Onneli ja Anneli asuvat omassa talossaan rauhassa Ruusukujalla. Elämä hymyilee, pakkanen pureskelee poskia ja ilmassa on joulun odotusta. Mutkia rauhalliseen eloon tulee kuitenkin yllätysvieraista, kun kotioven takaa löytyy pieni peukaloisperhe Vaaksanheimot. Vaaksanheimot ovat menettäneet oman kotinsa ja muuttavat toistaiseksi Onnelin ja Annelin nukkekotiin asumaan. Uteliailla aikuisilla (pitkulaisilla) on kuitenkin omat suunnitelmat Vaaksanheimojen suhteen.
Ohjaaja Ms. Saara Cantell jatkaa rauhallista menoa Onnelin ja Annelin parissa ja osoittaa jälleen, että elokuvaa voi todellakin viedä eteenpäin lapsinäyttelijöiden ehdoilla. Daami ohjasi edellisen tyttösistä kertovan elokuvan (Onneli ja Anneli, 2014), joten miksi muuttaa hyvää tyyliä. Joskin on sanottava, että sitä toimintaa olisi voinut olla hieman enemmän. Tosin samaan hengenvetoon voin todeta, että on ihanaa nauttia näinkin rauhallisista ja kiireettömistä lastenelokuvista. Tuolloin pääosissa olevat pikkudaamit kokivat juuri itsensä kokoisia ja oloisia seikkailuja ja sama linja jatkuu edelleen. Ehkäpä kaiken kiireen ja toiminnan vaadinnan keskellä olisi hyvä pysähtyä miettimään sitä, että miksi sitä oikein kaipaa.
Kaiken rauhallisen temponsa ja satunnaisen jännittämisen keskellä (olisikohan näin, että aikuinen jopa jännitti joitakin asioita lapsikatsojia enemmän) elokuva painottaa erilaisuuden hyväksymistä. Visuaalisuuden avulla isojen ja pienten eroja korostava elokuva osoittaa, että jokainen meistä on hyvä sellaisena kuin on ja lopulta jokainen viihtyy myös parhaiten omassa koossaan. Elokuvan vaatima visuaalisuus sopii myös hyvin pienille katsojille, joskin se tarjoaa myös mielenkiintoisia kokemuksia perheen isommille ihmisille.
Ohjaaja Ms. Cantell on ollut varmasti välillä puun ja kuoren välissä elokuvaa ohjatessaan. Kuten naputtelinkin nostan hattua daamille siitä, että elokuva etenee lapsinäyttelijöiden tahdissa ja he ovat selvästi saaneet edellistä elokuvaa (Onneli ja Anneli) enemmän vetovastuuta elokuvan etenemisestä ja sitä kautta myös valkokangasaikaa. Mutta samaan aikaan tämä kaatuu joissakin kohtauksissa elokuvan omaan nilkkaan. Tästä ammattitaidon puutteesta johtuen aikuisia voivat jotkin otokset tökkiä tönkkäsuolatulla etenemisellä, mutta se ei haittaa elokuvasta nauttimista.
Nuorten daamien Aava Merikannon ja Lilja Lehdon sekä nuoren miehen Mr. Aleksis Koistisen lisäksi elokuvasta on kiitettävä erityisesti Vaaksanheimojen peukoloisperhettä, joka tekee vaikutuksen niin Onneliin ja Anneliin kuin katsojiinkin. Erityisesti perheen isän roolissa oleva Mr. Joonas Saartamo laajentaa omaa repertuaariin uskottavasti tämän elokuvan kautta viemättä kuitenkaan päähuomiota Onnelilta ja Annelilta.
Lastenkirjailija Ms. Marjatta Kureniemen (1918 – 2004) Onneli ja Anneli -kirjasarjaa on tehty yhteensä kuuden kirjan verran. Valkokankaalla on nyt nähty Onneli ja Anneli (talo) sekä talvi. Luvassa voisi olla vielä Nukutuskelloa, Orpolapsia ja nyt esitellyt Putti Vaaksanheimon seikkailuja kahden kirjan verran. Näistä valkokankaalle pääsee ainakin Onneli, Anneli ja orpolapset, joka on saanut elokuvasäätiöltä tukea. Tämä on hyvä, koska kaikesta rauhallisuudestaan huolimatta – tai juuri sen vuoksi – lapsikatsojat tarvitsevat elokuvia, joissa edetään ja eletään oikeasti lasten mukaan.
Kotia etsimässä | |
---|---|
ja erilaisuutta hyväksymässä. Onnelin ja Annelin talvi etenee niin leppoisasti eteenpäin, että kiivaampaan tahtiin tottuneilla lapsilla voi esiintyä pitkästymisen oireita. Elokuva vaikuttaa pääsevän kunnolla vauhtiin vasta loppupuolella, vaikka se ei silloinkaan mitään suurempia rymistelyjä tee. Leppoisasta etenemisestään huolimatta elokuva on paikoin kovinkin jännittävä (ainakin aikuisen mielestä), mutta uskoisin lasten selviytyvän tästä hyvin. Talvinen seikkailu nostaa esille erilaisuuden hyväksymisen ja omassa nahassa viihtymisen merkityksen kaiken kotikutoisen olemisen keskellä. Suosittelen elokuvaa kaikille lapsille ja lapsenmielisille. Oikeasti meille tekee hyvää rauhoittua Onnelin ja Annelin tahtiin. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Näyttelijät: Aava Merikanto, Lilja Lehto, Anna-Leena Sipilä, Joonas Saartamo, Leena Uotila, Lydia Ristisuo, Aleksi Koistinen, Eija Ahvo, Elina Knihtilä, Kiti Kokkonen, Samuli Vauramo, Inka Kallén, Jaakko Saarinen, Johanna af Schultén.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen