VALIKKO

RED – Retired Extremely Dangerous – Äärimmäisen vaaralliset eläkeläiset

RED – äärimmäisen vaarallinen eläkeläinen kertoo Frank Mosesista (Bruce Willis), joka huomaa eläkepäivillään, että hänen entinen työnantajansa, ”virasto / CIA”, haluaa hänestä virallisesti eroon, koska hän tietää liikaa. No Mr. Moses ei jää uusia palkkamurhaajia odottelemaan vaan ottaa yhteyttä muihinkin eläkkeellä jääneisiin työtovereihinsa muun muassa mentoriinsa vanhainkodissa hoitajia tiirailevaan Joehen (Morgan Freeman), paranoidiin salaliittoteorioihin uskovaan Marviniin (John Malkovich) ja kukkia järjestelevään sekä Bed&Breakfast -paikkaa pitävään Victoriaan (Helen Mirren). Yhdessä he päättävät ottaa asioista selvää ja samalla saada hieman lisää piristystä omaan elämäänsä. Elokuva pääsee nopeasti käyntiin, eikä odottele toimintakohtauksia kymmentä ensimmäistä minuuttia enempää.

RED:llä meinasi olla aluksi hieman rahoituksen löytämisen vaikeuksia. Miksi ihmeessä? Eikö tuottajia todellakaan kiinnosta tarina eläkkeellä olevista CIA-agenteista, jotka lähtevät hakemaan oikeutta /selvitystä siihen kuka haluaa heidät hengiltä (ja huvitusta) arkeensa. Myönnän toki, että formaatti ”hallitus haluaa minut hengiltä – se viimeinen keikka – olen, by the way, eläkkeellä ja mukana ei sitten ole mitään tiukkoja pimuja tai komeita uroksia” ei välttämättä ole saanut suoranaisia ilonkiljahduksia aikaiseksi hollywoodlandiassa. Mutta onneksi, myös Twilogyn rahoittamisesta vastannut firma, Summit päätti lähteä toteuttamaan asiaan. Kiitos siitä heille.

Rahoituksen ratkettua piti seuraavaksi pohtia mistä elokuvan sisältö kootaan. Raina perustuu kuulemma todella löyhästi (siis juuri tuskin lainkaan) Warren Ellisin ja Cully Hamnerin samannimisiin sarjakuvakirjoihin. Haaste käsikirjoittajille tuli vastaan siinä, että sarjakuvien sisältö oli käytetty ensimmäisen kymmenen minuutin aikana, joka päättyy elokuvan mission aloittavaan toimintakohtaukseen. Toisaalta tämä kuulemma mahdollista elokuvan tekemisen vähemmän väkivaltaiseksi ja enemmän hauskaksi kuin sen alkuperäisen innoittajan. Koska Mr. Moses lähtee toteuttamaan henkilökohtaista missiotaan ottamalla muita siihen mukaan, oli luonnollista rakentaa tarinaa sen ympärille. Käsikirjoittajat ovatkin siinä hyvin onnistuneet samoin kuin tekemällä RED:stä erilaisen sarjakuvaelokuvan. Näin se sopii hyvin joukkoon muiden tämän vuoden sarjakuvaelokuvien kanssa. Iron Man ja Kick Ass ottavat varmasti nämä eläkeläiset joukkoonsa enemmän kuin ilolla. Ainakin minä aion liputtaa vihreää valoa heidän puolestaan niin kauas kuin pystyn.

Ohjaaja Robert Schwentke pitää katsojan hyvin penkissä eikä ole sortunut ajan tappamiseen filmikelan pyörittämisessä. RED tarjoaa tasaisesti toimintaa ja rauhallisempaa meininkiä, mutta kumpikaan niistä ei saa katsojaa haukottelemaan tylsistyneenä. Elokuvan päähenkilöiden esittämisestä vastaavat näyttelijät tekevät hyvää työtä omilla tunnusmerkeillään ja ammattitaitolla. Tasa-arvon (tai jonkin vastaavan nimissä) haluan kuitenkin korostaa erityisesti Ms. Mirrenin ja Mary Louise-Parkerin suorituksia. Kun on tottunut näkemään Helen Mirrerin rauhallisissa ja klassisissa rooleissa hänen aseen käsittelytaitonsa tekevät totaalisen vaikutuksen. Sama vaikutus, mutta eri syistä, syntyy Ms. Louise-Parkerin työstä. Hän tekee komiikan puolella sen mitä Ms. Diazin olisi pitänyt tehdä Knight & Day elokuvassa. Ms. Louise-Parker kasvaa rainan mukana, tulee tutuksi ja uskottavaksi.

Action – RED!!www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Raina pitää sisällään kaikki perinteiset agenttijutut malliin: ”hallitus haluaa minut hengiltä, se viimeinen keikka, lähdenpä tästä kostoreissulle”, asetettuna ikäihmisten harteille. Sellaisena myytynä raina ei kyllä kovin kannustavia ajatuksia herätä, mutta kun keskittyy siihen, että nämä eläkeläiset eivät vetäise sitä asettaan rollaattorin piiloista, vaan heittävät yhä kuutamokeikkaa, asennekin muuttuu. Elokuvan loppua kohden toiminta ja asenne saavat ihan uuden merkityksen samoin kuin huoliteltu väkivalta ja huumori. Tässä leffassa saa nauraa – tosi paljon. Jos missasit jonkin kesän toimintaleffoista, voit ottaa kokemuksen takaisin tämän rainan kanssa. RED pääsi myös ostoslistalleni yhdessä parin muun toimintakomedian kanssa. Ja uskon nauttivani tästä rainasta yhä uudestaan ja uudestaan ja uudestaan. Eikä se johdu pelkästään siitä, että A(ged) Team iskee läpi taas uudella rintamalla, vaan siitä, että ASENNE vie elokuvaa eteenpäin sen ensimmäisestä hetkestä viimeiseen. Pitkään aikaan en nauranut näin paljon elokuvassa ja samalla jännittänyt, että miten tässä oikein käy. SUOSITTELEN kaikille!! Erittäin lämpimästi!!
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
🙂 🙂 🙂 🙂

Näiltä herroilta ei voi odottaa kuin äärimmäisen viihdyttävää tuotosta. Kiitoooooooos 🙂 🙂

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa