VALIKKO

Seeking A Friend For the End Of the World – Etsitään ystävää maailmanloppuun

Leffa on joko söpöin mahdollinen elokuva maailmalopusta tai sitten synkkäsävyisin romanttinen hömppä, mitä maa päällään kantaa. Saat valita vapaasti. Elokuvassa maahan on syöksymässä Matilda niminen -astreroidi kolmen viikon kuluttua, joten leffan kaksi päähahmoa, huono-onninen vakuutusten myyntimies Dodge (Steve Carell) muodostaa ystävyyssuhteen Yhdysvaltoihin jumiin jääneeseen brittiin Pennyyn (Kiera Knightley). Postilaitoksen oikusta Dodgen kirjeet ovat päätyneet Pennylle, jolloin Dodge saa ne vasta kolme viikkoa ennen maailmanloppua. Kirjeiden joukossa on viesti Dodgen nuoruuden rakastetulta Olivialta, joten Penny ottaa tehtäväkseen saattaa nämä kaksi kouluaikaista rakastettua yhteen, vaikka se veisi koko loppuelämän. Elokuva kertoo tästä tavoitteen saavuttamisesta ja ihmisten reagoimisesta maailmanloppuun.

Mr. Carellin ja Ms. Knightleyn roolihahmot ovat luonteeltaan yhtä kaukana toisistaan kuin etelä ja pohjoinen, joten heidään välistä keskinäistä kemiaa on vaikea kuvitella, mutta toisaalta on samalla vaikea kuvitella myös sitä, miten itse reagoisi vastaavassa tilanteessa. Joten jos ystävä löytyy jostakin, niin olkoon sitten niin. Heidän lisäkseen valkokankaalla vilahtee pienemmissä rooleissa varsin nimekkäitä näyttelijöitä, muun muassa herrat Martin Sheen, Willian Petersen, Rob Coddry ja Adam Brody. Ja kun pääsee tästä pääparin epätasapainon mielikuvasta yli, huomaakin loppujen lopuksi heidän täydentävän toistensa matkaa kohti maailmanloppua yllättävän hyvin. Sielujen avaaminen tiukan ajan puitteissa toimii jollakin asteella, mihin elokuva lienee on pyrkinytkin.

Tässä lienee pakko kysyä, että kuinka itse viettäisit loppuelämäsi päivät, jos ne olivat selvillä. Elokuva itsessään tarjoaa muutamia vaihtoehtoja hedonismista totaaliseen suojautumiseen. Tarjolla on mahdollisuuksia euforian hakemiseen eri keinoin, kovien huumeiden käyttämistä, itsemurhia ja tietenkin pomminvarmaan bunkkeriin suojautumista, sekä tietenkin optimismissa elämistä, että mitään ei oikeasti tapahdu. Oman kuolevaisuutensa kohtaaminen on haasteellista – niin valkokankaalla kuin tosielämässäkin.

Pohtiessa sitä, että onko muita maailmanlopun elokuvia, mieleen tuli vain viime vuoden Melankolia (2011). Siinä maailma todellakin loppui, muut mieleen pullahtaneet elokuvat toivatkin mieleen sitten sen toivon mahdollisuuden. Loppu on lähellä, mutta sitten jollakin ihmeen keinolla säilytään hengissä – ainakin osa ihmisistä. Tällaisia elokuvia ovat olleet muun muassa: Deep Impact (1998), Armageddon (1998), 2012 (2009), War of the Worlds (2005), Knowing (2009) ja The Road (2009). Kai se kertoo siitä, että lopullista toivoa pitää aina olla tarjolla ja ihmisten voi olla vaikea katsoa elokuvaa, joka esittää totaalisen lopun – massatuhon, josta ei todellakaan kukaan selviä hengissä. Kaikki kuolevat – kerralla, yhtä aikaa. On toki myönnettävä, että ajatus itsessään ei ole kovin myyvä, mutta siitä huolimatta tämän elokuvan katsominen kannattaa. Se voi olla vuoden yllättäjä monellakin eri tasolla.

Synkkämielisen komedian on käsikirjoittanut ja ohjannut Ms. Lorene Scafaria. Seeking A Friend For the End Of the World -elokuvassa Ms. Scafaria on ottanut hieman erilaisen lähestymistavan perinteiseen poika tapaa tytön, ja aika on aika kortilla vaikutuksen tekemiseen sekä road trip -teemoihin. Ohjaaja itse kertoo omien henkilökohtaisten kokemuksien, kuoleman tapauksen perheessä, eron ja uuden suhteen, antaneen idean elokuvan synnylle. Elokuvan musiikki antaa tälle vielä paljon lisäpainoa, vai voiko siitä olla eri mieltä, kun taustalla soi The Walker Brothersin ’The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore’ tai The Hollisien ’The Air I Brethe’.

Ohjaajalle on nostettava hattua siitä, että elokuva ei ala leikkimään erikoistehosteilla tai sci-fi teemoilla. Asteroidi iskeytyy maahan ja sitä siinä odotellessa etsitään kauan kadoksissa ollutta rakkautta. Ajallisesti elämänsä rakkauden löytäminen ei varmaankaan voisi sijoittua kehnompaan hetkeen, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Oleellisinta kai on se, että elämän loppuessa sen viettäisi niiden rakkaiden ihmisten parissa.

Viehättävä maailmanloppuwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka nostaa tipan silmään sen loppua kohden lähestyessä, mutta se on kyllä ihan odotettavaa. Mr. Carell ja Ms. Knightley suoriutuvat rooleistaan hyvin viimeiseen henkäykseen asti. Elokuva arvioinnin näkökulmasta Seeking A Friend For the End Of the World -leffan on sanottava toimivan omalla oudolla tavallaan. Tavoite oman elämän keskeneräisten asioiden loppuunsaattamisesta kantaa pitkälle ja esitetty road trip kantaa kevyesti mukanaan kunnon komedian tavoin. Mutta niitä nessuja on hyvä varata mukaan loppumetreille – sillä se maailma oikeasti loppuun. Elokuva humaanisuudesta ja toisen parasta toivovasta ajattelusta koskettaa syvälle ja matkalla sinne toisen parhaaseen sattuu yhtä ja toista.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa