VALIKKO

Ruuan ympärillä pyöriviä elokuvia – Food on movies 3/3

Sen sijaan jos jää miettimään niitä mieleenpainuvia ruokakohtauksia elokuvista, listaa on paljon helpompi muodostaa. Tässä muutamia sieluni syvistä sopukoista esille tulleita valkokangaskohtauksia, jotka eivät kyllä kaikki saa kuolaa valumaan suupielestä alaspäin. Tästä(kin) huolimatta ne ovat mainitsemisen arvoisia ja osoittavat kokkaamisen jalosta taidosta aina jotain uutta ja mielenkiintoista

Gold Rush (1925): kengän syönti

Kultakuumeessa nälkäkuoleman partaalla oleva Kulkuri (Charlie Chaplin) päätyy syömään kenkänsä yhdessä toverinsa Big Jimin (Mack Swain) kanssa. Elokuvassa saapas on tehty lakritsasta ja otoksen teko sai Mr. Chaplinin suoliston toiminaan erittäin hyvin.

Gold Rush (1925): sämpylätanssi

Toinen ikimuistoinen ruokaan liittyvä kohtausta Kultakuumeesta on tunnettu sämpylätanssi, jota näkee yhä kopioitavan uusissakin elokuvissa. Kohtaus on mainitsemin arvoinen, vaikka se ei sinänsä sillä ruuan syömistä. Ruualla saa sittenkin aina välillä leikkiä – ainakin unissaan.

Lady and the Tramp (1955): spagetin syöminen

Klassinen kohtaus, jota on myös lainattu useisiin elokuviin. Aina yhtä viehättävä, aina yhtä yllättävä ja aina yhtä ihana ja aina serenadi Belle Note uppoaa kuin kuuma veitsi kylmään voihin. Kohtaus taitaa hyvän ruuan esittelemisen lisäksi olla yksi romanttisimmista paloista valkokankaalla.

What ever happened to Baby Jane (1962): rottia lounaaksi

Pyörätuoliin sidottu Blanche (Joan Crawford) saa lounaaksi ilkeältä sisareltaan Janelta (Bette Davis) rotan. Yök. Elokuva on ruokatarjoilun lisäksi katsomisen arvoinen.

Five Easy Pieces (1970): lisäkeruoka

Ropert Dupea (Jack Nicholson) haluaisi lisäkeruuan omelettinsa kanssa, mutta koska listalta sellaista ei löydy, sitä on myös vaikea saada. Yhteistyökyvytön tarjoilija saa siten kuuluisaksi tulleen tilauksen: ”I’d like a chicken salad sandwich on wheat toast, no mayonnaise, no butter, no lettuce…and hold the chicken.”

Rocky (1976): raakoja kananmunia

Aamupaloja on monenlaisia ja tässä kohtaa voi olla sitten ihan hiljaa salmonellesta ja kaikesta muusta kuvaan kuuluvasta (- kuten aikaisesta aamunoususta).

Annie Hall (1977): hummereiden keittäminen

Alvy (Woody Allen) ja Annie (Diane Keaton) yrittävät laittaa eksoottisempaa ruokaa hummereiden avulla. Keittopuuhissa on kuitenkin omat kommervinkkinsä. ”You’re a grown man. Don’t you know how to pick up a lobster?”

Racing Bull (1980): ylikypsä pihvi

Mr. Robert DeNirolla on vaikeuksia odottaa pihvinsä valmistumista: ’You overcook it, it’s no good. It defeats its own purpose.’ Hyvän pihvin puolustaminen saa aikaan aikamoisen tunteen purkauksen. Toisaalta asia lienee ymmärrettävää, jos on tunteenomainen lihansyöjä.

Indiana Jones and The Temple of Doom (1984): erikoisia ruokalajeja

Jos vielä ei ole menettänyt perinteistä suomalaista ruokahaluaan, se kyllä häviää tämän ruokapöydän ääressä. Indiana Jones (Harrison Ford) ja Willie Scott (Kate Capshaw) ovat vieraina paikallisen maharadjan pöydässä ja pääsevät nauttimaan paikallisia herkkuja, joista tässä yksi esimerkki.

Fried Green Tomatoes (1991): salaisuus piilee kastikkeessa

Perheväkivallasta ja naisten välisestä ystävyydestä saa mielenkiintoisia ruokaratkaisuja aikaan. Ja ennenkaikkea kun vaikeuksia aiheuttanut aviomies häviää – yllättäen, jää katsojan päätettäväksi päättää mikä on se salainen grillikastikkeen osa.

Bridget Jones’ Diary (2001): ruuanlaitto

Ehdottomasti Ms. Jonesin kokkaustaidot, ehkä sen vuoksi, ne ovat juuri niin likellä omiani. Tosin onneksi tuohon siniseen keittoon on vielä vähän matkaa, vaikka en kyllä tiedä, onko se hyvä vai huono asia. Onneksi Tampereella on runsaasti mahdollisuuksia syödä hyvin ulkona.

Marie Antoinette (2006): jälkiruokaa

Koko elokuvan olisi voinut myös ajatella sijoittavan jo ruoka-elokuvien pariin. Mutta varmaa on se, että sitä ei voi poiskaan jättää.

Volver (2006): filmiryhmän ruokkiminen

Ms. Penelope Cruz laittaa ruokaa kylmän viileästi isolle filmiryhmälle, samaan aikaan kuin hänen keittiönlattialla makaa kuollut mies.

The Help (2010): kakun salainen ainesosa

Elokuvassa ruuanlaittoa maustettiin joissakin kohdin hyvin luonnollisin maustein. Niille, jotka ovat taas reseptien seuraamisesta enemmän kiinnostuneet, kannattaa kurkata tänne.

Ja näin on päästy elokuvan ja ruuan yhteistyössä loppuun. Paljon hyviä kohtauksia on varmasti jäänyt tien päälle, mutta niitä voi turvallisesti lisätä tänne jälkikäteen. Nyt on kuitenkin pakko suunnata jääkaapille….. Ja rakkaalle sisarelleni ja muille kulinaristin ystäville tiedoksi, että Le Chef-elokuvan sijasta kannattaa mitä todennäköisemmin odotella Mestari Keittiössä ilmestyvää elokuvaa.

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa