VALIKKO

Precious


Paikalleni istuessani ja hetken elokuvaa katsottuani luulin vielä silloin antavani sille erilaisen arvioin, kun sitten lopulta tein. Elokuva kertoo reippaasti ylipainoisesta ja lukutaidottomasta16-vuotiasta ”Precious” Jonesista (Gabourey Sidibe), joka asuu Harlemin getossa yhdessä äitinsä ja satunnaisesti vierailevan isänsä kanssa. Äiti (Mo´Nique) käyttää tytärtään henkisesti ja taloudellisesti hyväkseen, isä taas seksuaalisesti. Tästä varmaan elokuvan K15-ikäraja. Vaikka mitään varsinaista seksuaalista väkivaltaa ei näytetä, mutta annetaan taas ymmärtää. Fyysinen pahoinpitely on taas mukana sitäkin enemmän.

Precious on raskaana toistamiseen, isälleen, ja saa muun muassa sen vuoksi potkut koulustaan sekä passituksen vaihtoehtoiseen kouluun, missä hän tapaa hänen kykyihinsä uskovan opettajan Blu Rainin (Paula Patton). Samaan aikaan sosiaalityöntekijä Miss Weiss (Mariah Carey) hoitaa Preciouksen sosiaalisia etuja ja pohtii perhetilannetta. Tässäpä se tarina sitten oli ilman paljastavaa loppua.

http://www.youtube.com/watch?v=b5FYahzVU44

Toki tarina on raadollista, jo pelkkä henkinen heitteillejättö on riittävä ilman insestiäkin, mutta kaikki on tungettu samaan formaattiin. Elokuva perustuu novelliin ”Push”, joka on kuulemma enemmän totta kuin tarua. Mutta se jo tiedetään, että ihmisillä menee huonosti. On kuulemma hyvä, että asiat tuodaan julki, jotta niihin kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Mutta samaan aikaan mustien yhteisö on nostanut päätään ja sanonut elokuvaa liian leimaavaksi.

Mä odotin kuitenkin niiiiiiin paljon enemmän elokuvalta kaiken alkurummutuksen ja Oskar-ehdokkuuksien vuoksi. Toisaalta oli varmasti ihan realistista huomata, että se juoni voi olla yksinkertainen, hahmot todentuntuisia ja leffa silti menestyä hyvin kansainvälisissä elokuva-kisoissa. Mutta on tässä ennenkin oltu eri mieltä kriitikoiden kanssa. Joko asioita olisi pitänyt tiivistää tai jotain korostaa, mutta nyt tuntuu siltä, että vaikka juoni ei pahemmin rönsyile, niin se esitetään tavalla, joka aliarvioi katsojansa. Yli 15-vuotias pystyy kuitenkin ottamaan enemmän vastaan kuin se, mitä pikku-kakkosen tasolla kerrotaan.

Arviointiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Niin tai näin, elokuva ei kikkaile erikoistehosteilla, musiikilla tai varsinaisella nyyhkytarinalla, vaan se vie tarinaa hyvin eteenpäin arkisten elementtien keskellä. Mo’Nique tekee hyvän roolityön äitinä, joka ei osaa suojella lastaan ja kanavoi häneen oman huonon olonsa. Samoin Sidibe pärjää hienosti roolissaan ja tuo siihen sellaista syvyyttä, mitä ei vasta-alkajalta ehkä odottaisi. Kuten alussa kirjoitin, luulin antavani tälle erilaiset loppupisteet. Nyt kuitenkaan elokuva ei herättänyt mitään suurempia ajatuksia Plevnasta poistumisen jälkeen, joten pisteet ovat myös sen mukaiset.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa