VALIKKO

Peter Pan

Elokuvakeskus Niagara jaksaa aina vaan ihastuttaa KAVA-valinnoillaan. Maanantain ihastus oli Walt Disneyn Peter Pan animaatio vuodelta 1953. Juoni elokuvassa oli hyvin perinteinen ja tarinaa noudattava. Kultalan perheen lapset Leena, Jukka ja Mikko päätyvät Mikä-Mikä-maahan seikkailemaan yhdessä Peter Panin kanssa, mikä saa Helinä-keijun mustasukkaiseksi. Kapteeni Koukku yrittää nokittaa lentävän Peterin, mutta joutuukin yhä edelleen vain pakenemaan herätyskellon syönyttä krokotiilia.

http://www.youtube.com/watch?v=GfN_PPftNwo

Animaation ohjauspuikoissa hääri useampi ammattilainen. Mr. ”Clyde” Geronimi (1901 – 1989) pääsi sanomaan raskaan sanasensa ohjaustuolilta myös muissa Disneyn animaatioissa, kuten Liisa Ihmemaassa, Kaunotar ja Kulkuri, Ruusunen sekä Tuhkimo. Mr. Wilfred Jackson (1906 – 1988) puolestaan tuli tunnetuksi Mickey Mouse and Silly Sympghonies sarjakuvasarjasta sekä Mr. Hamilton Luske (1903 – 1968) puolestaan kunnostautui muun muassa Maija Poppasen erikoistehosteiden parissa. Peter Pania on kiitettävä siitä, että siinä ei näy kuitenkaan useamman kokin yhteisen sopan sekaisuus, vaan tarina liitelee tasaisesti onnelliseen loppuunsa.

Skottilainen Mr. James Matthew Barrie (1860 – 1937) ei tainnut millaiseen kultakaivokseen hakkunsa iski luodessaan Peter Panin, pojan joka ei halua kasvaa aikuiseksi. Aiheesta on tehty lukuisia elokuvia koskien joko itse Peter Pania tai hahmon luomista. Ensimmäinen Peter Pan elokuva näki päivänvalon mykkäleffan tiimoilla vuonna 1924. Animaatiomuotoon se saatiin vuonna 1953 tämän elokuvan merkeissä ja musikaaliksi Peter Pan taipui vuonna 1976. Disneyn tuotannosta Peter Pan oli heidän 14sta piirrettynsä. Disneyn animaatiota voi pitää oman aikansa merkittävänä merkkipylväänä jo senkin vuoksi, että se oli ensimmäinen Peter Pan -elokuva, jossa nimihahmoa esittää poika (vaikkakin piirretty) ja jossa nähdään myös Helinä-keiju ja kellon syönyt krokotiili (joka muuten on henkilökohtainen suosikkini).

Vuonna 1991 Mr. Steven Spielberg toi valkokankaille Hook-elokuvan, jota pidettiin eräänlaisena jatko-osana Mr. Barrien novellille. Siinä Peter Pan on kasvanut aikuiseksi ja unohtanut lapsuutensa iloittelut. Edessä onkin paluu Mikä-Mikä-maahan ja yhteenotto Kapteeni Koukun kanssa. Jatko-osan tunnelmissa oli myös vuoden 2002 animaatio, joka tuli tunnetuksi nimellä Return to Never Land tai Peter Pan 2 tai Peter Pan 2: Return to Never Land. Jatko-osista otettiin seuraavaksi kuitenkin suunta alkuun ja vuonna 2003 ensi-iltansa sai jälleen alkuperäiselle novelille uskollinen Peter Pan. Peter Panin seikkailut valkokankaalla eivät kuitenkaan lopu tähän, vaan lisää on luvassa (ihanaaaaa), sillä huhujen mukaan ohjaaja Mr. Joe Wright työstää aiheesta omaa versiotaan.

Lapsena pysymisen iloawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Peter Panin seurassa. Perinteiseen tapaan KAVAn esityksiin kuuluu filmikelan rahinaa, mustia ruutuja ja muita nostalgisia elementtejä, mutta ne eivät onneksi haitanneet elokuvanautintoa. Lisäksi oli ihastuttavaa huomata, että animaatio oli houkutellut katsojikseen Peter Panin faneja useasta eri ikäluokasta perheen pienemmistä isovanhempiin. Tarina ei ollut menettänyt lumoaan, animaatio oli edelleen häkellyttävän hyvää ja elokuvanautinto oli jälleen kerran ansaittua. Suosittelenkin kaikkia elokuvien ystäviä pitämään silmällä kansallisen av-instituutin elokuvailtoja Niagarassa. Sieltä saa itselleen helposti ja halvalla elokuvailoa pitkäksi aikaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Animaatio, Historian siipien havinaa, Kevyttä katseltavaa
Kommentit

Vastaa