VALIKKO

Ralph Breaks the Internet – Räyhä-Ralf valloittaa internetin

Aiheeseen liittyvä kuva

Vuoden 2012 (Wreck-It Ralph) Räyhä-Ralf sai jatkoa. Tämä ei oikeastaan yllätä, sillä animaatio itseään etsivästä taloa murskaavasta Ralfista ja autokisoista tykkäävästä Nelli-Karamellistä osui ja upposi katsojien sydämiin. Ihastuttava tarina kahdesta altavastaajasta, jotka vain halusivat kuulua joukkoon vei mukanaan ja toi studion tilille ison kasan kolikoita. Ja sitä samaa pelihuumoria ja sopivaa sentimentaalisuutta olisin toivonut tällekin rainalle. Joka tapauksessa jatko-osa oli vain ajankysymys. Ja nyt leffan jälkeen toivoisin, että se olisi ollut vähän pidemmän ajan kysymys. Ilmeisesti hyviä ideoita oli ilmassa useampikin, joten tällainen lopputulos yllättää. Tai ainakin pakottaa miettimään, että mitä ne hyllytetyt ideat oikein olivat?

Ohjauksesta ovat vastanneet jälleen herrat Phil Johnston ja Rich Moore. Käsikirjoituksesta ovat vastuussa olleet Mr. Phil Johnston ja Ms. Pamela Ribon. Joten olisin luullut heidän pystyvän pitämään paremmin kiinni edellisen elokuvan tunnelmaa internetin sisuksissa. Toisaalta, kun käsikirjoitus vaikuttaa suhteellisen ohuelta, mutkat suoriksi ajeteltu, niin voiko edes odottaa muuta? Tämä päämäärätön koheltaminen ja kiiruhtaminen kohtauksesta toiseen on todella sääli, sillä hahmojen taakse oli saatu paljon taitavia näyttelijöitä. Vaikuttikin siltä, että käsikirjoittaja-ohjaaja-tyypeille oli tullut ahneen ankeus. Eli mukaan piti saada mahdollisimman paljon kaikkea jäämättä oikeasti pohtimaan sitä, mitä leffalla halutaan sanoa katsojalle.

Nelli Karamellin Sokerihuuma-peli tarvitsee uuden ratin tai edessä on pelin irrottaminen verkosta. Ralf lähteekin etsimään sitä yhdessä Nellin kanssa internetistä. Yksi ratti on tarjolla eBayssä, mutta tarjoaminen lähtee käsistä ja pian kaksikko onkin kovan urakan edessä kerätessään rahaa ratin lunastamiseen. Heillä on suuri summa hankittavana ja vain vähän aikaa… tässä otetaan kaikki keinot käyttöön ja niitä käyttäessä Nelli Karamelli imeytyy mukaan maailmaan, jota hän on tavallaan kaivannut. Tämä taas ei ihan sovi Ralfin pirtaan, vaan edessä onkin ystävyyden uudelleen määrittelyä ja sitä, mistä kukin pitää.

Pelimaailmassa toki tässäkin animaatiossa viihdytään, mutta lähinnä enemmän Nellin toimesta. Ralf lähinnä yrittää keksiä keinon palata kotiin yhdessä Nellin kanssa. Sen sijaan, että hän laittaisi palikoita uusiksi eri peleissä, kuten asia oli ensimmäisen elokuvan kohdalla. Nellin kaahaillessa ympäriinsä Ralf yrittää kerätä rahaa eri keinoin, mikä ei ole lainkaan yhtä viihdyttävää kuin ensimmäisen elokuvan toilailut. Internetistä itsestään kaikkine sen sovelluksineen ei saada samalla lailla hauskuutta irti. Mukana on toki twitteriä, facebookia, amazonia ja hakukoneita… mutta silti. Internetissä roikkumisen rinnalla pienelle huomiolle jäi sen haittapuolien käsittely. Toki Ralf saa kommenteissa haukut u-tube videoistaan, mutta ohjeistus niiden käsittelemisestä jää kyllä nolla-tasolle. Tässä kohtaa leffa olisi voinut ottaa itseään enemmän niskasta kiinni ja panostaa aikaa tähän vihapuheen käsittelyyn ja merkitykseen. Mutta nyt mennään näin ja toivotaan, että siitä jää edes jotain hampaankoloon ennenkuin menee seuraavan kerran mollaamaan toista bittiavaruudessa.

Jäin miettimään myös sitä, miksi raina alleviivaa niin voimakkaasti Ralfin itsekkyyttä pitäytyä tietyissä maneereissa ja asioissa, kun Nelli puolestaan halajaa maailmalle. Olisiko tässä vanhempi-lapsi suhteen kuvausta (kotisoffapsykologi iski, pahoittelen) vai onko prinsessaelokuvien tyyliin Ralfista haluttu tehdä malliesimerkki siitä pelastavasta prinssistä, joka aina auttaa neidon pulasta – varsinkin kun tämä saa mielenkiintoisen vastineensa elokuvan aikana. Että kyllä ne tytöt / naiset / prinsessat pärjäävät itsekin ilman mitään ratsulla ratsastavia prinssejä. Visuaalisesti animaatio on kaunista katsottavaa, mutta mitä muuta voi odottaa Disney-rainalta. Yksityiskohdat ovat omaa luokkaansa, mutta niin on myös kahden hyvin erilaisen maailman kuvaaminen. Teuraantie-peli liikkuu ihan erilaisessa visuaalisesssa tyylissä kuin internetin sisusta tai Nelli Karamellin oma peli. Ja noin yleensä tässä kohtaa on annettava tunnustusta Disneylle, joka on kerrankin uskaltanut nauraa itselleen ja prinsessamanialleen. Nelli Karamellin ja Disneyn prinsessojen kohtaaminen on yksi elokuvan hauskimmista. Samanlaista satiiria olisi kaivannut lisää koko rainaan.


Asiallista kamaa kaverin auttamisesta hädän hetkellä www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
mutta mihinkään ensimmäisen Räyhä Ralf leffan tunnelmiin ei tällä kertaa päästä. Toki animaatio on osittain viihdyttävä, huumoria on väännetty uusista asioista, fyysisestä komiikasta ja kohelluksesta. Leffa sopii koko perheelle, jos parempaakaan tekemistä ei keksi. Olisin toivonut sen enemmän herättelevän keskustelua internetin käyttämisestä tai ainakin käyttäytymistavoista bittiavaruudessa, mutta näillä mennään. Onneksi se sentään herättää keskustelua ystävyydestä, oman paikan löytämisestä ja omien unelmien tavoittelusta. Visuaalisesti ja prinsessojen kohdalta elokuva saa varmasti omat bonuksensa, mutta muuten Räyhä Ralfin ja Nelli Karamellin seikkailut internetin laajassa maailmassa jäävät vaisuksi esitykseksi. Leffa pomppii vähän teemasta toiseen, eikä uskalla kunnolla pysähtyä sellaisten asioiden pariin, joiden kohdalla se voisi oikeastikin vaikuttaa katsojaansa. Joka tapauksessa, jos piti ensimmäisestä Räyhä Ralf elokuvasta on mahdollista pitää myös tästä. Ja jos et keksi muuta syytä rainan katsomiseen, niin tällä kertaa sen tarjoaa varmasti Disneyn prinsessat. Heille toivoisi omaa spin-off animaatioa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ääninäyttelijät: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot, Taraji P. Henson, Jack McBrayer, Jane Lynch, Alan Tyduk, Bill Hader
Kesto: 1 tunti 52 minuuttia

Osastot: Animaatio, Leffat, Seikkailu
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa