VALIKKO

Onnelliset – Happiness

http://www.pohjolafilmi.fi/wp-content/uploads/2010/08/Happiness-Poster-5a_nettiin-e1436424658210.jpg

Ohjaaja Mr. Wille Hyvösen edellinen dokumentti vuodelta 2012 ”Kummisetäni thaimorsian” pureutui Willen epäuskoon rakkaudesta ja sen kestävyydestä, kun avioparin kulttuurit eivät ole samanlaiset. Samanlaista skeptisyyttä on nähtävissä myös tässä elokuvassa, missä dokumentin tekijä selvittää oman onnensa aitoutta onnen kaupittelijoiden avulla. Mr. Hyvöstä on kiitettävä siitä, että hän uskaltaa ajatella ääneen valkokankaalla niitä asioita, joita lähes kaikki pohtii omassa päässään, mutta ei sanoa niitä ääneen. Näissä merkeissä on mielenkiintoista odottaa Mr. Hyvösen seuraavaa dokumenttia.

Dokumentin aihe onnen tavoittelu on sinänsä mielenkiintoinen ja kattaa paljon enemmän kuin pelkän lottorivin täyttämisen eikä sillä olisi varmaan 70 minuuttia täytettykään. Ohjaaja itse on onnellinen vakiintuvassa parisuhteessaan Siirin kanssa. Ja selvittääkseen voisiko hän olla vielä onnellisempi mies päätti osallistua kahdelle elämäntaitokurssille mielenkiintoisin seurauksin. Willen kanssa onnenpohdintoja käy läpi hänen kihlattunsa Siiri, tasapainoisen onnellinen Martti-isä ja perinteisen synkkämielinen runoilijaystävä Janne.

Onnellisuus on pohtimisen arvoinen asia kaikesta yksilöllisyydestään huolimatta ja sitä arvostetaan jopa siinä määrin, että 20.3. vietetään kansainvälistä onnellisuuden päivää (International Day of Happiness). YK:n Onnellisuuden päivän tavoitteena lienee taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristökeskeisin hyvinvoinnin lisääminen ja sitä kautta niiden onnellistava vaikutus ihmisiin lisääntyneen hyvinvoinnin kautta. Jokainen juhlikoon sitä asianomaisin keinoin.

Onnelliset-dokumentin jälkeen voi hyvällä mielellä kysyä sitä, että pitääkö sitä omaa onneaan tonkia ja todeta, että aina voi parantaa? Vai pitäisikö sitä vain uskoa, että tässä näin on hyvä olla ja tyytyä siihen? Näissä merkeissä ei yllättäisi yhtään, jos ohjaajan seuraava dokumentti käsittelisi uskonnon kauppiaita, jotka näkökannastaan riippuen selittävät, että osallistumisella eri kursseille tai luovuttamalla kaiken omaisuutensa uskontokunnan haltuun tulee paljon onnellisemmaksi / viisaammaksi / uskonnollisemmaksi / tai muuta vastaavaa. Ainakin elokuvan tekijä itse joutui nopeasti kokeilunsa alussa törmäyskurssille oman onnellisuutensa määrittelyn kanssa. Tämä toi mieleeni lähinnä sen, että media luo ihmiselle tarpeita joiden olemassaolosta emme ole tietoisia ennen sitä. Pakko olla onnellisempia, siis ihan pakko.

Aalto-yliopistossa toimivan filosofian tohtorin Mr. Frank Martelan onnellisuuden tavoittelu on tavallaan tyhmää ja itsekästä. Olen hemmon kanssa samaa mieltä siitä, että onnellisuuden tavoittelu vie huomion itse onnen saavuttamiselta, joka tulee yleensä hyvän tekemiseltä itselleen ja muille. Länsimaisessa yhteiskunnassa onnellisuutta pidetään kuitenkin jotenkin hyvänä tavoitteena, mikä on aika raskasta. Meillä on oikeus olla myös onnettomia. Jos pilvisiä päiviä ei olisi, niin auringonpaisteestakin olisi vaikeampi iloita. Joten voiko immateriaalista onnea todellakin ostaa tai myydä? Ja onko immateriaalisen onnen lisääminen todellakin tarpeen? Valmiita vastauksia näihin ohjaaja ei totea, mutta onnellisuuden lisääjiä löytyy kyllä runsaasti. Dokumentin jälkeen suhteeni onneen ei kuitenkaan muuttunut suuntaan tai toiseen vaan uskon edelleen sen vakaasti olevan yksilöllinen tunnetila ja tästä olen tosi onnellinen. Ja nautin erityisesti siitä vapaudesta, että voin itse määritellä onnellisuuteni ja sen mistä myönteisistä kokemuksista muodostuu.

Oh Happy Daywww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Vai pitäisikö kysyä Hamletin tyyliin: ollako onnelinen vai ei? Vastaus jääköön jokaisen henkilökohtaiseksi ilmoitukseksi. Dokumentti osoittaa kuitenkin hyvin sen, miten helposti ihminen tulee imaistuksi onnellisuuden tavoitteluun mukaan. Tämä imukyky sopii kyllä mielestäni ihan muihinkin asioita kauppaaviin tahoihin. Ihastuttavasti vaikuttaa myös siltä, että Willen ystäväpiiristä kuului todellisempi totuus onnellisuudesta kuin sitä työskeen muokkaavilta. Kyllä sitä saa jorottaa ja olla ihan tavallinenkin. Suosittelen dokumenttia kaikille onnellisuudesta kiinnostuneille ja heille, jotka haluavat nähdä mihin kaikkeen ihminen todellakin on valmis tämän kliimaksin saavuttamisessa. Itseltäni olisi suurin osa noista harjoitteista jäänyt tekemättä. Todettakoon vielä, että dokumentti Onnelliset on ihan asiallinen, erilainen ja varmasti useita mielipiteitä herättävä. Mutta eikö se ole silloin hoitanut tehtävänsä toivotulla tavalla.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Dokumentti, Kotimainen, Leffat
Kommentit

Vastaa