VALIKKO

Pete’s Dragon – Pete ja Lohikäärme Elliot

Kuvahaun tulos haulle pete's dragon poster

Suomeksi dubattu traileri ei houkutellut kovinkaan paljon, ei myöskään ajatus uudesta Disney teemasta (vanhemmat kuolevat-lapsi jää yksin-ja sitten joku pelastaa lapsen). Eikä tarina juonellisestikaan ole mikään elämää suurempi juttu. Mutta kun Finnkino ystävällisesti päätti ottaa valikoimiinsa myös alkuperäisen version, se oli pakko käydä katsomassa ihan perhe-elokuvien nimissä. Onneksi näin tuli tehtyä ja vuoden aiemmat perhe-elokuvat Viidakkokirja sekä Iso Kiltti Jätti (BFG) saavat vähintäänkin tasoistaan seuraa.

Nuoren Peten vanhemmat kuolevat kolarissa ja lapsi huomaa olevansa yksin keskellä pimeää ja synkkää metsää. Onneksi apua tulee yllättävältä taholta, lohikäärme Elliotilta. Lohikäärmeen Pete nimeää lempikirjansa ”Elliott Gets Lost” mukaan. Tästä alkaa rauhallinen yhteiselo, joka keskeytyy kuuden vuoden kuluttua, kun Elliot törmää metsässä samoilevaan Graceen ja hänen tyttäreensä Natalieen. Gracen isä Meacham on aiemmin nuoruudessaan nähnyt lohikäärmeen ja on varmasti ainoa aikuinen, joka osaa suhtautua siihen normaalisti Elliotin rinnalla. Toista ääripäätä edustaa Gracen aviomies Jack ja erityisesti hänen veljensä Gavin, jolla on omat ajatuksensa lohikäärmeestä.

Visuaaliset efektit ovat vakuuttavia ja tässä kohtaa saa kiittää Mr. Peter Jacksonin Weta Digital-studiota. Kiitos. Ennen tarkempiin yksityiskohtiin uppoamista on hehkutettava erityisesti lohikäärmettä. Ehkä Hobbitin tarinat ovat tässä auttaneet, mutta lohikäärme Elliot on todella vakuuttava. Siitäkin huolimatta, että se muistuttaa jossain määrin Päättymättömän tarinan isoa koiraa, Falkoria. Luonnonmukaisen (jos näin nyt voi sanoa) lohikäärmeen lisäksi elokuvassa ihastuttaa luonnon aito kuvaus. Se luonnon äimistely ja ajan antaminen mitä kaipasin Rölli-elokuvassa on löytänyt paikkansa tähän elokuvaan. Eikä tämä maastossa olemisen ihailu ja sen äänien kuuntelu vie elokuvalta sen sujuvuutta tai uskottavuutta. Luonto eläimineen ja kasveineen tuntuu tulevan katsojaa lähelle ja sitä todellakin arvostaa. Mielenkiintoisella tavalla se on täysin vastakkainen näyttelijöiden vähän vanhanaikaiselle, mutta sitäkin turvallisemmalle perhe-elokuvatyyliselle esitystavalle.

Kuvahaun tulos haulle pete's dragon film 2016

Ohjaaja Mr. David Lowenry on varmasti useammalle tuntematon nimi, mutta vakuutti minut taidoillaan draaman Ain’t Them Bodies Saint myötä. Toki matka huippuohjaajaksi on vielä matkaa, tai sitten ohjaaja on tarkoituksella pitänyt Peten ja Elliotin välillä hyvin töksähtelevänä. Tämä tyyli sopii vain tällaisiin elokuviin, eikä minnekään muualle. Ohjaaja Mr. Lowenry kuitenkin onnistuu tällä vanhanaikaisella tyylillä sitomaan elokuvan suhteellisen yksinkertaisen juonen nykyiseen arkeen kiinni. Taikuuden korvaa arki, jossa ei ihmetekoja ole, vaan rakkaudella on elämää suurempi merkitys. Näyttelijätyö vaikuttaa välillä töksähtelevältä ja jättää katsojan toivomaan sujuvampaa esitystä. Tosin tämä vaivaa vain oikeita näyttelijöitä. Peten ja Elliotin suhde onnistuu olemaan ihan omaa luokkaansa. Yhdysvalloilla on taito tuottaa taitavia lapsinäyttelijöitä, joita vihreän seinän kanssa kommunikointi ei haittaa.

Vaikka valkokankaalla todellakin tökkii toiminta välillä raskaalla kädellä niin Pete ja Lohikäärme Elliot on todellakin katsomisen arvoinen, ainakin alkuperäiskielellä. Koskettavan tarinan lisäksi kotisoffapsykologi voisi kaivella siitä vaikka mitä esiin, mutta tyydytään nyt kuitenkin vain toteamaan, että ihan kaikkea ei tarvitse omistaa. Leffa tiputtelee satunnaisesti, ehkä enemmän aikuisen kuin lapsen oivallettavaksi, elämän tärkeitä asioita, jotka vaikuttavat omaan toimintaamme. Ja myös kunnon perhe-elokuvan tavoin se korostaa lopussa sitä perheen merkitystä. Turvallisen tasapaksun menon lisäksi leffa onnistuu olemaan jännittävä, sillä itse toivon loppumetreille asti perheenyhdistämisprojektia niin Petelle kuin Elliotille. Katsoja voi sitten päättää, että tuliko tästä kaikesta riittävän onnellinen loppu.

Kuvahaun tulos haulle pete's dragon film 2016

Kaunis, sujuva ja yksinkertainenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Voiko perhe-elokuvalta pyytää muuta? Juoni on riittävän ytimekäs kaikkine draaman kaarineen. Ollaan surullisia, tavataan ystävä, eletään rauhassa, kunnes paluu omaan (ihmis)arkeen on edessä. Sen jälkeen mietitäänkin, että pelastaako Elliot Peten ihmisiltä, vai Pete Elliotin ihmisiltä. Ja totta-kai lohikäärmeen ollessa kysesssä mietitään, että sylkeekö se tulta vai ei. Näyttelijäsuoritukset vaikuttavat välillä olevan tönkkösuolattuja ja ylinäyteltyä, joka kuitenkin omalla tavallaan sopii tähän elokuvaan. Lohikäärme on uskottava liikkeissään ja ennenkaikkea sen ystävyys Peten kanssa on inhimistä ja ihastuttavaa katsottavaa. Elokuva koskettaa varmasti niin nuorta kuin aikuista ja on omalla vanhanaikaisella tyylillään ihastuttava tuulahdus koko perheen elokuvien joukossa ilman ylitsevuotavaa sokerikuorrutusta. Pete ja Lohikäärme Elliot o turvallinen valinta koko perheen rauhalliseksi elokuvaksi, kaikesta huolimatta se jaksaa kantaa itseään leffan loppuun asti. Suosittelen sitä kaikille keveiden perhe-elokuvien ystäville, jotka haluavat korostaa sitä ydinperheen ja ystävyyden merkitystä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Kuvahaun tulos haulle pete's dragon poster

Näyttelijät: Oakes Fegley, Bruce Dallas Howard, Robert Redford, Wes Bentley, Karl Urban, Oona Lawrence, Levi Alexander

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa