Tässä on jo alkuvuodesta keritty hehkuttamaanviime vuoden parasta elokuvaa ja näyttelijää eri elokuvien palkintokisojen kautta. Leffoille on annettu niin kultaisia naamareita, maapalloja tai miehiä. Joten on oikein ja perinteellistä antaa palstatilaa myös niille kehnoimmille esityksille. Nyt sitten jokainen käsi sydämelle siitä, että onko siellä leffateatterissa koetut elokuvalliset hetket aina olleet niin totaalisen tajunnanräjäyttäviä. Veikkaanpa, että ei. Ainakin kun katselin vuoden 2011 Razzie ehdokkaiden listaa, voin tunnustaa, että blogistani myös muutaman voisi sinne jo läsnä olevien lisäksi lisätä.
Listaa katsoessa myös vaikuttaa siltä, että sinne ovat päätyneet erityisesti ne filmit, joiden takana on isot markkinakoneistot ja tai niihin on ämpätty useampi eri tähtinäyttelijä, aivan kuin sillä voisi korvata laatua. Osa Razzie-palkinnon saaneista näyttelijöistä ovat kieltäytyneet palkinnon vastaanottamisesta, kun osa taas on hakenut sen pystyssä päin. Voikin vain yhtyä siihen, että jos näyttelijälle maksetaan maltaita, niin siihen kuuluu osaltaan myös julkisen kritiikin vastaanottaminen. Ja eiköhän meistä jokainen tiedä, että kaikki ei aina ihan mene suunnittelun mukaan, tai niinkuin strömsöössä…
Yleensä Razzie on jaettu ennen Oscareita, koska hyvällä / huonolla onnella samat elokuvat ovat voineet kisata molemmissa kisoissa. Mutta tänä vuonna Razzien jako on sijoitettu oivallisesti aprilli-päivään. Siirto ei kuitenkaan estä Razzie-nimitysten julkistamista Oscareiden aattona. Oscarin tavoin tämän vuoden Razziessa oli myös muutamia elokuvia, jotka keräsivät suurimman osan kyseenalaisista kunniamaininnoista. Mr. Adam Sandlerin uusin raina Jack and Jill keräsi peräti 12 ehdokkuutta. Sitä seurasi kahdeksalla ehdokkuudella tasaväkisesti: Transformers ja Twilogy elokuvien viimeisimmät painokset. Mainitsemin arvoista on myös viisi ehdokkuutta keränneet New Year’s Eve ja Just Go With It.
Tällä kertaa äänestäjien keskuudesta ei tullut mustaa hevosta. Mr. Sandler keräsi ehdokkuuksistaan peräti 10 eri palkintoa Jack & Jill elokuvan kanssa. Mr. Sandlerin elokuvallista toimintaa ei voi kuitenkaan täysin kehnoksi moittia. Tosin viimeisin kultaisilta vadelma ehdokkuuksista välttynyt elokuva oli Grown Ups (2010) ja sitä ennen niiltä olivat välttyneet mm. Bedtime Stories (2008), You Don’t Mess with the Zohan (2008), Click (2006) ja 50 First Dates (2004).
Tämän vuoden ehdokkaista surkeimmasta elokuvasta kisasivat seuraavat eepokset. Itse niistä olen nähnyt kolme viimeistä. Surkeiten raadin mielestä suoriutui useita muitakin ehdokkuuksia saanut elokuva Jack and Jill.
* Bucky Larson: Born to Be a Star
* Jack and Jill
* New Year’s Eve
* Transformers: Dark of the Moon
* The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1
Surkean elokuvan rinnalle tarvitaan luonnollisesti se surkea ohjaaja, joka ei kriitikoiden mielestä osaa tehdä yhtään mitään. Tai sitten on muuten vaan pallo kateissa elokuvansa kanssa. Jälleen kerran listasta löytyy neljä näkemääni leffaa. Pitäisiköhän tässä alkaa olla huolissaan omasta elokuvamaustaan, vai tyytyä toteamaan, että leffa hoitaa aina kulloisenkin tarkoituksensa sen tasosta huolimatta. Vadelmaa esittävän palkinnon pokasi tänä vuonna ohjaaja Mr. Dennis Dugan, joka oli osoittanut ala-arvoista suoriutumistaan peräti kahden elokuvan parissa:
* Michael Bay – Transformers: Dark of the Moon
* Tom Brady – Bucky Larson: Born to Be a Star
* Bill Condon – The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1
* Dennis Dugan – Jack and Jill / Just Go with It
* Garry Marshall – New Year’s Eve
Valkokankaan valloittajista listassa esitetyillä miehillä on vielä runsaasti todistamisen varaa, raadin mielestä, näyttelijätaidoissaan. Listan miehistä myönnän toki Mr. Brandin olevan haasteellinen ymmärrettävä näyttelijänä, mutta itse satun pitämään miehestä ja hänen tuotoksistaan. Siihen vaaditaan kai iso kasa höyrypäisyyttä. Ja sama koskee Mr. Cagea, tosin on kyllä myönnettävä, että viime vuosina hän on tehnyt lähes kaikki elokuvat, mistä vain on maksettu jotain. Joka tapauksessa kehnoimmat näyttelijätaidot oli raadin mielestä tällä kertaa kuitenkin Mr. Adam Sandlerilla Jackin roolissa.
* Russell Brand – Arthur
* Nicolas Cage – Drive Angry / Season of the Witch and Trespass
* Taylor Lautner – Abduction / The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1
* Adam Sandler – Jack and Jill (Jack) / Just Go with It
* Nick Swardson – Bucky Larson: Born to Be a Star
Naiset eivät päässeet sitten yhtään helpomalla. Listaa katsoessa on myös todettava, että se naisen näytteleminen on myös suhteellisen vaikeaa. Mitään Tootsie tasoista esitystä ei selvästikään ole saatavilla, kun listalla keukkuu kaksi miestä hameet nilkoissa. Vuoden surkeimman naispääsosan kunnian sai kannettavakseen myös mies-kategoriassa voiton vienyt Mr. Adam Sandler. Ainakaan tässä tapauksessa sukupuolen vaihtaminen valkokankaalla ei paljon auttanut.
* Martin Lawrence (Big Momma) – Big Mommas: Like Father, Like Son
* Sarah Palin (itse) – The Undefeated
* Sarah Jessica Parker – I Don’t Know How She Does It / New Year’s Eve
* Adam Sandler (Jill) – Jack and Jill
* Kristen Stewart – The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1
Kaikkien hienojen kisojen tavoin myös Razzie antaa tunnustusta sivuosille. Miehistä eniten lisäpanostusta kaipaavat heidän mielestään listalle joutuneet hemmot, joista itse poistaisin Mr. Ken Jeongin roolisuorituksen Hangover II:ssa. Se oli oikeasti hulvattoman hauska, toki parannettavaa aina löytyy, mutta mies esitti roolinsa hyvin ja vielä en suosittelisi miehelle toiseen arkiammattiinsa palaamista. Kammottavimmin sivuosassa miehistä toikkaroi raadin mielestä Mr. Al Pacino.
* Patrick Dempsey – Transformers: Dark of the Moon
* James Franco – Your Highness
* Ken Jeong – Big Mommas: Like Father, Like Son / The Hangover Part II / Transformers: Dark of the Moon / Zookeeper
* Al Pacino – Jack and Jill
* Nick Swardson – Jack and Jill / Just Go with It
Naiset ensin, vaikka heikoille jäille. Ja nyt olen kyllä ihan samaa mieltä listan kanssa niiden kahden elokuvan kohdalla (Transformers, Just Go With It) mitkä olen nähnyt. Ms. Huntington-Whiteley poseerasi koko elokuvan läpi – hienoa mallitoimintaa, mutta ei näyttelemistä ja Ms. Kidman oli vaan vahingossa lupautunut, ilmeisestikin mielenhäiriössä, ihan väärään elokuvaan. Kehnoimmin sivuosassa olevista naisista onnistui Mr. David Spade (olen tästä niiiiin pahoillani, rakas ystäväni Ms. L.).
* Katie Holmes – Jack and Jill
* Rosie Huntington-Whiteley – Transformers: Dark of the Moon
* Brandon T. Jackson (Charmaine) – Big Mommas: Like Father, Like Son
* Nicole Kidman – Just Go with It
* David Spade (Monica) – Jack and Jill
Razzieen kuuluu myös omat erikoisuutensa. Ne ovat surkein valkokankaan tähtipari (kenen kemia ei vaan oikeasti kohtaa, tai ainakaan pääse valkokankaan toiselle puolelle), surkein esiesitys/uusi yritys/jatko-osa ja surkein koko paketti. Aloitetaan siitä tähtitaivaan lemmenpareista. Listalle päässet eivät vakuuttaneet katsojia lemmenliekeistä välillään ja olen ihan samaa mieltä. Voiton kotiin kehnoimmasta kemiasta korjasi Mr. Sandler riippumatta siitä, kuka näytteli hänen vastaparinaan elokuvassa Jack & Jill.
* Nicolas Cage & kuka tahansa, joka on näytellyt hänen kanssaan viime vuoden elokuvissa: Drive Angry / Season of the Witch / Trespass
* Shia LaBeouf & Rosie Huntington-Whiteley – Transformers: Dark of the Moon
* Adam Sandler & joko Jennifer Aniston tai Brooklyn Decker – Just Go with It
* Adam Sandler & joko Katie Holmes, Al Pacino tai Adam Sandler – Jack and Jill
* Kristen Stewart & joko Taylor Lautner tai Robert Pattinson – The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1
Ja sitten elokuvan uusi yritys valloittaa katsojia, tai sille tehty jatko-osa tai sen alun osoittava leffa – mistä kaikki oikein alkoi. Leffoja siis voi olla hyvinkin erilaisia, mutta niille kaikille on yhteistä sidos jo olemassa olevaan tuotokseen. Listalle ovat päässeet ihan oikeat valinnat, joista kehnoiten yhteyttään jo olemassaolevaan leffaan esitteli (yllätys, yllätys) elokuva Jack & Jill.
* Arthur
* Bucky Larson: Born to Be a Star
* The Hangover Part II
* Jack and Jill
* The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1
Ja viimeisimpänä,mutta ei vähimpänä, koko kokonaisuutta koskeva Razzie. Tässä ollaan sitten saatu mämmätä jo oikein kunnolla. Ehdokkuuden saaminen edellyttää heikkoa suoritusta kaikilta elokuvaan liittyviltä näyttelijöiltä, eikä vain sen heikoimmalta lenkiltä. Listalla olevista olen nähnyt kolme jo aiemmin mainittua leffaa. Kokonaisvaltaisen suurimman pettymyksen tänä vuonna katsojille Razzie-raadin mielestä tarjosivat:
* Bucky Larson: Born to Be a Star
* Jack and Jill
* New Year’s Eve
* Transformers: Dark of the Moon
* The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 No, onhan tämäkin syy juhlaan, joten ei kun kynttilöitä puhaltamaan ja toivomaan hieman heikompaa voitto-onnea ensi vuoden kultaisissa vadelma-kisoissa…
Nyt, kun palkinnot on jaettu, löysitkö omia suosikkejasi joukosta? Itse pidän edelleen Transformeseista ja Twilogy-sarjasta (vaikka kirjat olivat kyllä niin paljon paremmat). Kai mukana olevien suosikkien olemassaolo todistaa, että makuja on monenlaisia, eri elokuvat palvelevat eri lailla tarkoitustaan ja saan ruveta miettimään sitä, ovatko ’aivojen nollaus’ elokuvat minulle sama asia kuin huonot suoritukset valkokankaalla. Ja onko se aivojen nollaus sama kuin hyvä arviointi elokuvasta, mutta kuten sanottu, leffa palvelee silloin tarkoitustaan. Ja ennen kuin sen leffan voi totaalisesti tyrmätä, kuten Golden Rasberry -palkinnon kohdalla on tehty Jack & Jill -elokuvalle, on säällistä edes tarkistaa sen traileri. Vaikuttaa siltä, että luvassa on Mr. Sandlerille tyypillistä aivot narikkaan hommaa, joka tarjoaa naurut silloin, kun niitä eniten tarvitaan, mutta ehkä mitään syvempää elokuvallista kokemusta siitä tuskin kannattaa etsiä huolimatta siitä, että Mr. Sandler koittaa jälleen vimmatusti korostaa sen avulla perheen merkitystä ja sitä, että ne rakkaat sisarukset on hyväksyttävä sellaisina kuin ne oikein ovat.
Osastot: Elokuvia ja elämää