VALIKKO

RED2

Ensimmäinen RED (Retired and Extremely Dangerous) valloitti valkokangasta vuonna 2010 tavalla, joka sai ainakin minulla sukat pyörimään jaloissa. Toki elokuva oli hieman steriilin oloinen, mutta ah-niin-hauska, että se oli kohta lähes puhki kulunut DVD-hyllyssäni kovasta katsomisesta. Sitä on osattava nauraa ikääntymiselle, myös omalle sellaiselle. Ja nyt kun lauma ikääntyneitä ja eläkkeelle päästettyjä CIA-agentteja saa jatkoa, pakkohan se oli katsoa. Heti ja huomenna uudestaan.

Uudessa RED-rainassa Frank Moses (Bruce Willis) yrittää elää normaalia tavis-elämää yhdessä seikkailuista haaveilevan Sarahin (Mary-Louise Parker) kanssa. Asiat kuitenkin mutkistuvat, kun Frank joutuu Interpolin ’most wanted’ -listalle ja pääsee sitä kautta selvittämään muiden ihmisten ydinsotkuja. Mukana pommia jahtaamassa ovat hänen höyrypäinen kollegansa Marvin Boggs (John Malkovich), varmassa tallessa oleva hullu tiedemies Edward Bailey (Anthony Hopkins) ja romanssin lämmittelystä haaveileva Frankin entinen heila Miranda Wood (Catherinen Zeta-Jones). Asiaa ei auta paljon se, että vastapuolella vaikuttaa olevan entinen työtoveri Victoria (Helen Mirren) ja uusi tehokas ammattitappaja Han Cho-Bai (Lee Byung-hun),jolla on vanhoja kalavelkoja maksettavana Mosesin kanssa.

Ohjaajan pallilla on nähty muutos edelliseen RED-elokuvaan nähden. Ensimmäisen osan ohjannut Mr. Robert Schwentke oli kiireinen R.I.P.D.-elokuvan parissa, joten hänet korvattiin Mr. Dean Parisotilla. Mr. Parisotin aiempia tuotoksia ovat olleet muun muassa Galaxy Quest (1999) ja Fun with Dick and Jane (2005), joten koomillisen toiminnan ohjauksen uskoisi onnistuvan suhteellisen hyvin. Tämä siitäkin huolimatta, että uudella RED2-rainalla ei välttämättä ole samanlaista uutuuden viehätystä ja toiminnallista nopeutta tarjottavana kuin sen esi-isällä. Mutta haittaako se, jos elokuva on viihdyttävä. Eikö se silloin palvele tarkoitustaan? Ainakin minulla oli hauskaa ja valkokankaan rennoista meiningeistä voisi myös päätellä hauskaa olleen koko näyttelijäkaartilla.

 Sarjakuvakirjallisuuteen perustuvan tarinansa jo ensimmäisessä osasssa loppuun kuluttanut ryhmä yrittää luoda jotain uutta ja mielenkiintoista. Käsikirjoituksesta ovat vastanneet ensimmäisenkin RED:n kasaan kynäilleet herrat Jon ja Erich Hoeber, jotka kuulemma raapustavat kasaan jo sarjan kolmatta osaan. Herrojen aiempia käsikirjoituksien tuloksia on päässyt katsastamaan elokuvien Battleship (2012, joka ehkä pitäisi jättää ihan omaan arvoonsa) ja Whiteout – Kuolema jäätiköllä (2009) parissa. Nyt nähty tarina on selkeä, yksinkertainen ja riittävän huvittava. Mallia edellisestä RED-tarinasta ei ole juurikaan muutettu. Tällä kertaa postikortteja tosin ei varsinaisesta lähetellä eri paikkakunnillta kuten Pariisista, Lontoosta ja Moskovasta, vaan sen sijaan tilanteesta toiseen siirrytään hieman bondmaisissa tunnelmissa.

Käsikirjoituksessa on myös otettu huomioon valkokankaalla hipsivien ja asettaan laukovien eläköityneiden agenttien todellinen keski-ikä (noin 65-vuotta). Hopkins, Mirren, Malcovich ja Willis eivät ole sieltä nuoremmasta päästä, joten oli todella ilo seurata, että sitä toimintaa oli saatu rakennettua muutenkin kuin jatkuvalla naamaan mätkimisellä. Vaikkakin on myönnettävä, että osa valkokankaan valloittajista vaikuttaa lompsuttavan roolinsa läpi tilipussin täyte silmissään ja toiset puolestaan ovat panostaneet oikein näyttelemiseenkin. Mutta leffa toimi ja se riittää minulle.

Eläköityneiden agenttien rymistelyäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Vanha fraasi väittää, että jos jokin toimii, miksi sitä pitäisi muuttaa. Ja ehkä tässä on vinha perä. Ensimmäinen RED, kaikesta steriliyydestään huolimatta, oli mielestäni paremmin junailtu kasaan kuin nykyinen versio. Joten miksi sitä olisi pitänyt muuttaa... mene ja tiedä ja viisastu, en osaa sanoa. Onko kyse uudesta ohjaajasta, osin kyllääntyneistä näyttelijöistä vai saman teeman lämmittelystä uudestaa, mutta RED2 ei jätä samanlaista adrenaliinipiikkiä elimistöön kuin sen edeltäjänsä. Toki raina on erittäin viihdyttävä ja siten lunastaa paikkansa valkokankaalla. Mutta hieman harmittaa, koska sillä olisi mahdollisuuksia parempaankin. Suosittelen leffaa kaikille ensimmäisen RED-elokuvan nähneille ja ikääntyneiden näyttelijöiden faneille. Tällä kertaa ei edetä rauhallisesti Kvartetti-elokuvan tahtiin, vaan vauhtia on mukana riittävästi. Kyllä tämän porukan kolmansia kokoontumisajoja ihan mielellään katselee myös tulevaisuudessa, toivottavasti tarina on silloin vain enemmän kasassa pilke silmäkulmassa pitäen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa