VALIKKO

Saving Mr. Banks – Mr. Banksin pelastaminen

Vuonna 1961 Mr. Walt Disney (Tom Hanks) yrittää ostaa itselleen Mary Poppinsin elokuvaoikeudet. Prosessi on kuitenkin odotettua mutkikkaampi, sillä kirjan tekijä P.L. Travers (Emma Thompson) ei ole kovin innokas niitä myymään. Travers pelkää (hyvällä syyllä) Disneyn muuttavan hänen tarinansa prinsessahömpäksi. Varsinkin kun hänen listallaan oli merkittävissä rooleissa ehdot: ei laulua, ei animaatioa ja Maija Poppanen ei ole herttainen. Mukana P.L. Traversin muutosprosessia ovat todistamatta Mr. Disneyn sihteeri Dolly (Melanie Paxson) sekä käsikirjoituksesta vastaavat Don DaGradi (Bradley Whitford) sekä veljekset Richard M. Sherman (Jason Schwartzman) ja Robert B. Sherman (B.J. Novak). Unohtaa ei myöskään sovi Pamelan autonkuljettajaa Ralphia (Paul Giamatti), joka on ainoa ystävällinen amerikkalainen Pamelan mielestä.

Saving Mr. Banks on mielenkiintoinen elokuva sen vuoksi, että jokainen Maija Poppaseen ihastunut tietää tarinan lopun, mutta siitä huolimatta elokuva jaksaa kiinnostaa. Oikeudet myytiin, mutta matka sinne olikin hyvin mielenkiintoinen ja haastava kaikille osapuolille. Maija Poppanen-kirjan lukeneet tietävät isot erot sen ja elokuvan välillä. Valkokankaalla on nähtävissä Disneyn sokerikuorrutuksen vaikutus tarinaan. Siinä missä kirjassa lastenhoitaja Poppanen on pikkumainen ja särmikäs hahmo, niin valkokankaalla hänestä on sokerikuorrutettu ihmisläheinen lastenhoitaja. Oikeassa elämässä P.L. Travers oli tästä niin järkyttynyt, että hän ei enää suostunut jatkamaan yhteistyötä Mr. Disneyn kanssa. Tämä siitäkin huolimatta, että lastenhoitajan sokerikuorruttaminen kannatti. Vuonna 1964 Maija Poppanen -elokuva voitti viisi Oscaria oltuaan ehdokkaana 13 eri kategoriassa.

Ms. P.L. Travers kuvasi kokemuksiaan tuolta kahdelta viikolta epämiellyttäväksi avioliitoksia, jota vastaan jokainen katsojva voikin päätellä miten hyvin tätä suhdetta on saatu käsiteltyä valkokankaalla. Ainakin enemmistön ajastaan Ms. Emma Thompson on nääntyneen, tylsistyneen, tyytymättömän näköinen, joten olettaa voi tunneilmaisun olevan kohdallaa. Myöskin silloin kuin Disneyn iloinen miestrio (Jason Schwartzman, Bradley Whitford, BJ Novak) tekee parhaansa Maija Poppasen iloistamiseksi. Myöskin Mr. Hanksin suoritus kuvaa hyvin Disneyn omaa ajattelutapaa, kaikki on kaupan, hinta on vain sovittava.

Ohjaaja Mr. John Lee Hancockin edellinen elokuva The Blind Side (2009) oli samanlainen ihmisten yhteentörmäämisdraama, joten kokemusta pitäisi riittää. Tästä huolimatta ohjaaja kaatuu liialliseen selittelyyn, mikä on täysin Maija Poppasen ideologian vastaista: ”I would like to make one thing quite clear, I never explain anything.” Nyt tarinassa ei taida olla selittämätöntä kohtaa, ikävä kyllä, vaan kaikki on suhteellisen valmiiksi alleviivattu katsojalle.

http://www.youtube.com/watch?v=xyzrKJAu9Rk

Maija Poppasta taiteellisin vapauksinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Saving Mr. Banks kertoo rinnakkain kahta eri tarinaa, jotka limittyvät yllättävän hyvin toisiinsa. Tämä on siinä määrin kiitettävää, sillä ilman Ms. P.L. Traversin lapsuuden kuvauksia katsoja ei varmasti ymmärtäisi Maija Poppasen merkitystä hänelle. Samalla on tarina siitä, millaisiin taiteellisiin vapauksiin teoksen omistajan täytyy suostua, jotta lopputulos olisi kaikkia miellyttävä. Valkokankaalla Mr. Hanks ja Ms. Thompson näyttävät tästä oivallisen esimerkin kahtena voimakastahtoisena ihmisenä, joilla kummallakin oma – ja toisistaan hyvin poikkeava mielikuva – Maija Poppasen lopullisesta muodosta. Disney tai Maija Poppasen fanit saavat elokuvasta varmasti enemmän irti kuin muut, sillä näiden ulkopuolella olevat joutuvat lähinnä seuraamaan, taidokkaasti tehtyä, tahtojen taistelua ja omien kummitusten kuoppaamista. Suosittelenkin leffaa kaikille Maija Poppasen elokuvaversion ystäville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa