VALIKKO

Rio

Rio kertoo Blu:n, harvinaisen sinisen urospapukaijan tarinan. Rio (Jesse Eisenberg) on joutunut muutaman mutkan kautta Minnesotaan Lindan (Leslie Mann) omistukseen ja pitää yhdessä Lindan kanssa kirjakauppaa lumisten kinosten keskellä. Blulla menee hyvin, hän on mallikappale kirjaviisaudesta ja nauttii elämästään sellaisenaan kaakaon ja vaahtokarkkien keskellä. Asiassa vain yksi pikku ongelma. Blu sattuu olemaan sukunsa viimeisiä edustajia ja turvatakseen lajinsa säilymisen, hänen tulisi tehdä lähempää tuttavuutta Riossa asuvan enemmän käytännön toimisen kannalla olevan naispapukaijan Jewelin (Anne Hathaway) kanssa. Matka siis pikkupapukaijojen ja sen oikeanlaisen elämäntoverin alkamiseen alkaa ja on täynnä toinen toisiaan haastavampia asioita, joista harvinaisia lintuja pimeästi myyvät varkaat eivät ole niitä pienempiä.

Mukaan on saatu huima määrä nimeä tekeviä valkokankaan tähtiä, joista mainitsemisen arvoisia ovat ehdottomasti kakadu Nigel (Jermaine Clement), tukaani Rafael (George Lopez) ja pieni keltainen kanarialintu Nico (Jamie Foxx), jolla onneksi (edes hänellä) on jotain käsitystä romantiikasta, kun Blulla sitä ei ainakaan ole.

Rio on Ice Age-rainoja tuottavalta Century Foxilta uusi valtaus lämpimämpiin olotiloihin. Ja firma oli siinä määrin omistautunut tälle lämpimälle ajattelulle, että leffan ohjannut Carlos Saldanha halusi tehdä elokuvasta mahdollisimman brasialialaisen (no, se lienee ymmärrettävää, kun on aiemmin työstänyt sitä jääkautta….) Katsojan kuulemma suorastaan piti tuntea kuuma hiekka varpaittensa alla sekä imeytyä paikallisen musiikin mukaan. Asiassa onnistumista pyrittiin viemällä tekninen ryhmä Rioon paikan päälle ja tarjomalla heille samat näkymät kuin mitä Blu elokuvassa käy läpi. Ihan kiva työkomennus (sanoi hapan kettu täältä Tampereelta, jolla sambajalkaa ei kuitenkaan alkanut heilumaan).

Lintubongailuawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Ehkä firman olisi kannattanut pysyä niissä Ice Age rainoissa (uusi sellainen kun kuulemma on myös tulossa markkinoille tämän vuoden aikana: Ice Age: Continental Drift), sillä Brasialia, lintutietous tai 3D eivät tällä kertaa syvemmin sykäyttäneet. Leffassa on toki todella huimaavan kauniita kohtia ja kaikki lintubongarit varmasti rakastavat rainaan. Itse en niitä tipuja bongaile, joten tykitys meni tässä osoitteessa ihan hukkaan. Tarina on toki mielenkiintoinen ja en olisi voinut kuvitella parempia ääniä johtohahmojen taakse. Mr. Eisenberg kuulostaa juuri niin nuivalta, kuin Blun kuuluukiin ja Ms. Hathaway antaa mennä villisti ja vapaasti. Ellet keksi muutakaan tekemistä, rainan voi käydä katsomassa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

P.S. Jos joku muistaa vielä sellaisen rainan kuin The Three Caballeros (1944), niin ohjaaja pyysi ystävällisesti muistuttamaan, että se on amerikkalainen näkökulma Brasialiasta. Rio sen sijaan ottaa askeleen oikeampaan suuntaan ja esittelee sen suoraan paikallisesta näkökulmasta. Mikä lienee totta, sillä elokuva esittelee elämää myös sen kuuluisan rannan syrjäisimmillä puolilla syyllistymättä silti vakavampaan moralisointiin.

P.P.S. Suomen kannalta elokuva on merkityksellinen siksi, että suomalainen pelitalo Rovio ja 20th Century Fox elokuvastudio ovat ilmoittaneet julkaisevansa yhteistyössä kehitetyn ”Angry Birds Rio” pelin. Pelissä vihaiset linnut seikkailevat Rion maailmassa. Peli muuten sinänsä voisi olla aika makea, jos se sisältää myös lintujen ja apinoiden yhteenoton. Paras käsi / nokka voittakooon.  🙂  🙂


P.P.S. Ihan vinkkinä vielä lopuksi Finnkinolle. Olisi todella kiva ja muutenkin ihan juttu, jos ette dubbaisi kaikkia animaatioita. Hyvänä esimerkkinä mainitsen vaikka hollywoodlandian tuottoisimman käsikirjoittaja Mr. Shakespeare modernisoinnin valkokankaalla ”Gnomeo & Juliet”. Aiheen siirtäminen tietenkin puutarhatonttujen maailmaan, sai lähinnä suuni loksahtamaan auki. Mutta vielä enemmän se lohkasi (ja ihan myönteisesti, kun ääniraidat tulivat julki). Tonttujen ääninä originaaliversiossa hääräilivät sellaiset taiturit kuin James McAvoy, Emily Blunt, Jason Statham, Ozzy Osbourne, Michael Caine, Patrick Stewart, Matt Lucas, Stephen Merchant, Seth Green, Seth MacFarlane, Dolly Parton, Hulk Hogan ja Richard Wilson. Ja mistä odotusarvosta sitten tarjottiin suomalaisille – ei yhtään mitään!! Kiitos vaan tyhjästä. Se ainoa todellinen syy itseltäni mennä kuuntelemaan ja katselemaan tätä versiota dubattiin vallan mainiosti pois. Koittakaa nyt siellä elokuvamaailman vallan kahvassa ymmärtää, että myös yli 18-vuotiaat haluavat nähdä piirrettyjä – varsinkin, kun sinne on saatu mukaan mielenkiintoisia ääniä.

Osastot: Animaatio, Romanttista hömppää
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa