VALIKKO

Pride – Ylpeys

Pride-elokuva sijoittuu kaivosmiesten lakon aikaan Englannissa. Vuosina 1984 ja 1985 koko Britanniaa ravisteli kaivosmiesten lakko, joka oli voimainmittelyä pääministerin Margaret Tatcherin ja Britannian kaivostyöläisten ammattiliittojen välillä. Tänä aikana esiintyi väkivaltaisia mielenosoituksia kaivoksilla ja sovun synnyttyä ennen poliittisten vahvojen ammattiliittojen vaikutusvalta oli heikentynyt. Elokuvassa keskitytään lesbojen ja homojen järjestämään kannatukseen tälle lakolle ja rahan keräämiseen sitä tarvitseville kaivosmiehille. Rahaa tuli yllättävän paljon, mutta liitto ei halunnut ottaa sitä vastaan peläten leimautumista. Joten lontoolainen Lesbians and Gays Support the Miners -organisaatio vei taloudellisen tukensa suoraan pienelle Onllwynin paikkakunnalle Walesissa. Tuloksena oli mielenkiintoinen ja odottamaton yhteistyö kahden hyvin erilaisen yhteisön välillä, joilla oli yhteisiä vihollisia Tatcher, poliisi ja tabloidit. Toisiin tutustuminen ja yhteistyö kannattia mielenkiintoisella tavalla, joka pöllytti nurkissa istuvia kuppikuntia reippaalla kädellä.

Paperilla tämä kaikki kuulostaa yllättävän tylsältä ja moraaliselta saarnalta, mutta valkokankaalla kaikki muuttuu. Se on mielenkiintoinen tarina homo- ja lesboryhmien suorittamasta hyväntekeväisyydestä. Käsikirjoittaja Mr. Stephen Beresford ja ohjaaja Mr. Matthew Warchus ovat onnistuneet puhaltamaan tähän tositarinaan eloa taiteellisin vapauksin, mutta silti pysyen uskollisena alkuperäiselle tarinalle. Ymmärrän myös hyvin sen tunteen, joka käsikirjoittaja Mr. Beresfordilla on täytynyt olla tarinaa kasaan laittaessa. Se on oiva kertomus, mutta aiheena paperilla haastava saada myös rahoittajia mukaan. Onneksi Pride kuitenkin pääsi näkemään päivänvalon ja tuomaan meille hyvän elokuvan ystäville katsomisiloa. Joten olen aika varma, että sinua voi harmittaa, jos missaat tämän leffan. Itse odottelen sen saapumista DVD-muotoon ja päätymistä omiin kokoelmiini.

Ymmärrän myös, että hyvästä tarinasta huolimatta elokuvalla voi olla vaikeuksia löytää kohdeyleisönsä. Valkokankaalla pyörii yllättävän paljon ihmisiä, leffaa voi pitää kaupallisena, poliittisena tai seksuaalista suuntausta osoittavana kannanottona. Siinä ei ole varsinaista sankaria, eikä kyllä tiettyä yhtä pahistakaan, mutta siitä huolimatta se onnistuu olemaan suhteellisen viihdyttävä tositarinaksi. Sen sijaan Pride innostaa katsojia pohtimaan sitä, että miten sitä itse voisi muuttaa maailmaan. Perinteisen fraasinhan mukaan riittää, kun yksi tekee vähän. Niitä yksiä ihmisiä on yhdessä aika paljon.

Valkokankaalla pyörii niin ansioituneita näyttelijöitä merkittävissä rooleissa kuin uusimpiakin kasvoja, jotka ovat tuttuja lähinnä television puolelta. Ystävällisesti jätän kaikki mainitsematta, koska näyttelijätyö on tasaisesti hyvälaatuista ja jokainen heistä ansaitsisi oman hehkutuksensa. Sen sijaan palaan elokuvan alkulähteille ja tähän All Out! Dancing in Dulais videopätkään, joka avaa hyvin elokuvan taustoja. Siinä esiintyy myös valkokankaalla vaikuttava Mark Ashton, jonka sanoma muiden hyväksymisestä sopii yhä tähän päivään: ”One community should give solidarity to another. It is really illogical to say, ’I’m gay and I’m into defending the gay community but I don’t care about anything else…’.”

Yksi kaikkienwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
sekä homot ja lesbot kaivostyöläisten puolesta. Leffa on hyvin brittiläinen, siinä saa nauraa välillä vatsalihakset kippurassa, mutta samalla on hyvä varata nessuja mukaan. Sillä viimeistään loppumetreillä PRIDE-kulkueen aloittaessa marssiaan niitä tarvitaan. Apua tarvitsevien kaivosmiesten ja heitä auttavien lesbo ja homojärjestön yhteistyöstä olisi saanut vaikka kuinka saippuaisen tarinan tahansa, mutta ohjaaja välttää kaikki sentimaalisuuden sudenkuopat – aidsista huolimatta. Pits and Perverts onnistui siinä, missä moni muu taho epäonnistui – luomaan ystävyyttä erilaisten ihmisen välille. Elokuva tulee olemaan varmasti aikamoinen yllätysmenestys ja hyvän mielen tuottaja. Joten suosittelen sitä kaikille ikärajan puitteissa. Leffan jälkeen itsellä on energiaa vaikka muille saavikaupalla jakaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa