VALIKKO

Pain & Gain – Kipua & Edistymistä

Ohjaaja Mr. Michael Bay on vähän astunut hieman oman tavaramerkkinsä, rymistelyn, ulkopuolelle, mutta miehen tyylin tunnistaa kuitenkin. Valkokankaalla nähdään ihan riittävästi isottelua toiminnan merkeissä sekä vähäpukeisia nuoria naisia. Mr. Bay suostui ohjaamaan viimeisimmän Transformesin sillä ehdolla, että saisi ohjata myös Pain & Gain -elokuvan. Elokuva, johon Miami New Timesissä ollut artikkeli perustuu ei vaikuttanut ihan näin hauskan toiminnalliselta (vaikkakin hyvin brutaalilta), kun sitä lehdestä luki (kiinnostuneet voivat klikata itsensä lukemaan sitä täältä ja sen jälkeen verrata miten paljon siitä näytettiin valkokankaalla). Mutta se taiteellinen vapaus, suotakoon se kaikille.

Pain & Gain -elokuvassa Sun Gymin kuntosalilla työskentelevä karismaattinen Daniel Lugo (Mark Wahlberg) haaveilee amerikkalaisen unelman toteuttamisesta. Siihen tarvitaan kolme asiaa 1) kidnappaa rikas ihminen, 2) laita hänet luovuttamaan koko omaisuutesi hänelle ja 3) elä amerikkalaista unelmaa. Unelman toteuttamisessa häntä auttavat Adrian Doorbal (Anthony Mackie) ja vankilasta vapautunut uskoon tullut Paul Doyle (Dwayne Johnsson). Ensimmäinen uhri oli Lugon asiakas Victor Kershaw (Tony Shalhoub). Kuulostaa siis todella loppuun asti suunnitellulta asiasta ja sellainen siitä myös tuli asia toisensa jälkeen mennessä pieleen.

Sivuosissa taiteilevat hyvin Rebel Wilson Doorbalin vaimona Robina, Ken Jeong motivaattoripuhujana Johnny Wuna sekä sekä asiaa lopulta selvittelevä yksityisetsivänä Ed Du Bosina nähdään Ed Harris. Mutta muuten on kyllä tunnustusta heidän lisäkseen pääosissa pyörivälle lihaksiaan pullistelevalle kolmikolle (nelikolle).  Kukaan herroista ei ehkä yksin pysty kantamaan pääroolia harteillaan – huolimatta lihasmassasta – mutta yhdessä he ovat kyllä aika lyömätön joukko. Ehkä sitten joskus taas seuraavassa elokuvassa.

Rikos ei kannata, mistä Pain & Gain on hyvä esimerkki. valkokankaalla on kuitenkin myös aiemmin esitelty todella pahvipäisiä rikollisia, joskin fiktiiseen tarinaan perustuen. Näistä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa seuraavat elokuvat: Burn After Reading (2008) elokuvassa Linda (Frances McDormand) ja Chad (Brad Pitt) ryhtyvät kiristäjiksi kehnolla menestyksellä. Fun with Dick and Jane (2005) Dick (Jim Carrey) ja Jane (Téa Leoni) ryhtyvät varkaiksi elintason ylläpitämiseksi. Fargo (1996) kokonaisuudessaan esittää lauman typeryksiä, kun Jerry Lundegaard (William H. Macy) palkkaa Carlin (Steve Buscemi) ja Gaeraerin (Peter Stormare) kidnappaamaan vaimonsa ja lopulta vielä Home Alone (1990) esitteli Harryn (Joe Pesci) ja Marvin (Daniel Sternin) yrittämässä tehdä murtovarkautta enemmän tai vähemmän onnistuneesti. Joten kyllä Daniel, Adrian ja Paul sinne myös sopivat joukkoon, tai kuten Daniel totesikin jossain elokuvan vaiheessa, että hän on katsonut paljon elokuvia ja tietää miten tämä homma oikein hoidetaan kunnolla. Ehkä näistä leffoista ei sitten kannata niin kovasti ottaa malllia.

Hauska rikosdraamawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jossa ei oikeasti ole mitään hauskaa. Ihmisiä kidutetaan, tapetaan ja yritetään elää sitä amerikkalaista unelmaa. Mutta jos rikolliset ensimmäisessä paikassa todellakin olivat näin pahviaivoja, niin ei sitä käsikirjoittaja pysty paljonkaan muuttamaan. Ohjaaja Mr. Bay ainakin onnistuu tuomaan kaiken komedian tähän keskelle ja hyvä niin. Tämä tuo katsojalla jotenkin ristiriitaisen tilanne, tilanne on koominen – naurattaa, aihe ei – pitäisi pysyä hiljaa. Mutta ehkä sitä on hyvä nähdä millaisia ihmisiä tuolla tosielämässä oikeasti on. Traagisesta tarinasta on saatu aikaiseksi suhteellisen kevytkenkäinen ja pullisteva rikosdraama, joka ei jätä naurulihaksia rauhaan oikeastaan missään vaiheessa. Suosittelen leffaa kaikille toiminnan ja pääkolmikon ystäville. Ja ennen kaikkea nyt kannattaa muistaa se, että leffat ovat leffoja ja tosielämä tosielämää, että niitä virikkeitä ei kannata sinne valkokank aalta siirtää.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

 

 

 

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Väkivalta
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa