VALIKKO

Sammy’s Adventures: The Secret Passage – Sammyn suuri seikkailu

Sammyn seikkailut kertoo merikilpikonna, Sammyn, seikkailuista 50 vuoden ajalta, jonka hän matkaa ympäri maailmaa etsien salaista merikäytävää maailman merien halki. Sammy (Petrus Kähkönen) syntyy 1959 Californian rannikolla ja aloittaa seikkailunsa niistä alkumetreistä, mitä jokainen vastakuoriutunut kilpikonna kohtaa – matka kohti merta alkaa. Elokuvassa esitetyn 50 vuoden aikana pikku-Sammy kasvaa isoksi ja näkee mitä merielämässä tarkoittaa ilmaston lämpeminen ja ihmisen ”kaikkivoipaisuus” muita maapallolla oleilijoita kohtaan. Mukana Sammyn kanssa on meriä ja maita kiertämässä muutama muukin merikilpikonna: Ray (Tuomas Uusitalo) ja Shelly (Saara Lehtonen), jotka saavat osansa seikkailuista – halusivat sitä tai eivät, ja ovat samalla olennainen osa Sammyn elämäntarinaa.

Käsikirjoittaja Domonic Paris ja ohjaaja Ben Stassen ovat muokanneet hauskan tarinan rinnalle ekologisen sanoman, joka ei kyllä jää keneltäkään oivaltamatta. Sammyn 50 vuoden seikkailujen merkkipaaluista löytyyy niin ajan hermolle sopivaa musiikkia kuin ajankohtaisia ilmiöitä ei kymmenluvuilla: hippikulttuuri, tehokalastus Greenpeace, öljytuhot näin muutamia mainitakseni. Viimeistään meren alaisen ekologian hidas rappeutuminen ihmisen toimesta vetää aikuisen hiljaiseksi ja pohtimaan (toivottavasti ainakin) omaa käyttäytymistää sekä sitä, miten tätä maapalloa voisi oikeasti kevyemmin kuluttaa.

Elokuvan lopullinen teema sitten varmaan herättää mielipiteitä puolesta ja vastaan. Onko kyseessä 1) seikkailunhalun tyydyttäminen, 2) merikilpikonnanuorukaisen kasvaminen aikuiseksi ja vastuulliseksi, 3) sentimentaalinen hömppä-pömppä rakkaustarina vaikeasti saavutettavasta rakkaudesta ja sen toteutumisesta, 4) ihmisen ja luonnon kohtaaminen, jossa luonto jää häviölle, 5) jotain muuta. Varmaa on kuitenkin se, että raina on suunnattu lapsille ja se onnistuu siinä olemalla rauhallinen ja samalla riittävän jännittävä. Aikuiset voivat nauttia aikakausien musiikista rauhassa, sillä suomennos ainakin jättää kaikki piilovitsit pois – tai sitten on tunnustauduttuva tosi piiloblondiksi. Mutta ennen kaikkea kaikki voivat, ikään katsomatta, nauttia elokuvasta. Eikö meissä kaikissa kuitenkin piile se pieni seikkailuja halajava lapsi jossakin – tästä elokuvasta se saa uutta pontta ajatuksilleen.

Myös 3D toimii poikkeuksellisen hyvin. Ehkä asiaan voi vaikuttaa myös se, että niitä omia 3D-kokemuksi sieltä pinnan alta ei oikein ole, ja leffa tuo ne hyvin esille. En siitä huolimatta aio vielä kuitenkaan ilmoittautua sukelluskurssille – hai-pelko jyrää meinaan edelleen. Samoin elokuvan rauhallinen tahti sopii jouluhärdellin keskelle. Kivaa katsoa ja nauttia välillä piirretystä, joka ei jyrää päälle espanjalaisen Armadan tavoin tai suolla non-stoppina valmiiksi pureskeltuja koomisia sattumuksia. Elämä näyttäytyy suhteellisen sujuvana kaikkine vasta- ja myötämäkineen (vai pitäisikö sanoa ”aaltoineen”??) Sammyn mukana. Mutta se täytyy myös myöntää, että nyt en löydä riittävän hehkuttavia sanoa merenalaisen maailman kuvaamiselle, mitä Sammyn seikkailut tarjoavat – sillä ne ovat upeat.

Asiallinen ja kantaaottava piirrettywww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka sopii kaikille yli 6-vuotiaille, sen jälkeiseen ikään tai sukupuoleen katsomatta. Viime talven jälkeen ei varmaan tarvitse muistella millaisia nämä ilmastonmuutosjutut ovat täällä koto-Suomessa, ja varmasti ne näkyvät ja tuntuvat myös merenalaisessa maailmassa. Leffa oli antoisa, nautittava 3D-elämys, jonka katsomista en kadu. Harmittaa korkeintaa se jos raina ei saavuta suurta menestystä, koska sen tarinan on todella tärkeä. Mutta niihän se yleensä on, että asioista jo valmiiksi huolestuneet huolestuvat vaan lisää, muut hyppäävät sen yli. Suosittelen rainaa kuitenkin, jos ei muuten niin sen sympaattisuuden vuoksi. Siitä tulee hyvä mieli, ja eikös se ole yksin jo riittävä syy leffaan menemiseen?Ja ennen kaikkea sen 3D-merikokemuksien vuoksi. Tässä elokuvassa 3D on otettu oikeasti tosissaan ja sen kyllä huomaa lopputuloksessa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Blusa-bojoja on annettava myös harvinaisen hyvästä dubbauksesta. Kiitos siitä. Yleensä pyrin välttämään dubbausversiota ja tästäkin odotin kuin kuuta laskevaa originaalia, mutta ei. Mutta jännitys oli turha sillä suomenkieliset äänet sopivat rooleihinsa ja suomenkielisestä ohjauksesta vastannut Petri Hannu oli tehnyt hyvää työtä saaden Sammyn ja kumppaiden pohdinnat kuulostamaan sopivalta myös suomalaisesta näkökulmasta.

Ja sitten ihan todellista faktaa: merikilpikonnat (cheloniidae) on kilpikonnaheimo, johon kuuluu kuusi eri lajia. Lajista riippuen niiden pituus ja paino vaihtelevat 70 – 150 senttiin, sekä 5 kilosta 200 kiloon. Merikilpikonnia maapallolla on elänyt jo 150 miljoonaa vuotta. Niiden olemassaolo on muuttunut yhä uhanalaisemmaksi johtuen tehokalastuksesta, luonnon saastumisesta, munien keräämisestä ja pesimisrantojen tuhoutumisesta.

Osastot: Animaatio, Leffat
Kommentit

Vastaa