kymmenosaisen Onnelan tapahtumat sijoittuvat Porvooseen ja sen kuvitteelliseen Poutaniemen kaupunginosaan. Ja siinä samalla se tulee vastanneeksi yleensä askarruttavaan kysymykseen: osaammeko nauraa itsellemme yhtä paljon kuin ruotsalaisille?

Nyt valkokankaalla tavataan televisiosarjasta tuttu porukka. Alex ja Anna käyvät läpi avioeroa, johon heidän ystäväpariskuntansa Fredde ja Mickan suhtautuvat omalla tavallaan. Samaan aikaan heidän tuttunsa Ove kamppailee vaimonsa Anetten kanssa jälkikasvun hankkimisessa. Tästä kaikesta ja uusista ihmisistä näissä ympyröissä saa aikaan paljon mielenkiintoisia kohtaamisia.

Ohjaajaveljekset Felix Herngren ja Måns Herngren ovat varmasti pitäytyneet uskollisesti Solsidanin alkuperäisissä tunnelmissa. Joten kaikki sarjan fanit ovat varmasti tyytyväisiä. Itse taas trailerin perusteella odotin paljon hauskempaa esitystä kuin leffa lopulta tarjoili. Mutta se ei estä sitä nousemasta hyväksi kassamagneetiksi lähes kaikissa Pohjoismaissa. Mutta ilman fanipohjaa leffa ei varmastikaan saavuta katsojassa yhtä kivoja oivalluksen tunteita. Näissä merkeissä en koe jotain suurta jääneeni vaille, mutta sen sijaan leffa mielestäni tuntui välillä enemmän televisiosarjalta kuin itsenäiseltä elokuvalta. Sitä on kuitenkin kiitettävä siitä, että se toimii hyvin itsenäisenäkin. Kärryille kyllä pääsee ilman telkkarinkin tuijottamista. Tosin siihen toiseen ikuisuuskysymykseen: että tuleeko hyvistä televisiosarjoista hyviä elokuvia en osaa vastata Solsidanin kohdalla.

Joku näppäräkielinen voisi vetää tähän väliin listan näitä ehdokkaita. Niiden joukossa pyörisivät varmasti Sinkkuelämää, The X-files, The Transformes, The A-team, Absolutely Fabulous, The Avengers, Charlie’s Angels, Mission Impossible, Get Smart, G.I. Joe, The Flintstones. Miami Vice, Bean, My Little Pony, The Simpson, The Smurfs, Star Trek ja Teenage Mutant Ninja Turtles. Paljon jää varmasti näiden televisiosarjoista innoituksensa saaneiden elokuvien joukosta mainitsematta. Mutta pointtini on se, että niiden joukossa on hyviä ja niitä vähän vähemmän onnistuneita otoksia. Jos sarjalla on uskollisia fanittajia, niin varmasti leffa – olipa se millainen tahansa – palvelee heitä.

Kuten sanottu luulin meneväni katsomaan hyvinkin hauskaa elokuvaa. Toki sillä oli omat hauskat hetkensä, mutta pääasiallisesti se keskittyi esittämään nasevia havaintoja luokakeroista, keski-ikäisten parisuhdeongelmista, uuden siipan löytämisen vaikeudesta ja sen sperman hankkimisesta. Leffassa saa kuitenkin nauraa, enemmänkin olisin tosin mielelläni vatsalihaksiani treenannut, mutta mennään nyt näin. Ja onneksi osaan nauraa myötähäpeän tunteelle sekä hahmojen piirteille niin omassa kuin lähipiirini tavoissa.

Myötähäpeässä mukanawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
tavalla tai toisella. Solsidan on täynnä tiukkoja tilanteita, koomisia tapahtumia ja lillimistä epävarmuudessa. Leffan jokainen pääroolissa oleva vaikuttaa kaipaavan jonkinlaista hyväksyntää ympäristöltä, eikä niissä merkeissä oikein onnistu tekemään oikeita valintoja. Väärät valinnat johtavat sitten omiin hankaluuksiinsa. Solsidan painottaa myös ystävyyttä ja perhettä mammomaa merkittävämpänä tekijöinä. Ja näistä meidän jokaisen olisi hyvä ottaa oppia. Henkilöhahmot eivät ehkä Solsidanissa voi hyvin, mutta heidän kanssaan voi sekä itkeä ja nauraa. Suosittelen elokuvaa kaikille sarjaa seuranneille sekä meille muille, jotka kaipaamme kevyttä irtiottoa arjesta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näytteljät: Josephine Bornebusch, Johan Rheborg, Mia Skäringer, Felix Herngren, Malin Cederblad, Henrik Dorsin, Sven Wollter, Henrik Schyffert, Frida Hallgren, Leonardo Rojas

Kesto: 1 tunti 44 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa