VALIKKO

Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus

Kuvahaun tulos haulle rölli ja kaikkien aikojen salaisuus juliste

Uusimmassa Rölli-elokuvassa Juurakko haluaa etsiä sen kaikkien aikojen alun, eli mistä hän ja muut ovat tulleet. Tiputus haikaran nokasta ei riitä vastaukseksi, vaan matkaan on lähdettävä. Alkuun Rölli ei asiasta innostu, mutta joutuu taipumaan Juurakon edessä. Sillä lasta ei voi yksin laittaa matkaan. Matkaa taitetaan Ikivuorten, Ikisateen, Ikimetsän, Ikiaavikon ja Loputtoman Meren ylitse kohti sitä Kaikkien aikojen alkua vartioivaa Mauno Madon kaukaista miljoona kertaa suurempaa serkkua kohden.

Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus on viides Rölli-elokuva ja varmasti ensimmäinen, jonka olen nähnyt. Ehkäpä Röllin elokuvallinen fanittaminen olisi pitänyt aloittaa aiemmista Rölli-rainoista, niin valkokankaan tapahtumia olisi ymmärtänyt paremmin. Näitä ovat olleet Rölli – hirmuisia kertomuksia (1991), Rölli ja metsänhenki (2001), animaatio Röllin sydän (2007) sekä Rölli ja kultainen avain (2013). Tässä kohtaa on pakko tunnustaa, että Rölli on tullut aiemmin tutuksi vain television ja tarttuvien laulujen puolelta. Kiitosta ja kunniaa on annettava siitä, että ”the one and only” Mr. Allu Tuppurainen on jaksanut näytellä Rölliä kaikissa elokuvissa. Tämä siitäkin huolimatta, että Mr. Tuppurainen ilmoitti lopettavansa Röllittämisen vuonna 2002.

Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus -elokuvan ohjauksesta on vastannut Mr. Taavi Vartia, jolla on selvästikin ollut liian kiire tässä road-tripissä. Itselleni on jäänyt sellainen kuva ennen tätä Rölli-rainaa, että Rölli on toki seikkailuhaluinen, mutta myöskin hieman hidastahtinen peikko. Kumpikin loisti tästä rainasta poissaolollaan. Rölli raahautuu pakosta Juurakon mukana ja siinä samalla elokuva kipittää kiivasta tahtia eteenpäin. Kuvauksia oli tehty muun muuassa Cabo de Gatan alueella Espanjassa, Nurmijärvellä, Porkkalassa ja PowerParkin Rölli-kylässä. Näiden paikkojen luonnon läheisyydessä olisi ainakin tämän aikuisen silmä viihtynyt pidempäänkin ja niihin olisi hyvin sopinut seuraksi muutama röllimäinen laulu. Tähän ei nyt kuitenkaan mitään mahdollisuuksia ollut, vaan ohjaaja vei reippaalla vauhdilla elokuvaa eteenpäin. Liekö budjetti kiristänyt tässä tahtia.

Meille asiaan heikommin perehtyneille kerrottakoon, että Rölli on näyttelijä Allan ”Allu” Tuppuraisen luoma ja näyttelemä satuhahmo. Rölli on ollut olemassa jo vuodesta 1985 lähtien ja todellakin saanut ensikosketuksensa (lapsi)yleisöön kuunnelmien ja lastenlaulujen kautta. Televisioon Pikku Kakkosen ohjelmaan Rölli siirtyi vuonna 1986. Ja vaikka tässä onkin jääty Röllin paitsioon niin olen aika varma, että lähes jokainen 1980-luvun lopulla olemassa ollut lapsi ja nykyään aikuinen tietää jotain Röllistä ja hänen likaisista varpaistaan tai pätkän laulusta. Omalla kohdallani juuri nämä ”kautta likaisten varpaideni” ja ”Mauno-Mato” ovat jääneet ikuisiksi korvamadoiksi.

Perinteisesti Rölli-tarinoissa on aina ollut jonkinlainen opetus. Tässä elokuvassa se nousee perhekeskeisyyden merkityksestä. Tämä tuntuu olevan trendi tällä hetkellä lasten leffoissa. Storks – Haikarat korosti ihan samaa asiaa. Perhe, olipa se millainen tahansa, on tärkeä. Ja myöskin ehkä se seikkailuun lähteminen. Paikallaan junnaamalla ei opi tai koe mitään uutta ja mielenkiintoista. Pelottavistakin / jännittävistä asioista voi selvitä, kun on hyvä ystävä mukana. Tosin tämän leffan annissa Röllillä on aika pieni rooli. Se tuntuu olevan lähinnä Juurakon toppuutteleminen ja nimen elokuvalle antaminen. Rölleily ja mielenkiintoiset lausahdukset loistavat lähes kokonaan poissaolollaan.

Matka kohti kaiken alkuawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka kärsii liiallisesta vauhdista ja laulujen puutteesta. Vilahtavat maisemat ovat toki kauniita ja niissä olisi mielellään antanut katseen viipyä pidempäänkin. Tietokone-efektit ovat jossain määrin vaikuttavia, mutta tökkäävät varmasti enemmän aikuisen kuin lapsen silmään. Meillä on tässä kohtaa vielä paljon-paljon-paljon parannettavaa. Elokuva ei olisi kärsinyt muutamasta lisäminuutista tai juonen tiivistämisestä, mutta tämä nyt on aikuisen mielipide. Tässä painopiste on selvästi siirtynyt Juurakon suuntaan ja Rölli vaikuttaa olevan mukana vain sen vuoksi, että elokuvaa voisi sanoa Rölli-elokuvaksi. Suosittelen elokuvaa kuitenkin kaikille aiempien Rölli-elokuvien ystäville, jotka eivät piittaa liian hätäisestä etenemisestä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Allu Tuppurainen, Linnéa Röhr

Ääninäyttelijät: Riku Nieminen, Joonas Saartamo, Vesa Vierikko, Timo Kahilainen

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa