VALIKKO

Sausage Party – Makkara bileet

Kuvahaun tulos haulle sausage party film poster

Aikuisille tarkoitettu animaatio ruuan mielenmaailmasta jättää jonkin verran toivomisen varaa. Nyt valkokankaalla tavataan Shopwellin kaupassa makkara nimeltä Frank, joka on ihastunut hotdog-sämpylään nimeltä Brenda. Tähän asti ruuat ovat kuvitelleet valituksi tulemisen eli ostoskärryyn joutumisen merkitsevän vapautumista ja elämää Suuressa Tuonpuoleisessa,jossa ihmiset pitävät heistä huolen. Ikävä totuus paljastuu heille kuitenkin palautetun sinappipurkin merkeissä. Palautettu purkki kannustaa Frankia vierailemaan likööripullon Firewaterin luona oppimassa lisää Suuresta Tuostapuolesta. Totuus ei kuitenkaan ole kaikkien ruokalajien mieleen ja edessä onkin aikamoista kahnausta ennen lopullista välien selvittelyä ruokien ja ihmisten välillä.

Ohjauksesta ovat vastanneet herrat Greg Tiernan ja Conrad Vernon. Käsikirjoituksen ovat pukeltaneet yhteen herrat Seth Rogen, Goldberg, Ariel Shaffir ja Kyle Hunter. Pitääkö tästä sanoa enempää, vai kuvaako se riittävästi jo sitä, mitä valkokankaalla on odotettavissa. Sausage Party – Makkarabileet ei ole mikään pienten lasten animaatio, vaikka sisällöltään se on todella, todela, todella lapsellinen. Tässä kohtaa on kai pakko myöntään, että jatkuva sämpylän haarojen katselu, pikkutuhma läppä ja huumehörhöily ei osunut kohdalleen. Yksi kerta tai parikin olisi vielä voinut mennä, mutta koko leffa koostuu tästä ja se ei riitä tekemään siitä hyvää tai edes jotain sinne päin. Varmaa on kuitenkin se, että leffa kerää roposensa kotiin, mutta toivon kovasti, että se ei saa jatko-osia.

Kuvahaun tulos haulle sausage party film

Elokuvan äänimaailma vilisee vaikuttavia nimiä, joilla varmasti on ollut hauskaa leffaa tehdessä. Ja ymmärrän sen kyllä hyvin. Ymmärrän kyllä myös sen hyvin, jos ihmisillä on vaikeuksia tehdä ruokaa tai syödä sitä tämän jälkeen. Se kun tuntee, kun syön sen ja siten varmasti tapan sen. Joten en missään nimessä suosittele rainaa kenellekään, jolla on minkäänlaisia syömishäiriöitä. Vaikka elokuva ei kannusta ruuasta pihtailemiseen tai sen ahmimiseen, se jättää kyllä pohtimaan sitä, että millaisia tunteita tällä pureskelemallani parsakaalilla oikein on. Aaargh… nyt se tuli tehtyä, olen parsakaali-murhaaja!!

Kuvahaun tulos haulle sausage party film

Mielenkiintoisesti tämä asenne ruuan lahtaamista kohtaan ei ole kuitenkaan nostanut sen ikärajaa, vaan siihen ovat vaikuttanut animaation rivo kieli, seksuaalinen sisältö ja huumeiden käyttö. Ikärajoja lätkiviä hemmoja on myös vakuuttanut potentiaalinen sämpylän häpykarvojen näkyminen. Ei taida suomalaisella elokuvalla olla tällä meiningillä paljon alle 18-vuotiaita katsojia maailmalla. Joka tapauksessa suoraan aikuisille suunnattuna animaatioita ei paljon Suomessa valkokankaalla näe. Lista on lyhyt (Anomalisa, Futurama, Persepolis – tuleeko 2000-luvulta muuta mieleen) ja ytimekäs. Joten eiköhän makkarabileet mahdu sinne mukaan alatyylivitseineen. Näiden bileiden kohdalla ainoastaan huolestuttaa se, että onko tämä alatyyli todellakin ainoa myyvä aikuisiin uppoava huumorin laji? Toivottavasti ei.

sausage-party-image

Ruokatunteitawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jotka eivät kyllä millään tavalla osua ja uppoa tähän suuntaan. Toisaalta tämä oli oletettavaa tekijäryhmän perusteella ja siihen liittyen leffa ehkä naurattaisi enemmän nousuhumalassa tai tosi-tosi-tosi-väsyneenä. Mutta samaan aikaan se on todella sääli, sillä ääninäyttelijöiden joukosta löytyy todellisia taitureita. Kuunnellako siis hyvää heittäytymistä, vai heittäytyä mukaan alatyyliseen menoon? Sen saa jokainen katsoja itse päättää. Valkokankaalla vilisee rasistista, seksistä ja alatyylistä huumoria, josta osuutensa saavat lähes kaikki mahdolliset vähemmistöt paitsi huumeiden käyttäjät. Ymmärrän toki, että huumori on haastava laji ja sama ei uppoa kaikkeen, mutta samaan aikaan en voi välttyä ajattelemasta, että eikö tästä olisi saatu toisenlaisellakin huumorilla ihan hauskaa. Leffan katsojien enemmistö vaikutti koostuvan yläasteikäisistä nuorista miehistä, jotka selvästi olivat otollisempaa katsojakantaa sen esittämille pano ja huumehörhöily huumorille. Suosittelen leffaa kuitenkin kaikille, jotka kokevat tällaisen huumorin omakseen, silloin et taatusti tule pettymään. Ja olihan tämä animaatio myös toteutettu hyvin visuaalisesti, siitä se puolikas tähtönen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ääninäyttelijät: Seth Rogen, Kristen Wiig, Jonah Hill, Bill Hader, Michael Cera, James Franco, Danny McBride, Craig Robinson, Paul Rudd, Nick Kroll, David Krumholtz, Edward Norton, Salma Hayek

Osastot: ???, Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa