VALIKKO

Robinson Crusoe / The Wild Life – Robinson Crusoe: villi elämä

Nyt valkokankaalla tavataan animoitu versio Robinson Crusoen seikkailuista. Siinä kauniilla ja eristäytyneella saarella asustaa Maki-papukaija yhdessä ystäviensä kanssa. Eräänä päivänä saarelle rantautuu haaksirikosta pelastunut Robinson Crusoe ja hänen koiransa Aynsley. Heidän tietämättään rantaan päätyy myös kaksi laivakissaa, jotka päättävät valloittaa saaren omiin tarkoituksiinsa. Mielenkiintoisesti perinteisistä Crusoe-tarinoista poiketen saaren uutta asukasta tarkastellaan siellä jo olevien eläinten näkökulmasta.

Tämä eläimellinen näkökulma avaa niin nuorelle kuin vähän vanhemmallekin katsojalle uusia ajatuksia ihmisten käyttäytymisestä ja tavoista. Enpä itse ole tullut noita kaikkia pohtineeksi tai oivaltaneeksi, mutta siitä huolimatta voi hyvin kuvitella jotain vastaavaa heidän päässään liikkuvan. Visuaalisesti belgialaisen nWave animaatiostudion tekemä Crusoe on kaunista katsottavaa, vaikka mihinkään Disney/Pixar/Aardman tasolle ei se ihan vielä ylläkin. Yllättävän hyvin myös englanninkieliset vitsitkin tuntuvat toimivan suomennettuna. Vaikka aina kyllä kaipaan sitä originaaliversiota myös katsottavaksi ja kuunneltavaksi. Crusoe kuitenkin ansaitsee kaikki ikärajoitteensa. Itse en veisi neiti 5-veetä tai neiti 7-veetä tätä katsomaan. Tai sitten täytyy vain tunnustaa, että tämä täti pelkäsi joitakin kohtia elokuvassa paljon enemmän kuin nuorempi sukupolvi ehkä pelkäisi. Kissoja katselee kuitenkin tämän leffan jälkeen ihan eri vinkkelistä.

Oikeassa elämässä englantilainen kirjailija, journalisti, vakooja ja kauppias Mr. Daniel Defoe (noin 1660 – 1731) ei tainnut tietää millaisen klasikon hän kynäili jälkipolville ikuistaessaan Robinson Crusoen kirjan sivuille. Crusoe oli Mr. Defoen ensimmäinen novelli ja varmasti tunnetuin hänen kaikista teoksistaan. Robinson Crusoe ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1719. Teoksen kirjoittajaksi oli laitettu myös Mr. Robinson Crusoe, joten monet lukijat pitivät sitä suoraan omaelämänkerrallisena. Teoksella oli myös aikoinaan ihan kunnioitettava nimi: The Life and Strange Surprizing Adventures of Robinson Crusoe, Of York, Mariner: Who lived Eight and Twenty Years, all alone in an un-inhabited Island on the Coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver’d by Pyrates. Mutta onneksi tästä ritisimpsusta on päästy ja päädytti lyhyeen ja ytimekkääseen nimeen. Kirjan menestys oli kuitenkin taattu ja sitä pidetään yhtenä maailman ensimmäisistä bestsellereistä.

Joidenkin lähteiden mukaan kirja on saanut innoituksensa skottilaisen Alexander Selkirkin (https://fi.wikipedia.org/wiki/Alexander_Selkirk) elämästä, joka eli neljä vuotta pienellä Tyynenmeren saarella Más a Tierra ennen pelastumistaan. Innoituksen lähteeksi esitetään myös Ibn Tufailia, joka tunnettiin paremmin nimellä Abubacer Euroopassa ja hänen teostaan Philosophus Autodidactus, joka käsitteli yksin elämisen syvällisiä oivalluksia yksin saarella elämisestä. Mutta olipa niin tai näin, niin Robinson Crusoe on innoittanut monia lukijoita ja elokuvataiteen tekijöitä.

Seikkailua perheen pienemmillewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
vanhempien seurassa. Vaikka Robinson Crusoe on tässä animaatiossa sovitettu yli 7-vuotiaille sopivaksi, niin herkkähipiäisten kohdalla sen aikuisen, ainakin henkisesti, läsnäolo olisi suotavaa, tai ainakin olisi ollut minulle. Leffa on visuaalisesti kaunista katsottavaa, tarina kulkee suhteellisen hyvin eteenpäin saaren asukkien tutustuessa toisiinsa. Mukaan on saatu kotisoffapsykologian kannalta ajatuksia myös siitä, että joskus on hyvä oikeasti pysyä lestissään ja tehdä työtä sen ruokansa eteen, mutta lepoilu olkoon myös sallittua. Leffassa on todellakin todella-todella-todella jänniä kohtia, hieman suruisia tapahtumia, mutta pääasiallisesti mennään hyvällä ja uteliaalla huumorilla eteenpäin. Suosittelen animaatiota kaikille, jotka ovat kiinnostuneita siitä, mitä eläinten ajatuksissa oikein tapahtuu ja miten Robinson Crusoe oikein sai aikansa kulumaan pienellä saarella.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Animaatio, Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa