VALIKKO

Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge / Dead Men tell No Tales – Salazarin kosto / Kuolleet miehet eivät lavertele

Kuvahaun tulos haulle Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge film poster

Kapteeni Jack Sparrown ja muiden merirosvojen henkeä uhkaa kapteeni Salazar, joka on haamumiehistönsä kanssa karannut Paholaisen kolmiosta. Kapteeni Salazarin tarkoituksena on päästää kaikki merirosvot hengiltä tullakseen ainoaksi merian valtiaaksi. Tämän estääkseen Jack Sparrow tarvitsee itselleen Poseidonin atraimen ennen kuin Salazar saa sen käsiinsä ja laittaa tilit tasaiseksi Sparrown kanssa. Samaista atrainta tavoittelee myös Will Turnerin ja Elisabeth Shawn poika Henry omista henkilökohtaista syistään yhdessä uuden tuttavuutensa tähtitieteilijän Carina Smythin kanssa, jolla on myös tavoitteensa merireissulla olemiseen.

Kapteeni Jack Sparrow (Johnny Depp) on täällä taas!!! Nyt en kyllä oikeasti tiedä, että pitäisikö pomppia riemusta vai tuskasta. Aika näyttäköön, mutta olihan sitä joka tapauksessa ihan pakko päästä katsomaan tuota rommipulloon kiinni kasvanutta aikuista lasta. Asiaan vihkiytymättömille mainittakoon, että kapteeni Jack Sparrown (ja on siellä valkokankaalla toki muitakin) seikkailut alkoivat vuonna 2003 ensimmäisen elokuvan: Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kirous myötä. Elokuva osoittautui yllättäen kassamenestyksi ja se saikin pian jatkoa elokuvasta Pirates of the Caribbean: Kuolleen miehen kirstu (2006). Jatko-osille poikkeuksellisesti tämä on sarjan parhaiten taaloja kotiin takonut elokuva. Hypetys jatkoi edelleen seuraavan jatko-osan Pirates of the Caribbean: Maailman laidalla (2007) parissa, joka oli sarjan toiseksi eniten taaloja takonut leffa. Onnittelut siitä. Tämä on oikeasti aika hyvin, sillä sarjan ensimmäinen elokuva jää tässä rahavirtojen kotiin ohjaamisessa sitten vasta kolmannelle sijalle. Tämä massiivinen menestys niin elokuvamarkkinoilla, kassavirroissa kuin fanienkin keskuudessa sai studiopomot tietenkin hieromaan käsiään yhteen ja pukkaamaan valkokankaalle sen seuraavaan, sillä jatko-osathan tässä näyttävät menestyvän hyvin. Valkokankaille pöllähti siis Pirates of the Caribbean: Vierailla vesillä (2011).

Mutta vieraat vedet olivat sitten todellakin vieraita vesiä. Sarjan neljännestä elokuvasta puuttuivat aiemmissa mukana tiiviisti olleet Will Turner (Orlando Bloom) ja Elizabeth Swan (Keira Knightley). Heidät oli kuitenkin kiitettävästi korvattu Mustaparran (Ian McShane) tyttärellä ja Jack Sparrowin entisellä hellulla Angelica Teachilla (Penelope Cruz) sekä hieman epäonnisella lähestyssaarnaajalla Philipillä (Sam Claflin). Taaloja saatiin kuitenkin kotiin kiitettävä määrä uskollisten fanien avulla, joten täällä hän on taas. Ja tällä kertaa soisin (niin paljon kuin kapteeni Sparrowsta pidänkin) hänen jäävän jo eläkkeelle tästä sarjasta. Mutta se jää nähtäväksi, kuten ne, jotka istuvat leffan ihan tappiin asti saavat huomata.

Kuvahaun tulos haulle pirates of the caribbean dead men tell no tales

Ohjauspuikkoihin on astunut jälleen uusi tekijä. Tällä kertaa norjalaiset herrat Joachim Rønning ja Espen Sandberg ovat lähteneet herättelämään piraattiselämästä (tai ainakin kapteeni Jack Sparrowsta) haaveileivia. Miehistön tässä välillä tosin hieman muuttunut lukuunottamatta tietenkin iki-ihanaa Gibbsiä (Kevin McNally) ja Mustan Helmen kilpailevaa kipparia Hector Barbossaa (Geoffrey Rush). Elokuvan menestyminen voi kuitenkin olla haasteellista. Edellisestä rainasta on kulunut kiitettävät kuusi vuotta, tänä aikana Mr. Debb on ehtinyt ehkä (??) menettää ihastuttavaa karismaansa eikä myöskään ole onnistunut lisäämään fanipohjaansa toivotulla tavalla muiden elokuviensa (mm. Dark Shadows, Lone Ranger, Mortdecai, Liisa Ihmemaassa) kautta. On vaikea sanoa, mitä ohjaajat tavoittelivat rainallaan. Edellisestä on kulunut tosiaan tovi, joten haettiinko tässä uudeeen käynnistymistä? Perinteistä jatko-osaa, jossa edettiin edellisten osien voimalla? Vai kenties jotain uutta ja ainutkertaista? Katsoja päättäköön.

Leffa lähtee vauhdikkaasti käyntiin ja tätä samanlaista menoa olisin toivonut koko leffan ajaksi. Toki ymmärrän se, että sata lasissa ei voi koko ajan edetä, mutta jotain toiminnallisempaa silti olisi voinut haalia kasaan. Piraatit tuntuivat saavan enemmän aikaan maalla kuin merellä, ja se on aika outoa merirosvo-elokuvassa. Mutta annettakoon se anteeksi, sillä leffan parissa viihtyy. Se ei ole niin jännittävä (tai sitten tässä on vaan totuttu) kuin jotkut edeltäjänsä, vaan sortuu välillä tuttuun, turvalliseen ja hyväksi koettuun koheltamiseen.

Kuvahaun tulos haulle pirates of the caribbean dead men tell no tales

Kunnon karvapalloelokuvaksi leffalla on kuitenkin aineksia. Erikoistehosteet ovat jälleen omaa luokkaansa ja erityisesti niistä vakuutti kapteeni Salazar ja miehistöineen (hait luonnollisesti mukaan lukien) sekä laivoja syövän laivansa kanssa. Mr. Bardemin Salazar on hurjan näköinen ja miehelle olisinkin toivonut vähän syvällisempää dialogia esitettäväksi, mutta tällä mennään. Kostonhimo kantaa kuitenkin jonkin verran, vaikka Salazaria olisi voinut hyödyntää enemmänkin. Myös Poseidonin atraimen maisemat ovat vakuuttavia, vaikka merenpohjalla ei pitkään viihdyttäkkään.

Perinteistä Sparrowtawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka joidenkin mielestä ei ehkä tarjoa kovin paljon uutta ja mielenkiintoista, mutta toimii silti hyvänä kesäleffana. Salazarin kosto tai Kuolleet miehet eivät lavertele on viimeisin lisäys kapteeni Jack Sparrown seikkailuihin maailman merillä. Se on yllättävän viihdyttävä kaikesta saamastaan kritiisistä huolimatta ja varmasti tuo taalansa takaisin studiopomoille. Leffa kärsii hieman useasta eri juonentasosta ja jo tutuiksi tulleista maneereista, mutta annettakoon ne kaikki anteeksi popcornleffan merkeissä. Sillä kun raina yrittää esittää jotain pintaa syvällisempää, mennään metsään tai mereen ihan konkreettisesti. Juonentynkiä myös vedellään reippaalla kädellä yhteen rainan loppupuolelle, mikä syö hieman elokuvanautintoa. Mutta perinteinen jack-sparrow-huumori ja riittävä toiminta kääntävät leffaa kuitenkin sen eduksi. Suosittelenkin sitä kaikille kapteeni Jack Sparrown ystäville. Luvassa on tuttua ja turvallista koheltamista ja siinä samalla parin mystisen asian ratkaisemista.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Johnny Depp, Javier Bardem, Brenton Thwaites, Kevin McNally, Geoffrey Rush, Kaya Scodelario, Golshifteh Farahani

Face it, Jack, bad luck dogs you day and night.”

Kuvahaun tulos haulle pirates of the caribbean dead men tell no tales

Salazar: Tämä on sitten viimeinen Pirates of the Caribbean -elokuva, eikö totta?

Barbossa: Öööhh.. kelle on, kelle ei…

Salazar: Mutta minä merten hallitsijana tapan kaikki piraatit, joten tämä on viimeinen Pirates of the Caribbean -elokuva!

Barbossa: Saat kuolla minun puolestani ihan rauhassa, mutta kapteeni Jack Sparrow kyllä jatkaa varmasti seikkailujaan!

Salazar: Ei!

Barbossa: Kyllä!

Salazar: Ei!

Barbossa: Kyllä!

Salazar: Ei!

Barbossa: Kyllä!

…….

 

 

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa