VALIKKO

Smallfoot – Pikkujalka, dubattu, 2D

Kuvahaun tulos haulle smallfoot film poster

Omasta merkityksellisyydestä haaveile nuori lumimies Migo löytää ihmisen. Tällaista ei pitäisi olla olemassa, sillä lumimiesten kotivuorihan leijuu pilvien päällä, mutta niin vain kävi ja todistukseksi tästä Migolle jäi sananmukaisesti kenkä käteen. Kylän päällikkö Kivenhaltija pitää Migon kohtaamista vain jakin tapaamisena, mutta Migo pitää päänsä ja siihen apua uusilta ystäviltään. Edessä onkin kaikkien kieltojen rikkominen ja laskeutuminen alas huipulta etsimään jotain, mitä ei pitäisi olla. Ja kohtaaminen todellakin saadaan aikaan lumimiestä etsivän Percyn ja uteliaan Migon välille.

Isojalka kääntää koko lumimies ajattelun päälaelleen, tai no melkein. Me ihmisethän koitamme etsiä isojalkaa, lumimiestä, jetiä tai jotain muuta hangilla loikkivaa hemmoa. Toiset tekevät tätä etsintää toisia toivorikkaammin ja toiset tyytyvät naureskelemaan heille. En ota kantaa, onko näitä mammuttimaisia hemmoja olemassa vai ei, mutta sen sijaan tyydyn toteamaan, että Migo kohtaa ihan samanlaisia ongelmia. Migo tietää mitä näki (pikkujalan – ihmisen) uskovatpa muut sitten tai ei. Ja edessä onkin joko sen oikeasti todistaminen tai vallan kahvassa olevien käsityksen hyväksyminen jakin kohtaamisesta. Kumman itse valitsisit?

Kotisoffapsykologin näkökulmasta elokuva painottaa ystävyyden, rohkeuden ja uuden löytämisen iloa. Kaikki tärkeitä asioista. Voimme olla erilaisia, eri näköisiä ja kokoisia, mutta ne eivät saisi tulla ystävyyden tielle. Toisaalta kivienhaltija tietää myös mistä puhuu, vieras ja outo pelottaa sekä saa meidät reagoimaan siihen aika väkivaltaisesti. Hyökkäys on edelleen joidenkin mielestä se paras puolustus. Oleellista Pikkujalan kannalta on kuitenkin se, että raina sopii todellakin koko perheelle ja taidan hankkia sen omaan DVD-kokoelmaani, kunhan saan sen käsiini.

Leffa yllätti monella eri taholla. Se oli oikeasti hauskempi mitä odotin ja sopii todellakin koko perheelle. Toki siinä on pelottavat hetkensä, mutta niillä ei pahemmin synkistellä vaan painopiste on ystävyydessä. Ja tämä Migon ja Percyn ystävyyden syntyminen onkin sitten sellaista ilotulittelua, että sitä on ihan ilo katsella. Samoin silmä lepää visuaalisesssa annissa ja mukana olevia kappaleita on kiva kuunnella, vaikka niistä ei mitään korvamatoja synnykään. Tässä kohtaa tekee mieli sitten nähdä tämäkin raina alkuperäiskielellä, jotta pääsisi kuuntelemaan alkuperäistä revittelyä. Mutta mennään nyt näillä eteenpäin.

Sony Pictures Imageworks tekee jälleen hyvää työtä visuaalisessa annissa. Toki mikään Disney tai Illuminationin animaatio tämä ei ole, onneksi. Sillä tekee hyvää saada näitä muitakin valkokankaalle. Kyllä siellä on tilaa kaikille. Ja Pikkujalka lunastaa hyvien animaatioiden joukkoon paikkansa. Juoni on riittävän mielenkiintoinen, yllättävä ja animaation laatu hyvä. Keskeisiä teemoja ei ole liian vahvasti alleviivattu ja ylivedetty korostuskynällä. Katsojalle tulee kyllä ystävyyden ja uusien asioiden merkitys muutenkin riittävän selväksi. Tämän leffan aikana ei tee mieli lähetellä tekstareita takarivistä.

Leffaa on myös kiitettävä siitä, että se esittelee syitä toimintojen takana. Miksi me käyttäydymme tietyillä tavoilla ja niin edelleen. Varsinkin perheen pienempien kanssa tästä voi saada aikaan mielenkiintoisia keskusteluja, jos vastaukseksi saa muutakin kuin ”en kerro”. Samoin erilaisten kulttuurien eri tavat tulevat luonnollisesti esille. Me tuuppamme nähdä kaiken vieraan outoa ja jopa pelottavana. Migo ja Percy sitten vain osoittavat, että tämä tunne on molemminpuolinen. Tässä on sitä ajattelemisen arvoista asiaa meille kaikille.

Kohti uutta ja tuntematonsa www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
sekä siinä samalla uusien ystävien tapaamista. Pikkujalka on mielenkiintoinen, mukaansatempaava ja vauhdikas animaatio, joka jaksaa pitää silmät kohdistettuina kohti valkokankaan tapahtumia. Se on joissakin kohdin jännittävä, mutta jättää kaikeasta huolimatta hymyn huulille ja uskon tulevaisuuteen leffan loputtua. Visuaalisesti raina on hyvin tehty ja tarjoaa mielenkiintoisia mittasuhteita eri kulttuurien törmäyksessä. Suosittelen rainaa kaikille. Syksyä ja talvea odotellessa on hyvä käydä tutustumassa Migon ja Percyn seikkailuihin sekä kenties ottaa oppia niistä itsellekin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Suomenkieliset ääninäyttelijät: Elias Kaskinen, Thomas Kirjonen, Nelli Matula, Iso H, Ernest Lawson, Joonas Saartamo, Heljä Heikkinen, Saara Lehtonen, Osku Äyrilä, Arto Nieminen, Petrus Kähkönen

Kesto: 1 tunti 49 minuuttia

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat, Seikkailu
Kommentit

Vastaa