VALIKKO

Searching for Sugar Man – Sokerimiehen etsintä

sugarman-1

Jos katsot tänä vuonna vain yhden dokumentin elokuvateatterissa, suosittelen sellaiseksi Searching for Sugar Man -elokuvaa. Sokerimiehen etsintä on hauska, hyväntuulinen ja hyvänolon tuova dokumentti amerikkalaisesta Mr. Rodriguezista, joka yritti tehdä musikaalista läpilyöntiä Yhdysvalloissa 1970-luvun alussa.  Tuolloin maan musiikkipiirit povasivat 1970-luvulla Mr. Rodriguezista seuraavaa musiikkisensaatiota sanoen häntä paremmaksi kuin esimerkiksi Mr. Bob Dylania, koska miehen sanoitukset ja esittämistyyli olivat omaa luokkaansa. Ikävä kyllä Yhdysvallat eivät vaan tuolloin ymmärtäneet miehen musiikin päälle yhtään mitään. Menestystä ei maassa sitten tullut, mutta miehen musiikki oli lyömätöntä Etelä-Afrikassa, mistä Rodriguez ei kyllä tietänyt yhtään mitään – siis huimasta suosiostaan.

Dokumentin aikana katsojalla onkin mahdollisuus tehdä tästä Dylaniin kohdistuvasta vertauksesta omat päätelmänsä, sillä niin kiitettävän paljon Rodriguezin musiikkia hänen kahdelta levyltään, Cold Fact (1970) ja Coming from Reality (1971) soitetaan. Täytyy tunnustaa, että soinnissa ja sanoissa on oma viehätyksensä. Nyt näistä Mr. Rodriquezin kahdesta musikaalisesta tuotoksesta on käsittääkseni nyt otettu uusiopainokset. Biisien sanoitukset ovat edelleen hyviä, ääni koskettaa, joten toivottavasti tällä kertaa kovalla työllä ja lahjomattomalla lahjakkuudella ansaitut pennoset löytävät tiensä oikeaan osoitteeseen, Mr. Rodriquezin lompakkoon.

Rodriguez-London1

Searching for Sugar Man -dokumentissa Mr. Rodriguezin musiikillista elämää lähestytään hänen kanssaan töitä tehneiden tuottajien haastattelujen kautta sekä lähtemällä varsinaisesti miehen jalanjälkien selvittämiseen Etelä-Afrikasta käsin. Siellä pari toisistaan tietämätöntä Mr. Rodriguezin musiikista pitävää miekkosta, musiikkikaupan omistaja Mr. Stephen ’Sugar’ Segerman ja journalisti Mr. Craig Bartholomew, olivat ottaneet tehtäväkseen selvittää suosikkilaulajansa kohtalon mielenkiintoisin seurauksin. Lopputulos oli heille suurempi yllätys, kuin miehet odottivat ikinä kokevansa.

sugar-and-the-sugar-man

Tässä kohtaa voi hyvällä omalla tunnolla onnitella ruotsalaista ohjaajaa Mr. Malik Bendjellouta, jonka dokumentti ei vain voittanut minun sydäntäni vaan myös tämän vuoden Oscar-raadin, viedän kotiin parhaan Oscarin-dokumenttipystin. Ohjaaja on onnistunut pitämään dokumentin kiinnostavava, avamalla Mr. Rodriguezin tarinaa kerros kerrokselta ja pitämällä samalla katsojan mielenkiinnon yllä siitä, että miten tässä oikein käy. Loppu yllättää – taiteilijan puolesta – varmasti useamman kuin yhden katsojan. Ohjaaja, joka yleensä on tiivistänyt julkkis-dokumenttinsa 10 – 15 minuutin pätkiin on onnistunut tässä kohtaa todellakin. Dokumentissä ei ole yhtään liikaa, eikä liian vähän – paitsi ehkä musiikkia….. Mr. Rodriguezista enemmän kiinnostuneet voivat lukea lisää tästä Sugar Stephensonin ylläpitämästä Sugarman-sivustolta. Ja itse taidan siellä roikkua selvittämässä missä olisi lähin paikka, missä kenties voisi päästä miehen keikalle. Ainahan sitä saa haaveilla…. jos ei muuta pitää ruveta säästämään roposia Etelä-Afrikan reissua varten.

SEARCHING-FOR-SUGAR-MAN-2

Ooh.. ihan tajuttoman koskettavawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
dokumentti aidosta, humaanista, lämpimästä ja rehellisestä ihmisestä. Dokumentista paistaa jokaisessa sekunnissa se, mitä musiikki ja sen sanoma merkitsee Rodriguezille, ja ehkä tämän vuoksi Searchin for Sugarman on niin älyttömän ihastuttava ja lämminhenkinen tuotos. Dokumentti laittaa katsojan omat prioriteetit kuntoon ja pakottaa pohtimaan sitä, että mikä on se oma sanoma, jonka edestä itse haluaa kamppailla eteenpäin paremman yhteiskunnan eteen. Mitä sitä omalla elämällään oikein tekee muiden hyväksi? Dokumentti on oikeastaan liian hyvä ollakseen totta ja kuitenkin se sitä on. Katso ja koe Sugarman. Leffasalista ei voi poistua sen jälkeen kuin hyväntuulisena.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

 

Osastot: Dokumentti
Kommentit

Vastaa