VALIKKO

Oblivion

oblivion-poster-tom-cruise

Oblivion -elokuvassa Jack Harper (Tom Cruise) huoltaa planeettojen välisen sodan voittaneen maapallon pinnalla robottitukialuksia. 60 vuotta aikaisemmin ihmiset ottivat lättyyn scavs-rodun kanssa, joka jätti jälkeensä suhteellisen raunioituneen maapallon, jolla ihmisiä ei enää elele. Tai niin ainakin Harper uskoo, siihen asti kunnes pelastaa yhdestä haaksirikkoutuneesta aluksesta naispuolisen muukalaisen (Olga Kurylenko), joka kuitenkin vaikuttaa tuntevan Harperin jopa paremmin kuin hänen läheinen työparinsa Vic (Andrea Riseborough). Tämän tapaamisen jäljiltä Harperin käsitys asioista saa kokonaan uuden sävyn mukaansa, joka vaikuttaa myös hänen päätökseensä yhtyä maassamuuttoon kohti Titania yhtä Saturnuksen kuuta.

Ohjaaja Mr. Joseph Kosinski jatkaa Oblivion-elokuvan myötä uraansa sci-fi leffojen parissa. Kokemusta niistä hänelle on kertynyt Tron: Legacy (2010) rainasta ja luvassa on kuulemma samaa lisää Tron 3 kanssa ensi vuonna. Ja jotta avaruus ei jäisi yksin paitsioon, mies on kiinnitetty ohjaaksi myös mustasta aukosta kertovaan leffaan. No, johonkinhan meidän kaikkien pitää joskus erikoistua, miksipä ei sitten sci-fi leffoihin. Sci-fi ei kuitenkaan tarkoita steriiliä erikoistehosteiden kanssa elelyä, vaan myös sitä inhimillistä kosketusta, ihan vain tiedoksi Mr. Kosinskille, joka myös on ollut vastuussa tämän rainan käsikirjoituksesta.

o16

Mr. Cruise on kyllä kiitettävä ihan asiallisesta osallistumistiheydestä valkokankaan valloitukseen. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hän on tehnyt 12 elokuvaa, joista viimeisen kolmen vuoden aikana viisi: Mission Impossible (2011), Rock of Ages (2012), Jack Reacher (2012), Oblivion (2013) ja tulossa All You Need Is Kill (2014). Joten tunne siitä, että johan Tomppaa pukkaa joka paikasta esiin ei yllätä. Jäin miettimään sitä, että tuleeko jossain vaiheessa se tuttu naaman kulumisen vaihe, mutta vielä toistaiseksi jaksoin jonkin verran innostua (vaikka oikeasti yritin sitä innostusta todella kovasti) tästä elokuvasta vaikka valkokangas aikaa olisi voinut jakaa muillekin kuin erikoistehosteille tai autioituneelle maapallolle. Muutenkin leffasta on löydettävissä kaikki Mr. Cruisen elokuvan tunnusmerkit. Mies pääsee juoksemaan, ampumaan,  ajamaan lujaa ja tässä jopa osoittelemaan lentotaitojaan.

863259

Ilmassa täytyy nyt olla sitä jotakin, sillä äänenkantamon tuolle puolen yläilmoihin sijoittuu niin paljon sci-fiä, että laskuissa ei meinaa enää pysyä mukana. (Avaruus)seikkailuja on lisää vielä tänä ylitse oman tarpeen. Saa nähdä, kuinka moni seuraavista löytää tiensä Suomen (ja Tampereen) valkokankaille: After Earth (kesähittikamaa, varmasti tulee), Elysium (Matt Damon voi auttaa asiassa), Ender’s Game (toivottavasti tulee), The Europa (en laittaisi rahoja likoon tämän edestä), Gravity (George Clooney ja Sandra Bullock auttavat asiaa) ja Last Days on Mars (toivoisin löytävänsä tiensä tänne, mutta epäilen kovasti). Ja sitten tietenkin on vielä iki-ihana pahissuosikkini Gru käskyläisiin: Despicable Me 2 (tulee taatusti). Animaatioseuraa toivoisin sen kovasti saavan leffasta Escape from Planet Earth, joka sai maailman ensi-iltansa helmikuussa, mutta tänne asti pääsemista epäilen silti. Saahan sitä kuitenkin haaveilla.

Oblivion-movie-stills2

Yllättävän tylsäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
vai johtuuko se vain elokuvan harmaasta kokonaissävystä? Vai siitä, että samaan aikaan Mr. Cruise kävi läpi viimeistä avioeroaan? Oli sitten niin tai näin, niin näin pitkään aikaan en muista mieheltä nähneeni yhtä konemaista näyttelemistä. Ja tästä sietää olla oikeasti huolissaan. Vaikka Mr. Cruise yleensä keskittyykin kaiken ratkaisevien sankarien rooliin – eikä Oblivion – ole tästä poikkeus, jotain puuttuu nyt valkokankaalta. Oblivion pitäisi aloittaa kesän (kevään) kassamagneettielokuvien sarjan ja toivon kovasti, että parannusta tähän on tulevissa rainoissa havaittavissa. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että näyttelijät vetävät roolinsa läpi puoliunessa, näin on tehty ennenkin – tämä tuntuu hyvältä tai sitten keskitytään näyttämään hyvältä. Leffan toiminnan kannalta tämä ei ikävä kyllä kanna kovin pitkälle. Toinen merkittävä asia on mahtava maisema, joka on luotu tietokoneella. Mutta elokuvalla onkin sitten niin iso hintalappu, että muuta ei voikaan oikein odottaa. Toisaalta samalla summalla saisi niin paljon enemmänkin aikaan, kun vertaa vaikka Inceptioniin. Luulen leffan olevan suunnattu nuorille miehille - niitä ainakin leffasali oli pullollaan - mutta yksin ympäri autioitunutta maapalloa lentelevä mies ei ehkä kaikkia toiminnan kriteerejä täytä. Suosittelen leffaa niille, jotka kaipaavat uutta teknistä päivitystä sci-fi maailmaansa, me muut joudumme toteamaan, että traileri oli sitten se kaikista kiinnostavin osuus tästä elokuvasta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

P.s. En sitten  ymmärrä, en sitten millään mikä vimma Mr. Cruisella on esitellä sitä paljasta yläosaansa jälleen kerran. Johtuneeko jostain 50-kriisistä vai mistä, mutta jälleen kerran meinasin lähes nauraa pissat housuissa näissä kohdissa. Toivoisin Tompan mieluummin pysyvän lestissään, väärinymmärrettynä sankarina, kuin romanttisena rakastajana tai vastaana – mitä sanomaa hän ikinä sitten pyrkiikiin esittämään. Maisemapisteitä ei moisesta meinaan liikaa kyllä tipahtele.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Sci-fi
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa