VALIKKO

Ruuan ympärillä pyöriviä elokuvia – Food on movies 2/3

Photo: Marco del Grande

Ruokaelokuvissa on päästy nyt 2000-luvulle, mutta edelleen täälläkin näkyy italaisen ja ranskalaisen ruuan merkitys. Tässä on kai pakko alkaa myöntää, että se esteettinen olemus tulee niissä parhaiten esille. Toisaalta itse en asian päälle paljon ymmärrä, mutta tunnen monta, joille se on yhtä tärkeää kuin ruuan maku.

Woman on Top (2000)

Elokuva missä nainen (jälleen kerran) käyttää ainutlaatuisia keittotaitojaan paetakseen (jälleen kerran) kehnoa avioliittoaan. Brasialainen Isabelle (Penelope Cruz) pakkaa kimpunsa ja kampsunsa sekä muuttaa San Franciskoon tullakseen oman kokkaus-televisio-ohjelman tähdeksi. Mutkia matkaan on luvassa ex-miehen Toninhon (Murilo Benicio) tullessa mukaan samoihin kuvioihin. Elokuva on sananmukaisesti täynnä ruuan laittoon liittyvää taikuutta. 98 min.

Chocolat (2000)

Lasse Hallstromin ohjaamassa teoksessa suklaan vaikutuksen salaisuudet paljastuvat meille pala palalta. Konservatiivisessa Ranskassa 1960-luvulla kiehui kun yksinhuoltaja (Juliette Binoche) avasi suklaakaupan pienessä maalaiskaupungissa. Alkuun kaupunginisät olivat hanketta vastaan, mutta suklaa sananmukaisesti sulattaa useamman sydämen elokuvana aikana. 122 min.

Vatel (2000)

Vuonna 1671 Conden kreivin työtekijä Francois Vatel (Gerard Depardieu) on vastuussa kuninkaan Louis XIV:n makunystyröiden hurmaanisesta hänen vierailleessan kreivin omistamassa Chantillyn linnassa. Vatelin onnistuessa kuningaan toiveiden täyttämisessä, kreivi täyttää Vatelin toiveet. Asiaan tulee kuitenkin muutama mutka matkan varrella. 103 min.

Mostly Martha – Bella Martha (2001)

Martha (Martina Gedeck) on uraorientoitunut kokki, joka haluaa jokaisen annoksen olevan täydellinen ennen ravintolan keittiöstä eteenpäin lähtemistä. Asiat kuitenkin hankaloituvat, kun hän joutuu vastuuseen siskonsa 8-vuotiaasta tyttärestä ja saa samalla keittiöönsä uuden kokin, Marion (Sergio Castellitto), työparikseen. Elokuva menestyi sen verran hyvin markkinoilla, että hollywoodlandia teki siitä oman versionsa paria vuotta myöhemmin. 109 min.

Tortilla Soup (2001)

Naranjon perheen viikottaiset päivälliset ovat elokuvan ydintä ja tarjoavat samalla vilauksen perheen ruuanlaittotapoihin. Elokuvaa pidetään myös uusintaversiona Mr. Ang Leen elokuvasta Eat Drink Man Woman, mutta tällä kertaa vain latinolaisin maustein sekoitettuna. Joka tapauksessa elokuva kertoo ruuasta, perheestä ja siitä taiasta, mitä tapahtuu ruuanlaiton ja yhdessä syömisen yhteydessä. 103 min.

Kitchen Stories – Salmer fra kjokkenet(2003)

Sodanjälkeisessä Ruotsissa todettiin vaimon kävelen keskimäärin yhtä paljon kuin matkaa olisi Tukholmasta Congoon valmistaessaan perheelleen ruokaa. Asia kiinnosti Swedish Home Research Instituutin väkeä siinä määrin, että he lähettivät kahdeksan tarkkailijaa seuraamaan ikääntyneiden miesten ruuanlaittoa Norjan maaseudulle. 91 min

Sideways (2004)

Kaverielokuva-teeman lisäksi Sideways esittää Milesin (Paul Giamatti) ja Jackin (Thomas Haden Church) matkan viinialueen läpi. Mukaan mahtuu erilaisia maistiaisia, joiden vuoksi leffa on myös päätynyt tänne ruoka-elokuvien listalle, vaikkakin hyvin kostealla edustuksella. Skål. 127 min.

The Future of Food (2004)

Elokuvaa pidetään jollakin asteella Soylent Green elokuvan jatko-osana. Ajatus itsessään on etoava ja yököttävä. Joten asiaan on paras suhtautua siihen kuuluvalla varauksella. Ruuan tulevaisuudesta kertova dokumentti keskittyy geenimanipuloituun ruokaan. Tiedätkö mitä todella syöt? 88 min.

Super Size Me (2004)

Samalla dokumenttilinjalla tulevaisuuden ruuan kanssa jatkaa Super Size Me. Mr. Morgan Spurlock otti haasteen vastaan eli kuukauden roskaruualla ja aina, kun hampurilaisketju tarjosi mahdollisuutta annoksen suurentamiseen – Mr. Spurlock otti sen innolla vastaan. Voi vain hyvin kuvitella, mitä kehossa tapahtui 30:n päivän aikana, kun keskimääräinen kalorimäärä päivässä oli noin 5000. Dokumenttia voi suositella kaikille pikaruuan ystäville. 98 min.

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Herkkusuut saavat kuolata rauhassa erilaisten suklaatuotosten parissa koko elokuvan ajan. Varsinaisia reseptejä filmissä ei paljasteta, mutta sen sijaan suklaatehtailijat varmasti ympäri maailmaa kiittävät filmistä menekin kasvua. ”old ginger ale, ginger pop, ginger beer, beer bubbles, bubbleade, bubblecola, double cola, double-bubble-burple-cola, and all the crazy carbonated stuff that tickles your nose.” 115 min

Waitress (2007)

Piirakoilla ja niiden valmistamisella on merkittävä rooli elokuvassa. Se keskittyy kertomaan Jennan (Keri Russell) yrityksestä leipoa itsensä pois huonosta avioliitosta Joen kahvilassa. Tämä näkyy erityisesti Jennan leipomien piirakoiden nimissä: Pregnant Self-Pitying Loser, the I Can’t Have No Affair Because It’s Wrong and I Don’t Want Earl to Kill Me ja the Naughty Pumpkin. 104 min.

Ratatouille (2007)

Animaation ranskalaisen keittiön salaisuuksista ruuanlaitosta innostuneen rotan, Remyn, näkökulmasta. Paikallinen pariisilainen keittiö on vaarassa jäädä vasaran alle ja sitä yrittävät nostaa uuteen uskoon pisamaposkinen apupoika Alfredo Linguini ja Remy hänen hattunsa alla. 111 min.

No Reservations (2007)

Saksalaisen Mostly Martha (2001) elokuvan amerikkalainen versio. Tälläkin kertaa pyöritään ravintolan keittiössä ja hoidellaan omia ihmissuhdesotkuja siinä rinnalla. Pääosissa pyörivät Ms. Catherina Zeta-Jones ja Mr. Aaron Eckhart. Elokuvasta voi myös todeta, että mitä useampi kokki, sitä sotkuisempi soppa -fraasi ei ihan välttämättä pidä paikkaansa. 104 min.

Food, Inc (2008)

Dokumentti ruuan nykytilasta maalaa suhteellisen kielteisen kuvan maataloudesta ja ruuan tuotannosta. Pyrkiessä yhä tehokkaampaa ja taloudellisempaan ruuan peruselementtien kasvattamiseen olemme tehneet ruuasta epäterveellistä, puhumattakaan prosessin vaikutuksesta luonnolle. Dokumentti herättelee pohtimaan järjestelmän toimivuutta. Luomu kunniaan! 93 min.

Soul Kitchen (2009)

Kun saksalais-kreikklainen Zino palkkaa paikallisen gourmee kokin hengissä säilymisestä kamppailevaan ravintolaansa, uusi ruokalista ajaa entiset asiakkaat pois. Tilalle on kuitenkin luvassa uutta ja mielenkiintoista. Elokuvassa esitetään keittiön muodon muutos kivasti ja taitavan kokin tuotoksia on aina kiva katsella. 99 min.

Julie & Julia (2009)

Julie Powell (Amy Adams) päättää hankkia sisältöä elämäänsä ja kokata legendaarisen Julia Child:n ranskalaisen keittokirjan 524 reseptiä läpi vuodessa. Julie pitää aiheesta blogia ja sitä kautta avaa omia kulinaristisia onnistumisiaan myös muulle maailmalle. Todellinen ruokaelokuva, jonka reseptit ovat ainakin joiden mielestä myös helposti toteutettavissa, kunhan vain ensin suuntaan sinne kirjastoon hakemaan tuon klassisen teoksen: Mastering the Art of French Cooking (suom. Ranskalaisen keittiön salaisuudet). 123 min.

Cloudy with a Chance of Meatballs (2009)

Animaatiossa suorastaan sataa ruokaa taivaalta alas. Varsinainen kokkaus jää taustalla, kun hyvää tarkoittavan keksijän Flint Lockwoodin keksintö muuttaa veden ruuaksi. Kuulostaa kenties hyvinkin maukkaalta, kunnes ruokatornado lähestyy kotikaupunkia. 90 min.

 

Herkkusuille suosittelen piipahtamista kynän ja paperin kanssa Movierecipes-kansioon, mistä voi löytyä sen oman herkkuruuan ohje tai vastaavasti tänne elokuvaruokien reseptien sekaan.

Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa