VALIKKO

Rock the Kasbah

Parhaat päivänsä nähnyt musiikkimanageri Richie Lanz päättää viedä laulavan sihteerinsä Ronnien turneelle Afganistaniin rintamalle virikkeeksi ja viehätyseksi sekä itselleen talouden kuntoon panemiseksi. Pian Richie kuitenkin löytää itsensä Kabulista ilman rahaa, passia ja ystäviä. Edessä onkin uuden uran aloittaminen hyvin muslimilaisessa kulttuurissa. Siinä häntä auttavat HerbaLife myynnistä asemarkkinointiin siirtyneet Nick ja Jake. Kabulin yössä hemmot saavat kuitenkin väistyä paikallisen ilolinnun Mercin tieltä. Merci puolestaan joutuu antamaan tilaa aseita salakuljettavalle Bombay Brianille, joka myös salakuljetti Ronnien maasta pois. Nyt Brian haluaa loppurahat tästä turvallisesta saatosta. Keinot ovat vähissä, joten Richie suostuu kaikkeen. Velanmaksu matkallaan hän törmää kuitenkin paikallisessä kylässä tähtiäänen omaavaan Salimaan, josta Richie haluaa tehdä Afganistanin uuden tähden Afghan Star laulukilpailun kautta.

Elokuva on saanut innoituksensa Afghan Star dokumenttielokuvasta vuodelta 2009 ja se on omistettu Setara Hussainzadalle. Dokumentti seurasi neljää toivorikasta laulajaa Hameed Sakhizadaa, Setara Hussainzadaa, Rafi Naabzadaa ja Lema Saharia heidän kamppailustaan voitosta. Kilpailun voittokamppailua tärkeämpi oli kuitenkin dokumentin osoittama musiikin merkitys sekä se, että naista ilman huntua ei näin ääri-islamilaisessa maassa hyväksytä. Setera tipahti tästä nelikosta ensimmäisenä ja sai kritiikkiä osakseen liian vapaasta esityksestä, joka ei ollut moraalinvartijoiden mieleen hiusten hulmutessa vapaana.

Ohjaaja Mr. Barry Levinson ei olisi voinut toivoa parempaa henkilö näyttelemään heikoilla olevaa Richieata. Mr. Bill Murray tekee onnettomassa tilanteessa olemista komiikan taidetta tavalla, johon ei kovin moni näyttelijä pysty ja Richien rooli 1960-luvun jäänteenä on siitä oiva esimerkki. Elokuvan kannalta on vain ikävää, että se ei pääse hyödyntämään enempää Ms. Zooey Dechanelia, joka mielestäni olisi sopinut komiikaltaan yhteen Mr. Murrayn kanssa. Erityisen masentavaksi tämän tekee se, että Mr. Murrayn kantapäillä hilluva kolmikko Danny McBride, Scott Caan ja Bruce Willis vaikuttavat enemmän näyttelevän itseään kuin pahostavan elokuvaan. Tästä voi tietenkin osin syyttää käsikirjoitusta, joka ei anna miehille riittävästi tilaa toteuttaa itseään. Onneksi Ms. Leem Lubany tekee parhaansa elokuvan pelastamiseksi.

Rock the Kasbah on omalla tavallaan tyypillinen Mr. Levisonin elokuva. Ohjaajalla on taito löytää huumoria paikoista, missä muut eivät sitä näe ja tuoda se kaikkien nähtäville. Hyviä esimerkkejä tästä ovat muun muassa Good Morning, Vietnam!, Rain Man ja Wag the Dog. Mies myös taidokkaasti on tekemättä pilkkaa valinnoillaan, vaikka pyöriikin vakavien aiheiden keskellä. Komediaa ilman satiiria, taito sekin.

Elokuvassa vaikuttava musiikki ei ole vain paikallisesta kulttuurista nousevaa vaan oman osuutensa saa klassikkorock. Taustamusiikkina leffaa vie eteenpäin muun muassa Blind Faithin Can’t Find My Way Home, Harry Nilssonin Jump Into the Fire, Bob Dylanin Knockin’ on Heaven’s Door ja Cat Stevensin Peace Train, joka oli kyllä jo aikamoista alleviivaamista elokuvan loppumetreillä.

Kala kuivalla maallawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
voisi olla elokuvan teema, mutta se ei oikein koskaan pääse sinne. Toki fisu pääsee polskuttelemaan matalikkoon, mutta elokuva jättää paljon hyviä aiheita käsittelemättä tai puolitiehen. Rock the Kasbab alkaa monella eri juonen taholla, joista se jättää osan matkalle. Suurin muutos tapahtuu Saliman tapaamisessa. Siihen asti mukana roikkuneet hemmot jäävät kuin kivet kalliolle ja siirtyvät toiseen elokuvaan. Valkokankaalla on tilaa enää vain naiskaudelle ja Richielle. Tämä on sääli, sillä leffa alkaa hyvin hauskana pakettina, mutta muuttuu sitten laulukisaan osallistumiseksi. Jos elokuva yrittää myös tämän kaiken keskellä parantaa naisen asemaa muslimimaissa tai näyttää musiikin globaalia voimaa niin ne jäävät kyllä jaetulle kakkossijalle kaiken juonenpätkien yhteen raapimisen keskellä. Kun leffan katsomisen ottaa huumorin kannalta niin sen hyvinä hetkinä saa kokea viihdyttäviä ja hauskoja hetkiä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Bill Murray, Zooey Dechanel, Kate Hudson, Danny McBride, Scott Caan, Bruce Willis, Kelly Lynch, Beejan Land, Leem Lubany, Taylor Kinney, Fahim Fazli, Arian Moayed

Osastot: Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa