VALIKKO

Screen Actors Guild nominations – SAG ehdokkaat

Tästä se sitten alkaa, elokuvapalkintojen jahtaamiskausi on nyt virallisesti avattu Screen Actors Guildin kautta omalla kohdallani. SAG on esittänyt omat suosikkinsa palkintojen saajaksi ja nyt voi vain jännittää ensi vuoden puolelle, että miten kisassa oikein käy. SAG:n ehdokaslistaa voi pitää merkittävänä siitä näkökulmasta, että se ennustaa suhteellisen hyvin myös tulevaa Oscar-ehdokkaiden listaa, sillä ainakin viime vuonna voittajat siirsivät lähes poikkeuksetta tilaa takan reunuksellaan myös Oscar-pystille SAG-pystin viereen. Nyt allaolevaa listaa tarkastellessa täytyy tyytyä odottamaan oman mielipiteen ilmaisua vielä pitkään, sillä suurin osa leffoista ei ole vielä Suomen ensi-iltaansa nähnyt. Mutta jos niitä leffojaan valitsee ehdokkuuksien perusteella, niin suosittelen listan mielessäpitämistä. Itse tunnetusti suuntaan katsomaan suurimman osan niistä ja muistakin ei-välttämättä-niin-laadukkaista elokuvista.

Joka tapauksessa tänä vuonna SAG-palkintoa naisten ja miesten päärooleissa  tavoittelevat naisten keskuudessa: Marion Cotillard (Rust & Bone), Jessica Chastain (Zero, Dark, Thirty), Jennifer Lawrence (Silver Lining Playbook), Helen Mirren (Hitchcock) ja Naomi Watts (The Impossible). Miehistä puolestaan raadin vakuuttivat kisaan pääsemisestä seuraavat herrat: Bradley Cooper (Silver Lining Playbook), Daniel Day-Lewis (Lincoln), John Hawkes (The Sessions), Hugh Jackman (Les Miserables) sekä Denzel Washington (Flight).

Tukea antavista naisista hyvää työtä olivat raadin mieleestä tehneet seuraavat daamit: Sally Field (Lincoln), Anne Hathaway (Les Miserables), Helen Hunt (The Sessions), Nicole Kidman (The Paperboy) ja Maggie Smith (The Best Exotic Marigold Hotel). Miehistä palkintoa tavoittelevat Alan Arkin (Argo), Javier Bardem (Skyfall), Robert De Niro (Silver Linings Playbook) ja Philip Seymor Hoffman (The Master).

SAG-ehdokkuuksia vaikuttavat napsineet ne näytteijät, jotka tekevät hyvää työtä valkokankaalla vuodesta toiseen. Pystejä ei ehkä ole samassa tahdissa kannettu kotiin, mutta se ei vähennä näyttelijöiden ammatti- ja katsojien vakuuttamistaitoa. Naisten keskuudesta tuttuja nimiä aiemmista SAG-ehdokkuuksista ovat daamit Jessica Chastain (The Help), Marion Cotillard (Midnight in Paris; La vie en rose), Helen Mirren (The Queen), Jennifer Lawrence (Winter’s Bone), Naomi Watts (21 Grams), Sally Field (Forrest Gump), Anne Hathaway (Rachel Getting Married; Brokeback Mountain), Helen Hunt (As Good as it Gets, Bobby) ja Nicole Kidman (Rabbit Hole, The Hours).

Miehistä puolestaan kriitikoita, tuomaristoa ja yleisö ovat ihastuttaneet ehdokkuuksia napsimalla seuraavat herrat Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood; Gangs of New York), John Hawkes (Winter’s Bone; American Gangster), Denzel Washington (American Gangster; Training Day; Hurricane), Alan Arkin (Little Miss Sunshine), Philip Seymour Hoffman (Doubt; Capote; Almost Famous; Magnolia; Boogie Nights), Tommy Lee Jones (No Country for Old Men) ja Robert De Niro (Marvin’s Room).

Selvästi muista elokuvapalkinnoista eroten SAG palkitsee myös hyvin ansioituneita stuntteja. Oivallisesta korviketoiminnasta kisaavat seuraavat elokuvat: The Amazing Spider-Man, The Bourne Legacy, The Dark Knight Rises, Les Miserables ja Skyfall. Liekö tämä osa sitten upotettu muissa elokuvakisoissa sinne erikoistehosteiden loputtomaan kaivoon. Jännityksellä voi seurata, että kuinka moni näistä elokuvista seuraa mukana muihin kisoihin.

Näiden ehdokkuuksien perusteella voi odottaa seuraavien elokuvien kisaavan pääpalkinnoista myös muissakin tulevissa elokuvia palkitsevien raatien keskuudessa: Les Miserables, Lincoln, Silver Linings Playbook, Sessions, Argo, The Best Exotic Marigold Hotel ja Skyfall. Nyt täytyy vain sitten löysätä pinnaansa ja kärsivällisesti odottaa näitä elokuvia Suomeen. Tulkaa pian, oi tulkaa jo.

 

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa