VALIKKO

Rise of the Guardians – Suojelijoiden nousu / Viisi Legendaa

Lasten kysymyksillä voi olla pitkäkantoisia vaikutuksia. Amerikkalaisen lastenkirjailijan Mr. William Joycen (1957 -) tyttären pohtiessa sitä, ovatko Joulupukki, Pääsiäispupu, Hammaskeiju ja muut mukavat tuttavuudet sukua toisilleen, Mr. Joyce päätti luoja kirjasarjan Lapsuuden vartijat (The Guardians of Childhood) selvittämään tätä asiaa. Tältä pohjalta ei vielä syntynyt varsinaista elokuvaa, vaan Lapsuuden suojelijoiden idea esitettiin ensimmäisen kerran Mr. Joycen ohjaamassa lyhytanimaatiossa The Man in the Moon, jota pidetään varsinaisensa innoituksena nyt valkokankaalla pyörivälle Rise of the Guardians -elokuvalle. Ainakin tuolloin lyhytelokuva sekä kirja esittelivät sen ensimmäisen lapsuuden suojelijan – Kuu-ukon.

Elokuvassa Viisi Legendaa – Rise of the Guardians, kirjasarjasta tutut hahmot taiteellisin vapauksin yrittävät saada lapset uudelleen uskomaan heihin lapsuuden suojelijoina ja siinä samalla pelastaa maailman sitä uhkaavalta möröltä Pitchiltä (Jude Law). Joukon johtaja Joulupukki (Alec Baldwin) yhdessä lähimmän työtoverinsa Pääsiäispupun / Bunnymund (Hugh Jackman) käy kamppailuun Pitchiä vastaan. Väliintuloon tulevat avuksi myös  Hammaskeiju / Tooth (Isla Fisher) ja Nukkumatti /Sandyman sekä  Pakkasukko / Jack Frost (Chris Pine), jota muut suojelijat koittavat kovasti houkutella liittymään laumaansa.

Elokuvaa on verrattu animaatiomaailman Avengereiksi. Ja se on kyllä helppo uskoa sen nopeatempoisen toiminnan kautta. Avengerit eskarilaisille voisi sopia hyvin leffan mainoslauseeksi, silläkin riskillä, että kaiken toiminnan kustannuksella syvällisempi tarina on jäänyt (taas) jalkoihin. Mutta toisaalta, kuka sitä draamaa kaipaa kaiken toiminnan keskellä? Sellainen sieltä taustalta kuitenkin myös löytyy Pakkasukon etsiessä sisintään ja syytä olemassaoloonsa. Viisi Legendaa animaatio on selkeästi suunnattu enemmän lasten ja lastenmielisten suuntaan. Käymässäni näytöksessä tämä koostui teini-iästä ja sen kummallakin puolella olevista ihmisistä. Kaikilla vaikutti olevan hauskaa, joten annettakoon anteeksi muissakin leffoissa jo esiintyneet piirteet. Uusien ideoiden keksiminen ei ole aina helppoa.

Aiheena joulupukki kumppaneineen tai eri juhlapyhät ei välttämättä ole elokuvantekijän suosituin teema, sillä aiheesta voi olla vaikea keksiä jotain uutta ja mielenkiintoista sanottavaa. Samoin kuin hahmojen oletetaan pysyvän lestissään suhteellisen uskollisesti. Rise of Guardians – Viisi Legendaa yllättää kohtaa sitten erittäin miellyttävästi. Muita joulupyhiin sijoittuvia ja myönteisesti joukosta erottuvia elokuvia ovat mielestäni muun muassa: It’s a Wonderful Life (1946), It Happened on Fifth Avenue (1947), Home Alone – Yksin kotona (1990), How the Grinch Stole Christmas (2000), The Polar Express – Napapiirin pikajuna (2004), Love Actually – Rakkautta vain (2003), Joulutarina (2007), A Christmas Carol – Saiturin joulu (1917 – 2009), Rare Export: A Christmas Tale (2010), Maaginen kristalli (2011) ja Arthur Christmas – Artturi Joulu, Joulupukin poika (2011). Jokainen niistä tuo omalla tavallaan uutta näkökulmaa todella tuttuun aiheeseen.

Ohjaaja Mr. Peter Ramsey on lapsuuden suojelijoiden kunniaksi päättänyt heittää katsojat aikamoiseen vuoristorataan, jossa jokainen hahmo käyttää hyväkseen itselleen tuttujaan keinojaan ja reittejään lasten uskon pelastamisessa näihin legendaarisiin myytteihin. Tästä yliaktiivisesti viuhumisesta ja pahuutta vastaan kamppailusta huolimatta animaatio ei heitä päätä ihan takaraivoon ja takaisin, vaan pystyy pitämään katsojan kiinni aina olennaisesssa. Itse kävin rainan katsomassa ilman 3D-efektejä, mutta pystyn hyvin kuvittelemaan, että se palkitsee katsojansa myös siinä versiossa. Sen verran vauhdikasta ja suihkahtelevaa meno oli katsojaan päin.

Visuaalinen esityswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka ei jätä ketään kylmäksi Pakkasukon olemassaolosta huolimatta näin joulukuun ensimmäisenä päivänä. Elokuva Viisi Legendaa nappaa katsojan alusta asti mukaansa ja tarjoaa jotain uutta ja mielenkiintoista aika loppuun kulutusta aiheesta. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että leffa kaikesta lapsenmielisyydestään huolimatta sopii koko perheen leffaksi - tunnusta vain, olet itsekin joskus pitänyt silmäsi kiinni television Nukkumatin heittäessä unihiekkaa, ettei sitä vaan menisi silmiisi, joten nyt on mahdollisuus päivittää kaikki muutkin taruhahmot ajan tasalle. Viisi Legendaa animaatiossa riittää vauhtia ja oman itsensä löytämisestä uusien ystävien avulla vaikka muille jakaa kuitenkin sellaisessa tahdissa, että myös perheen pienimmät pysyvät mukana. Leffa naurattaa riittävässä määrin ja ei Joulupukin läsnäolosta huolimatta vaadi sen katsomista vasta joulun alla. Suosittelenkin näin talven lumien saapumisen kunniaksi (ainakin täällä Tampereella) elokuvateatteriin suuntaamista ja Pakkasukon tarinaan tutustumista.Mielestäni Rise of the Guardians - Viisi Legendaa on oivallinen tapa aloittaa joulukuu.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Tämän elokuvan olen sitten niin löytänyt myös tämän joulukuun hittiseuralaiset. Nämä pukit taidokkaat (??) pikkuapurit ansaitsisivat oman elokuvansa, sen verran verrattomasta porukasta on kyse. Tonttu todellakin voi tulla ikkunan taa kurkkimaan….

Sinne leffateatteriin olisi sitten niinkuin paras suunnata kipi-kipi-vauhtia, ettei tarvitse turvautua musikaalisiin voimakeinoihin. Ja innokkaille elokuvissa kävijöille tiedoksi, että leffaa sitten kannattaa katsoa hieman pidempään kuin lopputekstien alkuun, mikäli haluat nähdä miten ne lapset oikein pääsivät takaisin sänkyihinsä.

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa