VALIKKO

She’s Funny That Way – Hän on hauska sillä tavalla

Ohjaaja Mr. Peter Bogdanovitchin elokuva keskittyy kevyen komedian puolelle ja hyvä niin. Vaikka se ei tee elokuvasta kovin syvällistä, niin kuka sellaista kesämaisemissa oikein kaipaakaan. Ohjaajaa pidetään yhtenä uuden aallon edustajista amerikkalaisessa filmiteollisuudessa, johon kuuluvat muun muassa Brian De Palma, George Lucas, Martin Scorsese ja Francis Ford Coppola (siis todellakin uuden aallon edustajina). Näin ollen tämä sekopää komedia ei ole ihan uusinta uutta miehen elokuvallisessa CV:ssä. Mutta kuten sanottu kevyt farssi uppoaa aina hyvin näyttelijöiden avustuksella ja onhan se ihastuttavaa saada Mr. Woody Allenin elokuville seuraa. Samankaltaisissa surkeiden sattumusten sarjassa tässäkin mennään eteenpäin. Neuroosit on yhä jätetty Mr. Allenin elokuviin, mutta se ei sattumusten sekamelskaa lainkaan hidasta.

Isabella ”Izzy” tienaa leipänsä maksullisena seuralaisena, joka samalla haaveilee myös Broadwayn valloittamisesta näyttelijättärenä. Yksi Izzyn asiakas on Broadway tuottaja Arnold Albertson, joka on kuitenkin naimisissa uuden näytelmänsä tähden Delta Simmons  kanssa. Arnold haluaa Izzylle kuitenkin kunnollista elämää ja tarjoaa daamille 30,000 dollaria, että hän toteuttaisi unelmiaan. Kun Izzy hakee ja saa osan Arnoldin ohjaamassa näytelmässä A Grecian Evening on soppa valmis, sillä myös käsikirjoittaja Joshua Fleet  ihastuu häneen, vaikka miehellä on samanaikaisesti vispilän kauppaa Janen kanssa, joka on myös Izzyn terapeutti.

Sekalaista soppaa tämän lisäksi sekoittaa myös laaja valikoima sivuhahmoja, joista muistorikkaimpia ovat näytelmässä mukana oleva Deltan entinen(kö?) rakastaja Seth  ja Izzyn toinen asiakas tuomari Prendergast, joka myös tapailee terapeuttisessa mielessä Janea. Itse asiassa koko elokuva on täynnä mielenkiintoisia henkilöhahmoja, joiden tempaukset jaksavat kiinnostaa jollakin tasolla. Mutta mitään syvällisempää pohdintaa tai kiintymystä heihin ei sitten saakkaan aikaiseksi.

Elokuvan nimi oli alkuaan Squirrels to the Nuts, joka olisi varmasti myös sopinut hyvin leffalle nimeksi. Käsikirjoitus puolestaan tulee jo 15 vuoden takaa, siitä ovat vastanneet Mr. Bogdanovich ja hänen entinen vaimonsa Ms. Louise Stratten. Ja katsoja olisi luullut, että tässä 15 vuoden aikana tämä käsikirjoitus olisi hioutunut syvällisemmäksi – mutta yhä edelleen hauskaksi – tai ainakin jotenkin selväjärkisemmäksi. Nyt mennään puskasta puskaan kovaan ja välillä tässä kaikessa meinaa katsoja tippua vauhdista pois. Onneksi Izzy / Isabella on kuitenkin niin ihastuttavan naiivin sinisilmäinen omine muusailuineen, että elokuvasta ei voi kuin pitää. Ja samalla voi myös haaveilla siitä, millainen makupala näytelmä olisi teatterissa, jossa se toimisi ilmeisesti vielä tiiviimpänä ja hauskempana kokonaisuutena.

Sattumusten sekamelskawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka tarjoaa tiiviissä paketissa dominoefektiä, jonka lopputulokselta ei voi välttyä. Väärässä paikassa, väärään aikaan olevat oikeat ihmiset joutuvat selittelemään tekojaan useamman kuin kerran, eikä totuutta lopulta pääsee kukaan pakoon. Joskus olisi helpointa (ja kivuliainta) vain pamauttaa koko totuus ulos alkumetreiltä, että liiallisilta sotkuilta selvittäisiin. Leffa toimii tiiviinä pakettina, tarjoilee hyväntuulisia nauruja, kun toisiaan välttelevät ihmiset päätyvät samoihin paikkoihin sattuman oikusta. Suosittelen elokuvaa kaikille kevyen kesäkomedian ja näytelmien ystäville. Leffasta on havaittavissa woodyallenismia, mutta tästä huolimatta se kantaa hyvin omana pakettinaan. Onneksi kimurantti suhdesoppa valkokankaalla on saanut väriä ja taikuutta pintaansa Izzyn ajatuksista, joihin itsekin haluaa aina välillä uskoa. Meille elämää ruusunpunaisten lasien läpi katseleville elokuva voi kevyen komiikan lisäksi tarjota vielä bonuspisteitä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Imogen Poots, Owen Wilson, Kathryn Hahn, Will Forte, Jennifer Aniston, Rhys Ifans, Austin Pendleton

Osastot: Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa