VALIKKO

Saattokeikka

Kuvahaun tulos haulle saattokeikka juliste

Mellunmäessä asuvat vanha ennakkoluuloinen ja äreä Veikko sekä lehtien jakamisella rahaa lentolippuun keräävä 17-vuotias Kamal, joka kaipaa isänsä luokse Nairobiin. Veikko puolestaan kaipaa juhannukseksi mökilleen, mutta tarvitsee siihen kuskin, mihin sattuman oikusta joutuu Kamal. Tämä kahden äijän road-trip on mielenkiintoinen sekä varmasti kummallekin osapuolelle uusia asioista elämästä opetteva.

Elokuvan ohjauspuikoissa tahtia on lyönyt Mr. Samuli Valkama, joka tuntuu pitävän ristiriitaisista aiheista. Miehen ensimmäinen elokuva Hulluna Saraan (2012) esitteli isän ja pojan ihastumisen samaan naiseen. Ei kiitos (2014) rainassa puolestaan seurattiin seksiä haluavaa naista ja hänen pihtaavaa aviomiestään. Ja nyt ollaan kliseitä täynnä olevassa rasisisti/maahanmuuttaja-teemassa, jossa ollaan myös jälleen isä-poika-suhteiden parissa. Tätä vasten olisi mielenkiintoista tietää, mikä näissä isän ja pojan kasvutarinoissa ohjaajaa oikein viehättää. No, vastaus siihen tulee ehkä joskus vastaan. Mutta sitä ennen joudutaan toteamaan, että tällä draamakomedialla ainakin on hyvin alleviivattu sanoma kerrottavana. Ja sitä kautta se sopisi myös hyvin televisiotuotantoon (ehkäpä jopa paremmin sinne, kuin valkokankaalle). Kunhan se vain saisi myös kunnolla kakaistua tuon keskeisen sanomansa ulos.

Käsikirjoituksesta on vastannut yhdessä ohjaajan kanssa somalialaistaustainen Khadar Ahmed. Ja tästä on hälle nostettava hattua. Yhteiskuntamme pöyrii osin yhä ajattelussa, että vain suomalainen nimi ja naama kelpaavat. Siiitä on Veikko hyvä esimerkki. Mutta tässä ajattelussa unohdamme herkästi Suomessa olevat maahanmuuttajat ja heidän täällä syntyneet suomalaistuneet lapsensa, mitä Kamal edustaa. Nimi voi olla erilainen kuin perinteinen Kalle tai Heikki, mutta samoja sääntöjä ja oppeja täällä kuitenkin seurataan. Joten ehkäpä elokuvan kliseet ovat paikoillaan sujuvamman vuorovaikutuksen turvaamiseksi ja keskinäisen ymmärryksen lisäämiseksi. Kaiken tämän pohdinnan keskellä on kuitenkin hyvä muistaa, että ohjaaja ei pyrkinyt tekemään road-trip-rainaa vanhuksen ja mamun ystävyyden kehittymisestä. Mutta oikeasti jos näin ei olisi ollut edes jollakin asteella tavoitteena, niin Kamalin roolin olisi voinut näytellä vaikka Michael Monroe.

Saattokeikka on nimensä mukaan saattokeikka paikasta A paikkaan B. Matka autossa ja äijien vuorovaikutuksen keskinäinen herääminen on kuitenkin sympaattista katsottavaa, joskin hyvin tutun oloista itsestä ja elämästä oppimisen merkeissä. Enemmän olisin kuitenkin kaivannut lihaa tämän reissun luiden päälle. Olisipa se sitten tapahtunut kliseiden, oletusten, surkeiden sattumusten tai muiden kautta. Mutta nyt jo muutenkin lyhyt elokuva tuntui välillä väkisten venytetyltä. Näyttelijätyö jää myös jossain määrin puoliväliin, eikä kaikkia tilanteita osata hyödyntää loppuun asti. Tästä huolimatta on annettava tunnusta päärooleissa oleville Mr. Heikki Nousiaiselle sekä Mr. Noah Kinille. Parivaljakon eroavaisuus ammattitaidossa korostaa hyvin roolihahmojen asenteita ja elämässä etenemistä. Mutta lisää tätä olisi kaivattu ja siinä ohella näyttelemisen perustaitojen opettamista Mr. Kinille.

Tien päällä oppii elämästä ja itsestäänwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Saattokeikka etenee asiallisella tavalla, joskin elokuva olisi kaivannut lisää lihaa luittensa ja kliseidensä päälle. Kliseiden ja suomi-maisemien lisäksi se on täynnä ennakkoasenteita, jotka jollakin ihmeen keinolla kuitenkin toimivat suhteellisen hyvin. Pääparin keskinäinen kemia tai sen puute on mielenkiintoista seurattavaa. Ja vaikka elokuvan lopun tietää jo alkumetreillä, leffan jaksaa katsoa loppuun. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka kaipaavat kevyttä katsottavaa ja sen hyväksymistä, että myös maahanmuuttajat vaikuttavat suomalaisessa yhteiskunnassa. Leffalla on ne hyvät hetkensä ja pienet draamankaarensa, joilla olisi ollut mahdollista muuttaa elokuvaa mielenkiitoisemmaksi. Nyt kuitenkin mennään näissä merkeissä. Yritystä on ollut ilmassa paljon enemämän kuin valkokankaalle on lopuksi saatu, mutta se ei tee elokuvasta pohjattoman huonoa, vaan ainoastaan aika yksiselkoisen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Heikki Nousiainen, Noah Kin, Mikko Nousiainen, Saga Sarkola

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa