VALIKKO

Pixadores – Tervalla tuhraajat / Tuulensieppaajat

Tuulensieppaajat dokumentissä San Paolon slummissa elävät William, Bisquito, Djam and Ricardo muodostavat oman porukkansa Crypta-jenkin. Nuoret miehet tekevät satunnaisia töitä elättääkseen perheensä, mutta elinvoimansa he saavat grafittien tekemisestä mahdottomiin paikkoihin korkeiden rakennusten seinille. Dokumentissä seurataan tätä taiteenmuotoa ja sitä mitä miehille käy, kun he saavat kutsun Berliinin Biennaleen. Tämän muutoksen myötä miehet muuttuvat protestigrafttien tekijöistä taitelijoiksi maailmassa, jote he ennen niin kovasti halveksivat. Mutta muuttuuko sittenkään mikään katutaiteilijoiden elämässä ja taiteen tekemisessä?

Pixação-katutaide tai oikeammin seiniin kirjoittelun taide sai alkunsa 1940- ja 1950-luvuilla vastalauseena poliittisille lausunnoille. Vastaiset mielipiteet kirjoitettiin tervalla, joka on portugaliksi ’piche’ ja siitä syntyi myös kutsumanimi näille mielipiteitään jättäville protestoijille. 1970-luvulla pixação-katutaide melkein hävisi, kunnes uusi sukupolvi alkoi käyttää samaan menetelmää 1980-lukua lähestyessä. Poliittisten kommenttien sijasta nyt seiniin kirjoittiin omia ja jengin nimiä. Vaikka katutaide olikin tätä kautta menettänyt poliittisen piirteensä, se oli saanut sen tilalle sosiaalisen näkökulman.

Ohjaaja Mr. Amir Escandari vie katsojan taiteen ja itsensä näkyväksi tekemisen luokse. Sen mottona voikin pitää taiteen syntymistä alistamisesta johtuen. Ohjajaan käsittelyssä oman osuutensa saa niin realistinen slummielämän kuvaus kuin taiteen tekemisen vaativuus. Dokumentti ei syyllisty moraaliseen alleviivaamiseen, mutta toivottavasti herättelee ihmisiä huomaamaan ihmisten eriarvoisuutta saman lain edessä.

Seinätaidetta parhaimmillaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Tuulensieppaajat-dokumentti esittää hyvin katutaiteen tekemisen vaativuuden ja ihmiset sen takana. Samalla voi pohtia sitä, että muuttuuko katutaide sivistyneeksi uusissa ympyröissä, vai jatkaako se sittenkin omanlaistaan elämistään maasta riippumatta. Suosittelen elokuvaa kaikille itseänsä ilmaisusta pitäville ihmisille – valkokankaan väestä voi yllättäen löytyä runsaasti hengenheimolaisia.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Dokumentti
Kommentit

Vastaa