VALIKKO

O Apóstolo /The Apostle – Apostoli

On todella sääli, että tämä elokuva ei tullut vuonna 2012 laajempaan esitykseen valkokankaille, jolloin useammalla ihmisellä olisi ollut mahdollisuus nähdä se. Nyt en kuitenkaan valita, sillä Kehräsaaressa sijaitsevassa Elokuvakeskus Niagarassa oli nyt mahdollisuus nähdä se ja jopa ilmaiseksi.

Apostoli -elokuvassa Ramon (Carlos Blanco) ja Xavier (Luis Tosar) yrittävät paeta vankilasta. Moukan tuurin vuoksi tässä onnistuu kuitenkin vain Ramon, joka lähtee etsimään Xavierin piilottamaa varastetun aarteen kätköpaikkaa. Aarre on piilotettu pieneen kylään Santiago de Compostela pyhiinvaellusreitin varrelle. Oikeaan paikkaan osuttuaan pyhiinvaeltajaksi itsensä esittelevää Ramonia tervehtii kylän paikallinen pappi Don Cesareo (Xose Manuel Oliveira “Pico”) ja houkuttelee hänet ottamaan vastaan virvoitusta Dorinda (Geraldine Chaplin). Vastaantulodrinkki osottautuu petolliseksi, Ramon joutuu unten maille ja herätessään saa tietää, että hänellä on enää vain kolme elinpäivää jäljellä ellei hän pysty löytämään itselleen seuraajaa henkimaailmassa. Ramon saa tähän yllättävää apua turhamaiselta Santiagon arkkipiispalta (Paul Naschy) ja hänen uskolliselta palvelijaltaan Pablolta (Jorge Sanz), jotka etsivät muita kadonneita pyhiinvaeltajia.

Ohjaaja Mr. Fernando Cortizon ensiesitys valkokankaalla päästää katsojan välillä liian helpolla ja osan lopun koitoksista voi melkein arvata jo puolessa välissä, mutta oli siitä huolimatta katsomisen arvoinen. Valkokankaalta suorastaan tihkuu katsojan päälle kammottava ilmapiiri ja ilkeämieliset animaatiohahmot. Apostoli kävisi parhaimmillaan sensuroimattomasta Grimmin sadusta, jossa ollaan oikeasti katalia, pahoja ja ajatellaan vain omaa parasta ja lähentelee synkkyystasollaan Mr. Tim Burtonin tuotoksia. Täten on kyllä ymmärrettävää, että se ei ihan perheen pienemmille sovellu, mutta isommat ihmiset nauttivat siitä taatusti sitäkin enemmän. Tämä ensimmäinen espanjalainen nukkeanimaatio O Apóstolo /The Apostle sekoittaa kauniilla tavalla salaisuuksia, pyhiinvaelluksia ja niihin liittyviä piirteitä keskenään. Ja sen tarjoaman pyhiinvaellusmatka aarteen kätköpaikalle olisi mahtunut myös Laikan ParaNormamin, Disneyn Frankenweenien ja Aardmanin The Pirates – nukkeanimaatioiden seuraksi vuonna 2012 isommallekin yleisölle esitettäväksi elokuvaksi. Onneksi muutama muukin oli tänään löytänyt tiensä tähän ilmaisnäytökseen.

Visuaalisesti O Apóstolo /The Apostle on kaunista katsottavaa. Tekijät ovat kiinnittäneet huomiota pieniinkiin yksityiskohtiin. Ja tämä lienee osaltaan ollut mahdollista tiiviin paikankuvauksen myötä. Nuket ovat ehkä vähemmän stilisoituja kuin isojen studioiden animaatiossa, mutta silti riittävän realistisia taitavan efektin tuottamiseen. Niiden parissa ei esitellä mitään perinteisiä sankarihahmoja, vaan hahmot kuvaavat paremminkin hyvin stereotyyppisiä piirteitä. Esimerkksi Don Cesareo muistuttaa Nosferatua ja Ramon kaikkine piirteineen on uskottava varas. Ja kuten kunnon tarinaan kuuluu, luvassa on myös sitä parannuksen tekemistä ja eräänlaista onnellista loppua.

Rahaa rajan takaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Ei hirviöitä vaan hitchcockilaista jännitystä. Alkuun animaatio esittelee runsaasti vääriä hälytyksiä, mutta pääsee pian asiaan tai Ramonin hengen lähtöön. Elokuva pyrkii jollakin asteella saarnaamaan ahneudesta ja anteeksiannosta, mutta samalla se esittelee Ramonin pyrkimyksiä pois yliluonnollisesta maailmasta ongelman ratkaisemisen avulla. Tämä goottinen animaatiotrilleri onnistuu pitämään katsojan otteessaan sen loppuun asti tarjoten siinä matkalla runsaasti jännitystä, pakoilua ja juonien selvittelyä. Koska leffa toimii myös pienemmällä valkokankaalla suosittelen sitä kaikille goottisen tyylin, espanjalaisen taiteen ja nukkeanimaatioiden ystäville. Matka Ramonin kanssa ei jätä tylsäksi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Animaatio, Jännitys
Kommentit

Vastaa