VALIKKO

Onneli ja Anneli: Salaperäinen muukalainen

Kuvahaun tulos haulle onneli ja anneli ja salaperäinen muukalainen

Ms. Marjatta Kurenniemen Onneli ja Anneli satukirjoihin (1966 – 1989) perustuvat elokuvat (Onneli ja Anneli, 2014 sekä Onnelin ja Annelin talvi, 2015) ovat jälleen saaneet tasoistaan jatkoa. Nyt nähty elokuva perustuu kirjaan: Onneli, Anneli ja orpolapset (1971). Siinä Ruusukujalle rakennetaan masentavan oloinen orpokoti, jota johtaa tiukkapipoinen johtajatar Minna Pinna. Uudessa elokuvassa täältä orpokodista karkaa Pekki-poika, joka saa apua Onnelilta ja Annelilta harmaissa kulkevien orpolapsien vapauttamiseen.

Samaan aikaan tyttökaksikon ystävä poliisi Urho Ulpukka tasapainoilee velvollisuuksien ja sydämen äänen välillä. Tämä vaakakuppi heilahtaa sitten elokuvan aikana suuntaan, josta Urhon äitikin olisi ylpeä. Tyttöjen toiset naapurit taianomaista puutarhaansa hoitavat Tingelstiina ja Tangelstiina puolestaan yrittävät saada kiukkuista kasvia rauhoittumaan ja kasvamaan. Mukana seikkailussa on vielä Vaaksanheimojen Putti-poika.

Salaperäisessä muukalaisessa elokuvan juoni etenee johdonmukaisemmin ja loogisemmin kuin aiemmissa Onneli ja Anneli -elokuvissa. Ohjaaja Ms. Saara Cantell vaikuttaa saaneen ideasta vihdoinkin sujuvasti kiinni ja vie yksinkertaista tarinaa taidokkaasti eteenpäin. Joten toivottavasti lisää Onnelin ja Annelin seikkailuja on luvassa, vaikka nyt annetaankin ymmärtää, että Onnelista ja Annelista ei ole tarkoitus tehdä enää uusia leffoja daamien Lilja Lehto ja Aava Merikanto kasvaessa rooleista ulos. Bu-huuu… näitä leffoja tahdotaan kuitenkin lisää. Tässä maailmassa tarvitaan ikuisia sydänystäviä pienten tyttöjen esittämänä valkokankaalle.

Risto Räppääjän tavoin Onneli ja Anneli -elokuvat toimivat lapsien ehdoin. Niissä ei juurikaan ole aikuisille piiloteltuja kaksimielisyyksiä, viittauksia popkulttuuriin tai vitsejä, jotka vain aikuiset kikkaisivat. Tämä tekee niistä ihastuttavan naiiveja ja hyvin samaistuttavia. Lapset saavat olla lapsia, toimia lapsien tavoin ja keksiä lapsenomaisia ratkaisuja eri ongelmiin. Ja mikä parasta tässä kahden ihanan neiti-ihmisen tätinä on oltava tyytyväinen siitä, että pääosassa seikkailee tyttökaksikko. Tämä voi toki toiminnallisemmasta rainasta pitävää aikuista tökkiä, mutta kyllä leffa silti ansaitsee paikkansa ja tarjoaa siinä samalla myös hidastamisen mahdollisuutta sille kiireille aikuiselle.

Ikuisen ystävyyden, tosikaveruuden ja lapsuuden riemujen esittämisen lisäksi elokuva on sopivalla tavalla jännä. Se ei ole väkivaltainen, pilkkaava, toista alentava tai masentavaa loppua tarjoava. Myös Minna Pinna löytää oman paikkansa oivaltaessaan kaiken kauneuden sekä pääsee intohimoisesta siivousvimmastaan eroon. Tarina on toki yksinkertainen, mutta se ei vedä mutkia suoraksi. Sen sijaan se kyllä alleviivaa erilaisin tehokeinoin rakastavan kodin sekä lapsen oikeuttta leikkiin merkitystä. Tämä tulee erityisen hyvin aikuisten järjestelmällisen ja lasten vallattoman maailman kohdatessa toisensa. Aikuisilta puuttuu mielikuvitus (no, lähes kokonaan) ja he ovat kiinnostuneita vain järjestyksestä, kun kaikkea vastakkaista on taas annettu roppakaupalla lapsille. Tätä lasten kokemaan maailman kauden oivaltamista toivoisi itselleenkin. Elämän ihanuutta korostaa hyvin myös Mr. Irwin Goodmanin Maailma on kaunis -kappaleesta tehty uusi sovitus, joka sopii tähän leffaan kuin nenä päähän.

Hellyyttävä lastenelokuvawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka selvästi on Onneli ja Anneli -elokuvien paras osa. Se on sitten todella sääli, jos tarinat loppuvat tähän. Hellyttävyyden, visuaalisen kauneuden ja tosiystävyyden lisäksi Onneli ja Anneli sekä salaperäinen muukalainen -elokuva on täynnä pientä jännitystä, joka nappaa myös aikuisen mukaansa. Yksinkertaiseen juoneen on saatu mukaan suuria tunteita, oivalluksia ja sanomia kaiken ikäisille. Itse olisin ehkä antanut vähän vähemmän pisteitä, mutta elokuvasalista poistui niin onnellisen oloisia lapsia sekä onnellinen katsoja, että vähempää ei voi antaa. Suosittelen elokuvaa kaikille Onneli ja Anneli -elokuvien ja hyvien lastenelokuvien ystäville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Lilja Lehto, Aava Merikanto, Aarni Rämö, Jenni Kokander, Jani Toivola, Elina Knihtilä, Kiti Kokkonen, Jaakko Saariluoma, Johanna af Schultén, Eija Ahvo, Joonas Saartamo, Aleksis Koistinen

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa