VALIKKO

Salt – Suola

Salt on lähes tyypillinen vakoojafilmi, jälleen kerran Yhdysvalloista, missä tällä kertaa lämmitellään kylmän sodan tuulia. Angelina Jolie näyttelee CIA-agenttia Evelyn Saltia, jonka väitetään olevan aktivoitumista odottava KGB-agentti. Kun CIA:n peiteoperaatiolaitokseen kävelee venäläinen loikkari Vassily Orlov (Daniel Olbrychski) syyttäen Saltia venäläiseksi vakoojaksi / myyräksi alkaa kissa ja hiiri-leikki, missä Ms. Salt joutuu selvittämään miten hän voisi kenties todistaa itsensä syyttömäksi. Tässä etpäs saa minua kiinni-leikissä Saltia jahtaavat hänen pitkäaikainen ystävänsä ja CIA-kollegansa Ted Winter (Liev Schreiber) uskoen Saltin syyttömyyteen sekä hänen toinen CIA-kollegansa Peabody (Chiwetel Ejiofor), joka uskoo Saltin olevan syyllinen. Eli Salt halutaan joko napata tai niitata (kuten suomennos sen niin kauniisti esittää).

Australialainen ohjaaja Phillip Noyce tekee parastaan pitkään aikaan ohjaussaralla. Hänen kultakautensa vaikuttaa kuitenkin sijoittuvan lähinnä 1990 – 2000 lukujen vaihteeseen, jolloin hän ohjasi runsaammin ja sai myös paljon ”yleisön suosikki” tunnustusta ohjauksistaan. Saltin kokoon panemisesta on vielä matkaa tähän kultakauden menestykseen. Mr. Noyce onnistuu pitämään juonta kasassa suhteellisen hyvin elokuvan alkupuolella, mutta sitten häneltä karkaa mopo kädestä. Bournismin tavoittelu jää jollakin asteella haaveeksi ja elokuva kääntyy enemmän Bond-leffojen suuntaan epäuskottavalla tarinalla ja maan vetovoimaa ja ihmisen kestävyyttä uhkaavilla stunteilla. Asiaa ei auta se, että tunnelataus päähenkilöön jää alun jälkeen haaveeksi ja hänen kohtalonsa lakkaa kiinnostamasta.

Stunteista puheen ollen mainitsemisen arvoista on Ms. Jolien hinku tehdä itse suurin osa stunteistaan. Ms. Jolien mukaan yleisöllä on parantuneen filmatisointitekniikan vuoksi mahdollisuus nähdä kuka tekee ja mitä tekee yhä paremmin. Joten on kuulemma kohtuullista, että näyttelijä esittää itse rooliaan niin paljon kuin vain pystyy – ne stuntit mukaan lukien.

Ms. Jolielle tuntuu olevan tyypillistä kunnostautuminen toimintafilmeissä. Eväsrepusta löytyvät sellaiset rainat kuin Gone in Sixty Seconds (2000), Tomb Raider (2001, 2003), Mr. & Mrs. Smith (2005) ja Wanted (2008). Mukana on toki draamallisempaakin tuotosta, mutta jos tekisi äkillisen gallupin kaupungin keskustassa, niin uskoisin enemmistön muistavan hänet enemmän toiminnan kuin draaman parista. Se taas sai puolestaan pohtimaan sitä, että onko elokuvan tähtitaivaalla sellaisia naisia, jotka voisivat uskottavasti esittää toimintasankaria Ms. Jolien rinnalla. Mieleen nousi vain kaksi muuta ehdokasta, joilla ehkä voisi olla siihen mahdollisuuksia: Scarlett Johanson ja Anne Hathaway… Helpompi olisi nimetä niitä, jotka eivät ainakaan sopisi tuon viitan alle.

Toimintaa koko rahan edestäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Olo oli tavallaan aika loppuun kulutettu poistettuani leffasalista, sillä Salt tarjosi toimintaa, toimintaa, toimintaa ja vielä kerran toimintaa – lähes koko kestonsa ajan. Ne rauhallisemmat hetket, joissa olisi rakennettu juonta tai henkilöiden jonkinsortin kasvua tai katsojille tutuksi tulemista olivatkin sitten laskettavissa varmasti kymmenen minuutin sisään ripoteltuina noin 40 sekunnin paloiksi eri puolille elokuvaa. Ms. Salt tuntui joko olevan pakomatkalla, missiomatkalla tai kostomatkalla koko elokuvan ajan. Joten hengästyminen tai sekaannus loppua kohden ei yllätä. Toimintatrillerinä, missä elokuva etenee kaasu pohjassa loppua kohden, Salt toimii hyvin. Katsoja saa sitä, mitä haluaa. Mutta samaan aikaan filmi esittää niin utopisia juonen käänteitä, että niiden uskottavuus syö jonkin verran katsomisnautintoa. Verrattaessa kuitenkin kesän toiseen agenttifilmiin, Knight & Day:n, Salt toimii paremmin pitäen katsojan tiukemmin penkissä ja yrittäessä pysyä kärryillä, että kuka teki, mitä teki ja miksi teki.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Knoppina mainittakoon, että alun perin Saltin rooliin oli ajateltu Tom Cruisea. Mr. Cruise kuitenkin kieltäytyi epäillen, että Saltin rooli oli liian lähellä hänen massamenestysrooliaan Ethan Hunt:ia Mission Impossible elokuvista. Itse en tätä väitettä ymmärrä. Sillä mielestäni Mr. Cruisen rooli tämän kesän agenttileffa Knight & Day seuraa hänelle tyypillistä roolistusta pääsankarin housuissa. Toisaalta arvostan kieltäytymistä, sillä naispuolisia toimintasankareita on aika vähissä. Lähinnä mieleen nousevat sellaiset hahmot kuin Prinsessa Leia (Carrie Fisher) Star Wars-sarjasta, Sarah Connor(Linda Hamilton) Terminaattorista ja Ellen Ripley (Sigourney Weaver) Alie-sarjasta. Nämä vauhdikkaat ja vaaralliset naiset sijoittuvat kuitenkin lähinnä 1980 – ja 1990-luvuille, joten uusista sankarittarista on kova kysyntä Milla Jovovichin esittämän Alicen ja Ms. Jolien esittämien roolien rinnalle.

Osastot: Jännitys, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa