VALIKKO

Risto Räppääjä ja Sevillan saituri

Risto Räppääjää (Samuel Shipway) odottaa ällistyttävä yllätys! Yrittäessään kerätä rahaa rumpusettiin hän saa kuulla olevan Sevillassa asuvan upporikkaan sukulaisensa Ernesti Ohrasen (Esko Roine) perijä. Ernestin uskollinen palvelija Arnold (Tom Lindholm) on kertonut isännälleen tämän olevan kuolemansairas ja edessä olisi nyt rahojen ja linnan perijän etsintä. Perijä löytyy yllättäen Ristosta, joka lähtee asiaa selvittämään yhdessä Rauha-tädin (Minttu Mustakallio), Rauhaa rakastavan Lennart Lindbergin (Vesa Vierikko), Elvi-tädin (Riitta Havukainen) sekä Nelli Nuudelipään (Sanni Paatso) kanssa. Ensiksi Rauha ja Elvi koittavat kuitenkin koulia Ristosta salonkikelpoista perijää. Perillä enemmän tai vähemmän salonkikelpoista Ristoa ja tämän matka seuruetta odottaa kuitenkin aikamoinen yllätys Enestin tullessa tapaamaan potentiaalista perijäänsä Suomessa sijaitsevaan sukukartanoonsa.

Nyt valkokankaalla pyörivä elokuva jatkaa Risto Räppääjän seikkailuja ja toivottavasti niille ei tule ihan lähiaikoina loppua. Vuosina 2008, 2010, 2012 ja 2014 valmistuneita elokuvia on vuoroin kritisoitu ja vuoroin kehuttu kaikista sen osatekijöistä. Milloin ohjaajat eivät ole osanneet hommaansa, milloin näyttelijät ovat olleet puisia tai tarina ei ole tehnyt kirjalle oikeutta. Olipa sitten niin tai näin, niin Risto ystävineen jaksaa ilahduttaa suomalaisia lapsia ja lapsenmielisiä aikuisia. Ehkäpä marisijoiden olisi aika ottaa askel taaksepäin omaan lapsuuteensa tai tyytyä pohtimaan sitä, että miksi meillä ei ole kovinkaan paljon lapsille suunnattuja elokuvia. Nyt elokuvateattereihin tulevat kotimaiset lastenleffat ovat niin harvassa, että ne kaikki saavuttavat varmasti suuren yleisön niiden laadusta huolimatta.

Toki on myönnettävä, että Ms. Mari Rantasilan nopeatempoinen, leikkisä ja sarjakuvamainen ohjaustyyli on hyvin erilainen Mr. Timo Koivusalosta, jonka käsissä Riston seikkailut ovat hyvinkin tasapaksuja ja turvallisia. Mutta sitäkin enemmän Mr. Koivusaloa on kiitettävä siitä, että hän on onnistunut löytämään elokuvien aikuisrooleihin niihin todella sopivat hahmot. Tosin edellisessä elokuvassa Risto Räppääjä ja Liukas Lennart tämä tapahtui osin varsinaisen tarinan kustannuksella ja Lennartista meinasi tulla tärkeämpi hahmo valkokankaalla kuin itse Ristosta. Onneksi asia on korjaantunut tässä elokuvassa ja Risto toimii todellakin Sevillan saiturin päähahmona. Ja mikäli trendi on näinkin hyvin nouseva, soisi Mr. Koivusalon edelleen jatkavan Riston Räppääjä -elokuvien ohjauspuikoissa.

Daamit Sinikka ja Tiina Nopola ovat kirjoittaneet alkuperäisen kirjan lisäksi elokuvan käsikirjoituksen. Tämä vaikuttaa varmasti siihen, että tarina vaikuttaa etenevän suhteellisen sukkelaan. Mukaan on toki mahtunut muutama hidastelukin, joita olisi mielestäni voinut tiivistää. Mutta liian leppoisasta ja paikallaan junnaavasta meiningistä on kuitenkin edetty huomattavasti. Leffa palvelee hyvin lapsiperheitä ja lapsenmielisiä, sillä sen yksinkertainen juoni ja hyvin persoonalliset hahmot jaksavat kiinnostaa riittävän pitkään (mutta eivät ikuisuuksia) perheen pienempiäkin. Seikkailu on riittävän jännittävää ja laulunlurituksiakin on hieman rajoitettu. Risto toki pääsee räppäilemään entiseen tahtiinsa, mutta mistään ’vanhan kotimaisen elokuvan’ -tyylisestä tunnelatauksien laulullisesta purkamisesta ei sentään onneksi enää ole kyse.

Perintöä selvittelemässäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Risto Räppääjä ja Sevillan saituri jaksaa kiinnostaa koko olemassaolonsa ajan. Mukana on perinteiksi muodostuneita räppäyksiä, Naantalin kaunista esittelyä ja jopa suhteellisen sujuvasti etenevää tapahtumarikasta kuvausta. Tiivistystä olisi kuitenkin vielä hieman tarvittu ylimääräisen tyhjäkäynnin poistamiseksi. Leffa kuitenkin selvästi palvelee omaa kohderyhmäänsä ja tarjoilee kevyttä ja kommelluksellista slapstick-komediaa. Leffasalista poistuu kuitenkin suhteellisen tyytyväisenä ja päähän jääviä lastenlauluja rallattelee mielellään vielä tovin, sillä varsinaisiksi korvamadoiksi niistä ei (onneksi) ole. Suosittelenkin Risto Räppääjää ja Sevillan saituria kaikille Riston ystäville, kyllä leffasta kaikesta huolimatta hyvän mielen saa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa