VALIKKO

Planes – Lentsikat

Planes Movie Poster

”Autojen” maailman taivaalta valkokankaalle liitelee Disneyn ”Lentsikat” – vauhdikas 3D-animaatiokomedia pääosassaan Dusty Crophopper, maaseudulla peltoja lannoittava pieni ruiskutuskone, joka unelmoi kilpalentokoneen urasta. Dustya ei kuitenkaan ole tehty kilpuriksi – ja kaiken kukkuraksi hän sattuu pelkäämään korkeita paikkoja. Apua on onneksi kuitenkin tarjolla Dottielta / Tytti, parhaalta ystävältä Chungilta ja häntä valmentavalta koneelta koneelta Skipperiltä / Kippari, jotka kannustavat Dustyä kokeilemaan siipiään Ripslingeriä vastaan. (Ja jälleen kerran esitän tässä yhteydessä pientä napinaa siitä, että elokuva oli suoraan dubattu suomeksi. Kyllä se alkuperäinenkin versio varmasti olisi myös katsojansa löytänyt).

Planes – lentisikat elokuvaa ovat innoittaneet muun muassa seuraavat ilmoja halkovat liitäjät kuin Air Tractor AT-502, Cessna ja PZL-Mielec M-18 Dromander, Chance Vough F4U Corsair, AeroCad AeroCanard, De Havilland DH.88 Comet, Gee Bee Model 5 ja Boeing F/A-18E Super Hornet. Todellisuuden esikuvat ovat varmasti olleet tarpeen, sillä verran yksilöllisiä kisassa mukana olevat koneet ovat – toki sarjakuvamaisine piirteineen. Itselleni nämä ilmojan halki liitävät metallilaatikot ovat suhteellisen tuntemattomia, mutta varmasti asialle omistautuneet tunnistavat niitä suosikkejaan valkokankaalta. Itse joudun tyytymään vauhdin hurman ja Dustyn rohkeuden katselemiseen.

Taitavien lentoesitysten ja eri koneiden esittelemisen lisäksi Lentsikat-leffassa katsojalla on mahdollisuus päästä pienoiselle maailmanympärysmatkalle ihailemaan eri maiden tunnusmerkkejä ilmasta käsin. Luvassa on todella upeita maisemia Intiasta, Himalajalta sekä Yhdysvalloista. Koneet ottavat toisistaan mittaan maan ja meren päällä mitä erilaisimmissa olosuhteissa, mikä varmasti osaltaan antaa elokuvalle oman leimansa. Tähän on kyllä varmasti osaltaan vaikuttanut elokuvayleisön painottuminen myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle. Mikäli katsojia löytyy miljoonia muun muassa Intiasta, Kiinasta ja Etelä-Amerikasta on niiden piirteitä paras myös näkyä tarinan kerronnassa. Nämä kategorisoidut piirteet sitten ehkä ilahduttavatkin niitä vanhempia katsojia nuoria enemmän.

Planes – Letntsikat on DisneyToon Studioiden yritys siirtää katsojien sukupuolijakaumaa Helinä-keijua fanittavien tyttöjen joukosta kohti pieniä poikia. Animaation on spin-off Pixarin Cars – Autot -elokuvista (2006, 2011) ja sen kyllä huomaa, lentsikoiden tilalle pystyy helposti kuvittelemaan autojen tutttujen versiot. Mutta jos homma toimii, miksi rikkoa sitä? Mitä seuraavaksi: sukellusveneet? Laivat? Junat? Toisaalta niitä varmaan joudutaan jonkin verran odottamaan, sillä Disneyltä on tulossa Planes-animaatio sarjaan ainakin kaksi jatko-osaa, joista ensimmäinen on Planes: Fire & Rescue. Ehkä hyvä näin, että Salama McQueen ja Martti pääsevät välillä huilaamaan, joskin niiden suosio ei tästä tunnu laskevan. Itse toivon näiden jatko-osien löytävän tiensä myös valkokankaalle ja pidän samalla aika varmana sitä, että Planes löytää myös tiensä omaan DVD-kokoelmaani.

Ohjaaja Mr. Klay Hall on tehnyt parhaansa tässä Disney-tuotannossa. Edellinen Disneyn lentokoneita käsittelevä elokuva olikin Mickey Mouse Plane Crazy (1928), jonka tekemisestä on ehtinyt kulua muutama vuosi. Muutenkin lentokoneisiin keskittyvät elokuvat eivät ole kohdanneet mitään suurta kilpailua valkokankaalla. Se sitten on taas totaalisen eri asia montako elokuvaa on sijoitettu tapahtumaan lentokoneisiin. Tämä lista olisi varmasti loputon. Joka tapauksessa on tunnustettava, että ohjaajan siirtyminen Helinä-keijun seikkailujen (2009) parista ilmojen halkaisemiseen hieman nopeammalla vauhdilla on sujunut suhteellisen mallikkaasti. Lentsikoissa on toki hieman alkukankeutta, mutta sen ylitse päästyään meno onkin ihan omaa luokkaansa.

Tämän vuoden animaatiotarjontaan verrattuna Lentsikat ansaitsee paikkansa erittäin helposti ja erottuu hyvin joukosta. Meitä on tähän mennessä ilahduttaneet muun muassa haudasta koiran eläväksi taiteileva Viktor – Frankenweenie,  pelimaailmassa sankaruutta hakeva Ralph – Räyhä-Ralph,  luolassa asuvat esi-isämme The Croods, pienten ötököiden valtakunta Epic – Salainen valtakunta, hirviöt opinajossa – Monsterit yliopistossa, käskyläiset ja Gru uudessa tehtävässään – Itse Ilkimys 2 sekä Smurffit 2, jotka koittavat saada Smurffiinan takaisin. Ja luvassa on ainakin vielä kilpaurasta haaveileva etana – Turbo sekä Lumiukon seikkailuja elokuvassa Frozen. Ihastuttavaa on se, että kaikki animaatiot ovat erilaisia, samoja sankaruuden ja ystävyyden teemoja toki pyörittäviä, mutta kaikille varmasti kyllä löytyy se oma suosikkinsa.

Ilmojen halki käy sinnikkään tiewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Vaikka Lentsikoita on pidettykin joillakin tahoilla Autojen suosion ryöstökalastuksena, niin lopputulos on yllättävän miellyttävä, jännittävä ja hauska. Loppu on toki alusta asti tiedossa, mutta pieniä elokuvissa kävijöitä se ei tunnu haittaavan. Sitä enemmänkin heitä ehkä ahdistaa Dustyn vaikea matka maaliin, jonka varrelle osuu muutama liian vaaralllinen riskitekijä. Aikuisena itsekin olisin jättänyt nämä kohdat perheen pienemmille näyttämättä, joten vanhemmille annettakoon tämä varoituksena: vaikka lentokoneet eivät osaa uida niin Dusty kyllä pelastuu. Mutta muuten Lentsikat kyllä osoittaa, että kiltteys ja sinnikkyys palkitaan. Usko itseensä ja muiden hyvä kohtelu kantavat pitkälle. Kaikesta Autoihin-elokuvaan tehdystä vertailusta huolimatta Lentsikat on loppumetreillä kuitenkin selvästi oma itsenäinen elokuvansa ja varmasti innoittaa katsojiaa kohti ilmojen korkeuksia joko ohjaamossa tai sen ulkopuolella. Suosittelen erittäin lämpimästi ikäryhmään sopiville lapsille ja meille lapsenmielisille, jotka nautimme ilmojen iloista.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa
Kommentit

Vastaa