VALIKKO

Risto Räppääjä ja yöhaukka

http://artistafilmi.fi/tiedostot/rr-ja-yohaukka-juliste.jpg

Elvi-tädin ”kesäparatiisissa” lomaillessaan Risto Räppääjä ja Nelli Nuudelipää löytävät matoja esiin kaivaessaan vanhan ja rautakautiselta vaikuttavan käärmesormuksen. Tämä johtaa arkeologisiin kaivauksiin paikan päällä, koska kadonneita rautakauden aarteita toivotaan löytyvän lisää. Sormus kuitenkin katoaa seuraavana yönä ja syylliseksi epäillään ”yöhaukkaa” eli kaivausten ryöstelijää. Aikuisten pohtiessa asiaa, Risto päättää ryhtyä Indiana Jonesiksi samalla kun Nelli osoittaa teinistymisen merkkejä ja haluaa ryhtä rokkaavaksi poptähdeksi.

Mr. Timo Koivusalon ohjaamassa uudessa Risto Räppääjä -elokuvan pääosissa jatkavat edelleen vanhat tutut konkarit ja hyvä niin. Vaikka Risto kirjoissa vaikuttaa pysyvän kärsivällisesti samanikäisenä, niin pääosissa pyörivä porukka sopii edelleen kuin soppa lusikkaan heitä näyttelemään. Elokuva on käsittääkseni pääosassa pyörivän kaksikon Mr. Samuel Shipwayn ja Ms. Sanni Paatson viimeinen Risto Räppääjä -raina. Ehkä tämä tai sitten jo parin aiemman elokuvan tuoma kokemus saa aikaan sen, että kaksikko loistaa valkokankaalla. Ja tämän kokemuksen on voinut myös hyvin rakentaa Riston ja Nellin nuorisolaistuminen. Siinä missä Risto yhä innostuu sankareista (mm. Indiana Jones), Nelli on enemmän kiinnostunut vähemmän lapsellisista asioista. Kumpikin on tärkeää, mutta oleellista olisi antaa lapsen olla lapsi niin kauan kuin hän haluaa. Tässä on tullut liikaa seurattua läheltä sitä, miten 12-13-vuotiaat haluaisivat yhä leikkiä barbeilla tai vastaavilla, mutta eivät kehtaa, koska kaverit nauravat sille. Jos yhtään lohduttaa, niin tämä täti leikkii nukeilla yhä, toki rakkaiden kummitytsyjen kanssa, mutta tulee sitä muutenkin reviteltyä omissa oloissaan erityisesti Rexillä (mitä dinot sanoo: Rrrrääyhhh!!) ja kälyn virkkaamilla kätyreillä.

http://artistafilmi.fi/assets/images/press/rr-ja-yohaukka-7.jpg

Elokuva on kolmas Mr. Koivusalon ohjaus ja edelleen se saa samanlaista kritiikkiä osakseen kuin miehen edelliset ohjaustyöt. Risto Räppääjä on lastenelokuva, joten lapset saisivat olla enemmän tapahtumien keskiössä ja viettää enemmän valkokangasaikaa aikuisnäyttelijöihin verrattuna. T’ämä siitäkin huolimatta, että Rauha-tätiä näyttelevä Ms. Minttu Mustakallio ja häneen ihastunutta Lennart Lindbergiä näyttelevä Mr. Vesa Vierikko ovat edelleen ihastuttavia. He saavat varmasti niin aikuis- kuin lapsikatsojien sympatiat puolelleen. Oman vaikuttavan osuutensa tekee tietenkin myös Elvi Räppääjää näyttelevä Ms. Riitta Havukainen, jonka kesälomapaikkalla (työleirille) Risto ja Nelli ovat kesää viettämässä.

Tämän lisäksi Mr. Koivusaloa on kritisoitu enemmän aikuisen korvaan sopivilta iskelmätyylisiltä lauluilta. Tähän mielipiteeseen on helppo yhtyä sekä olla eri mieltä siitä. Mielestäni osa biiseistä todellakin sopii enemmän Iskelmäradioon kuin Riston suuhun kompiltaan, mutta sanoma on edelleen hyvin lapsikeskeinen. Mr. Koivusalo on kuitenkin sinnikkäästi päättänyt edelleen luottaa Mr. Esa Niemiseen kappaleiden säveltämisessä. Ehkäpä hemmon olisi aika siirtyä kuuntelemaan lastenlauluja tai valita ohjaajan valita uusi säveltäjä seuraavaan Risto Räppääjä -elokuvaan, mikäli hän sellaisen aikoo vielä ohjata.

http://artistafilmi.fi/assets/images/press/rr-ja-yohaukka-45.jpg

Luulen, että tekipä Mr. Koivusalo millaisen Risto Räppääjä -elokuvan tahansa, niin aina hän saisi kritisoijia taakseen. Milloin valkokankaalla painopiste on liikaa aikuisnäyttelijöissä, milloin biisit ovat liian iskelmällisiä, milloin lauluja on liikaa ja milloin liian vähän, milloin näyttelijät osaavat työnsä ja ohjaaja taas ei. Niin vaikuttaa siltä, että siinä missä Risto Räppääjä -elokuvat puhuvat omalta osaltaan toisten hyväksymisen ja asioiden yrittämisen puolesta, niin ohjaaja Mr. Koivusalo ei tule ikinä kelpaamaan joillekin. Aina häntä tullaan vertaamaan Ms. Mari Rantasilaan ja daamin ohjaamiin ensimmäisiin Risto Räppääjä -elokuvaan. Tosiasia on kuitenkin se, että ohjaajasta riippumatta Risto Räppääjä kumppaneineen tehoaa lapsiin ja lastenmielisiin. Joten jos Mr. Koivusalon nyt vaan annettaisiin tehdä elokuvia rauhassa ja todeta, että jokaisella ohjaajalla on se oma näkemyksensä. Ja jos lapset tästä tykkäävät ja toimitaan lain puitteissa, niin antaa mennä vaan.

Tämäkin Risto Räppääjä -elokuva on kuvattu kesäisessä Naantalissa. Se saa vuorostaan tämän daamin haaveilemaan sinne kesälomamatkan teosta (vink, vink vaan sinne siskon ja hänen tyttärensä suuntaan). Kesäfiilis välittyy hyvin valkokankaalta ja se jättää katsojalle kivan ja aurinkoisen mielen näin keväisen loskakelin keskellä. Kesäfiilis – hyväfiilis saa tietenkin lisäpontta siitä, että Risto Räppääjä -elokuvissa ei ketään kiusata, mollata eikä idyllistä onnea uhkaa mikään todellinen vaara. Tätä Riston ja Nellin kokemaan maailmaa, jossa aikuisilla on aikaa lapsille sekä isot ja pienet tekevät asioita yhdessä toivoisi enemmän näkyvän arjessa myös valkokankaan tällä puolella. ”Meneekö jakeluun, meneekö jakeluun??”

http://artistafilmi.fi/assets/images/press/rr-ja-yohaukka-25.jpg

Hyväntuulista aarteen etsintääwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Uusimmassa Risto Räppääjä -elokuvassa katsoja saa varmasti rahoilleen vastinetta. Luvassa on jälleen mielikuvitusjaksoja, joissa Risto ja Nelli pääsevät näyttämään kykyjään, vauhdikasta laulujen luritusta ja lasten loistamista valkokankaalla. Leffa alkaa kiitettävän tahdikkaasti, mutta loppu olisi vaatinut hieman tiivistämistä. Tästä huolimatta sen jaksaa kyllä katsoa ja valkokankaan tapahtumiin keskittyä. Niin lapsi- kuin aikuisnäyttelijät tekevät hyvää työtä, vaikka välillä mennään ylinäyttelemisen puolella. Tämä tyyli kuitenkin vaikuttaa sopivan Risto Räppääjän henkeen. Aikuiskatsojaa voi moinen rautalankamalli häiritä, mutta perheen pienemmät eivät vaikuta siitä olevan moksiskaan. Kevyttä jännitystä on ilmassa kyllä muutenkin tarpeeksi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Samuel Shipway, Sanni Paatso, Minttu Mustakallio, Vesa Vierikko, Riitta Havukainen, Laura Malmivaara

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa