VALIKKO

Scary Movie 5 – Kauhuleffa 5

Scary Movie 5 on ensimmäinen ja siten suhteellisen itsenäinen kauhuparodia leffa, jossa ei esiinny aiemmissa elokuvissa vaikuttaneita Cindyä (Anna Faris) ja Brendaa (Regina Hall). Daamit ovatkin ansainneet viisaasti otetun lepotaukonsa parodiaviidakossa, sillä ensimmäinen Scary Movie ilmestyi jo vuonna 2000. Se niitti mainetta Screamin, Tiedän mitä teit viime kesänä, Matrixin, Kuudennen aistin ja The Blair Witch Projektin ansioilla. Toinen Scary Movie 2 (2001) ei jäänyt pekkaa pahemmaksi vaan esitti Manaajaa, Poltergreistiä, Hollow Man ja Charlien Enkeleitä uudesta näkökulmasta. Kolmas kauhuparodia (2003) osui myös omaan aikaansa hyvin ottamalla virikkeitä Ring, Sings ja Matrix Reloaded elokuvista. Vuonna 2006 tullut neljäs osa Cindyn ja Brendan seikkailuista muistivat puolestaan Saw, Brokeback Mountain, The Village ja Kauna elokuvia. Pohtimisen arvoista tietenkin kaikkien Scary Movie -osien kohdalla on se miten ne määrittelevät kauhuparodian. Mielestäni vaikuttaa siltä, että näiden leffojen perusteella se pitäisi käsittää kohta pelkästään alapään toimintoja ja seksiä koskevaksi huumoriksi. Tämä leffafriikki tahtoo kunnon leffaparodiaa tähän suuntaan!

Viimeisimmässä Scary Movie 5 -elokuvassa oli myös muistettu ottaa kantaa viimeisimpiin mediakulttuurin tapahtumiin. Mukana olivat Charlie Sheen ja Lindsay Lohan, kulttimaineen saanut kirja Fifty Shades of Grey sekä elokuvien puolelta ainakin Cabin in the Woods, Paranormal Activity, Black Swan ja Apinoiden planeetan synty, Inception ja Evil Dead. Itse elokuvan perusjuoni oli rakennettu Maman ympärille suhteellisen kiitettävästi. Hyvät ideat ovat ihan vapaata ryöstökamaa ja voihan tätä pitää jonkinlaisen pikakurssina viime vuosina tai nyt elokuvissa pyöriviin kauhuleffoihin. Scary movien tyylin perustuessa ryöstettyihin ideoihin, niiden hyväksikäyttämiseltä ja parodiaan suuntaamiselta olisi toivonut paljon enemmän kuin nyt valkokankaalla nähtiin. Mukana ei ole juurikaan parodioihin sopivia kunnon letkautuksia tai ikimuistoisia sovituksia.

Scary Movie -sarjalle vaikuttaa elokuvien aiheiden parodioinnin lisäksi olevan tyypillistä mediassa itseään myyvien ihmisten vieraileminen niissä. Leffoissa on nähty mukana televisiopsykiatreja, muusikoita ja muita silmää tekeviä. Ehkä pieni rooli, tai osa valkokangasaikaa houkuttelee heitä mukaan. Nytkin valkokankaalta tunnistaa näiden vierailevien tähtien naamat, mutta ei heti saa kiinni, mistä heidät oikein tuntee. Onneksi nämä eivät kuitenkaan häiritse muutenkin vähän mautonta leffaa, vaan ne on helppo jättää omaan arvoonsa.

Yksittäistä sketsiä pullollaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka koittaa Maman avulla löytää sitä kuuluisaa punaista lankaa ja eri sketsen avulla siirtää elokuvaa kauhuleffasta toiseen. Ikävä kyllä sitä langanpätkää ei oikein löydy. Pelkkä muihin kauhuelokuviin viittaaminen ei riitä elokuvaa kantamaan, vaan sitä voi pelkästään pitää referaattina ja heikkona hyväksikäyttämisenä. Aikansa voi leffasalissa kuluttaa bongailemalla näitä parempitasoisia leffoja, mistä ideat on oikein poimittu. Harvoin tekee mieli sanoa näin, että olipa paska leffa. Hommansa se kuitenkin hoiti siinä, että palautti työpäivän jälkeen aivot narikan kautta kotiin tarjoamalla muutamia hetkittäisiä naurahduksia. Jos leffalle voisi antaa nolla pistettä, Scary Movie 5 saisi sen, mutta annetaan nyt edes tämä näiden satunnaisten naurahdusten ja suhteellisen sujuvan leffasta toiseen siirtymisen vuoksi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

IIIK! Trailerissa on sitten niin paljon sellaista, mitä valkokankaalle ei nähdä, eikä se voi johtua pelkästään siitä, että katsoja haukotteli aina välillä….

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa