VALIKKO

Rocky IV

Rocky IV -elokuvassa Neuvostoliiton vaalea viinkinki Ivan Drago (Dolph Lundgren) saapuu yhdessä vaimonsa Ludmilan (Birgitte Nielsen) kanssa Yhdysvaltoihin uhittelemaan omalla ylivoimaisuudellaan nyrkkeilykehässä. Haasteen matsista ottaa vastaan Apollo Creed (Carl Weathers), joka aikoo osoittaa miehen uhittelut vääräksi. Apollon ystävä Rocky (Sylvester Stallone) hieman epäilee ystävänsä taitoja, mutta suostuu luonnollisesti treenaamaan häntä. MGM Grand hotellissa käydyllä matsilla ei ole kuitenkaan kaunista loppua, vaan Rocky joutuu ottamaan itse haasteen vastaan ja aloittaa treenaamisensa tyyliin suo-kuokka-ja-Rocky. Lopun voittekin sitten arvata.

http://www.youtube.com/watch?v=bwJJkeOTT6Y

Ensimmäinen Rocky-elokuva sai aikoinaan innoitteensa Muhammed Ali – Chuck Wepner välisestä nyrkkeilyottelusta 24.3. 1975. Matsi innoitti nuorta Mr. Stallonea siinä määrin, että hän sulkeutui kotinsa, kirjoitti käsikirjoituksen ja muutamaan päivää myöhemmin lähti markkinoimaan sitä studioille. Miestä on kiitettävä sinnikkyydestä ja peräänantamattomuudesta siinä, että hän ei suostunut luopumaan käsikirjoituksestaan ilman pääroolia tässä rainassa. Ensimmäinen Rocky näki päivänvalon valkokankaalla 1976 ja sen menestystä seurasi pian lauma jatko-osia: Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV(1985), Rocky V (1990) ja Rocky Balboa (2006). Ehkä tälle linjastolle on vielä odottevissa jatkoa sillä Mr. Stallone koki nyrkkeilykärpäsen purreen itseään Grugde Match -elokuvan tiimellyksessä ja oli ainakin silloin puheidensa mukaan palaamassa takaisin kehään valkokankaalla. Aika ja miehen kunto näyttää, miten tässä oikein käy.

Nyt valkokankaalla nähty Rocky IV oli pitkään taloudellisesti menestynein urheiluelokuva, kunnes vuosi 2009 ja Blind Side muutti kaiken (voi miksi, miksi, miksi???). Ja nyt Rockyn jälkeen voin edelleen ihmetellä voi miksi, miksi, miksi?? Nyrkkeily pitää kuitenkin tästä vallanvaihdosta huolimatta hyvin puoliaan Top-10:ssä, sillä sinne mahtuu mukaan Rocky III, Rocky, Million Dollar Baby, The Fighther ja Real Steel. Niiden joukkoon ovat mahtuneet kilpahevoset (Seabiscuit), amerikkalainen jalkapallo (Remember the Titans) ja baseball (42).

Taloudellisen menestyksen lisäksi Rocky-rainat ovat saaneet kunnian kerätä mainetta ja mammonaa elokuva-alan kisoissa. Vaikka Rocky-elokuvat voidaankin (kai ihan syylläkin) useimmiten löytää kultaisen vadelman, tuttavallisemmin Razzien, ehdokkuuksista ja voittolistalta niin arvostusta on tullut myös Oscareissa, missä ensimmäinen Rocky-elokuva (1979) oli ehdokkaana niin parhaasta miespääosasta, käsikirjoituksesta, parhaasta elokuvasta, ohjauksesta ja leikkauksesta. Filmi veikin kotiin tuolloin kultaiset pojan pystit elokuvasta, ohjauksesta ja leikkauksesta. Vähemmästäkin sitä innostuu tekemään lisää samaa aiheitta käsitteleviä rainoja, vai kuinka?

Vaikka aihe kuitenkin olisi kuinka hyvä tahansa, niin ehkä se kaipaa hieman vaihtelevuuutta, syvyyttä tai mitä lie, sillä nyt nähty versio puolestaan kunnostautui näissä Razzie-kisoissa voittaen palkinnot kehnoimmasta miespääosasta (Mr. Stallone), ohjauksesta (Mr. Stallone), naisivuosasta (Ms. Nielsen) ja musiikista. Mukana oli myös muita ehdokkuuksia, mutta niiden edessä Rocky joutui kuitenkin myöntämään häviönsä vielä tajuttomammille rainoille.

Öhwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
minä sitten taisin pitää tästä. Vaikka Rocky IV ei kolkuttelekaan kovin äänekkäästi taidokkaan ja lennokkaan elokuvan ovia, niin se on kyllä hauska ja huvittava sekä sitä kautta ansaitsee todellakin paikkansa. Sitä paitsi leffan musiikki on ihan omaa luokkaansa, tässä melkein voisi tulla ikävä 1980-luvulle. Leffa ei pysyttele liikaa nyrkkeilykehän sisäpuolella, vaikka sekin kyllä saa oman valkokangasaikansa. Mielenkiintoisinta antia (ainakin itselleni) oli nyrkkeilijän sielunelämän avaaminen ja treenaaminen. Suosittelenkin leffaa kaikille Rocky faneille. Ja vanhan elokuvan leffakokemusta kaikille katsojille, joten eikun revanssia ottamaan syksyllä taas elokuvakeskus Niagarassa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

If I can change, and you can change, then everybody can change! – Rocky

Ja sitten sinne kuntosalille, että tästä voisi edes joskus haaveilla, vai pitäisikö sittenkin vain tyytyä lankuttamiseen 😉

Osastot: Historian siipien havinaa, Kevyttä katseltavaa, Väkivalta
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa