VALIKKO

Rango


Terratoriossa asuva lemmikki kameliotti Rango (Johnny Depp) pitää itseään sankarina ja erilaisten sattumusten kautta hän joutuu syrjäiseen spaghetti-western tyyliseen kyläpahaseen Dirt:n, missä hänelle tulee mahdollisuus myös todistaa tämä Rangon ryhtyessä / joutuessa kaupungin seriffiksi. Kunnon spagetti-westerin tavoin hyvikset makaavat lähinnä hautakivien alla, mutta se estä Rangoa ryhtymästä kyläpahasen sheriffiksi ja rauhan järjestäjäksi.

Tietokoneanimaatio-raina Rango on saanut hahmojensa taakse vaikuttavaa näyttelijäkuntaa. Mukana Rangoa ovat Mr. Deppin lisäksi olleet tekemässä muun muassa Isla Fisher (Beans), Abigail Breslin (Priscilla) ja Bill Nighty (Kalkkarokäärme Jake). Se on varmaan yksi syy, mikä animaatioissa viehättää. Ne vaikuttavat kokoavan yhteen joukon ihmisiä, joita ei muuten välttämättä näkisi valkokankaalla yhtä aikaa samassa tilassa. Ohjaaja Gore Verbinskiä ei voi kuin kiittää. Hän on mielestäni oivallisesti tuonut ihmimäiset piirteet valkokankaalle eläinten elettäväksi ja lisäksi päässyt (taas) ohjaamaan Mr. Deppiä (kokemusta tästä hän on hankkinut jo Kapteeni Sparrowin kanssa). Samaisesta kiitoksesta voi toki antaa osansa, lempi erikoistehoste firmalle, Industrial Light & Magic:lle, joka laittaa jälleen kerran parastaan. Kiitos. Ohessa mielenkiintoinen klippi siitä, millaista näyttelijän työ tässä tapauksessa on ollut.

http://www.youtube.com/watch?v=VL9k7epEtaU

Kameliotin western-seikkailussa on mukana aimo annos perinteisesti Sergio Leone tyylistä spagetti western tyyliä. Wau. Mutta sellainen on kai odotettavissa kun pääroolia kantaa kameliotti, joka omaa Frasier Cranen neuroosit (kuka – mitä – missä – entä nyt) ja Toy Storyn Woodin cowboy piirteet. Ennen Dirtin kyläpahaseen joutumista Rango on uskonut olevansa se suuri urhokas sankari, jota kaikki palvovat ja joka ratsastaa auringonlaskuun Lucky Luken tavoin. Ikävä kyllä (tai katsojien onneksi) todellisuus on kuitenkin hieman karvaampi paikka, kuka hän oikeasti on ja mitä hän oikeasti taitaa. Rangon on tullut aika kantaa vastuu isottelustaan ja oppia tuntemaan oma itsensä.

Kenelle raina sitten sopii. Animaatioille perinteiseen tapaan aikuiset kyllä nappaavat sieltä täältä yhteyden aiempiin elokuviin ja muihin ajankohtaisiin asioihin – viittaus Mr. Clint Eastwoodin oli mielestäni oivallinen esimerkki. Hieman nuorempi väki voi taas keskittyä (yhdessä niiden aikuisten kanssa) nauttimaan todellisen westernin maisemista ja etenemisestä. Ja sinänsä kivaa, että sitä on tarjolla, varsinkin kun True Grit saattoi olla hieman liian ikärajallinen heidän kohdallaan. Joskin on myös myönnettävä, että kyllä Rangossakin ne jännittävät ja jokaiseen itseään kunnioittavaan westerniin liittyvät klassiset hetkensä on. Ohjaaja Mr. Verbinski jatkaa myös itselleen tuttua linjaa, jossa hän taiteilee komedian ja pinnan alaisen jännityksen välillä. Mutta hän tekee sen tavalla, joka tarjoaa visuaalista tykitystä katsojille. Tätä samaa tyyliä on nähty jo miehen aiemmissa teoksissa Pirates Of Caribbean sarjassa. Mutta ennen kaikkea halua antaa mainetta ja mammonaa lempivisuaalistehostefirmalle Industrial Light & Magic, jolle Rango on ensimmäinen pitkä animaatio 35:n vuoteen. No, jo oli kyllä aika!

Olemisen sietämätön keveyswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
taisi olla aikoinaan yhden elokuvan nimi, mutta kuvaa myös hyvin elokuvassa Rangon suorittamaa pohdintaa siitä, että kuka minä oikein olen? Mikä tarkoitus elämälläni oikein on? Voin olla ihan kuka tahansa – tai sitten en.. Tästä pohdinnasta ei kuitenkaan tarvitse hätääntyä, sillä kyseessä on myös piirretty seinäruususta sankariksi tarina. Ehkä se se kaikki pohdinta nouseekin paremmin esille, kun pohtii millaiseen lopputulokseen on oikein päästy. Elokuva vie katsojan hyvän mielen lähteelle ja tarjoaa mahtavia nauramiskokemuksia, vaikka pöllöryhmä lauleskelee Los Lobos-bändin virittelemänä hyvinkin masentavia tarinoita Rangon kohtalosta. Filmin tunnuskappale ”Rango” on ihan omaa luokkaansa. Kiitos caballerot – tästä lännenelokuvan tunnelman luomisesta. Tätä voisi ihan oikeasti mennä katsomaan uudestaankin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

http://www.youtube.com/watch?v=Ek9-UJidxVI&NR=1


Osastot: Animaatio, Jännitys, Komedia, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa