VALIKKO

Nocturnal Animals – Yön eläimet

Kuvahaun tulos haulle nocturnal animals poster

Taidekauppias Susan Morrow on onnettomassa avioliitossa miehensä Huttonin kanssa. Joten kun hän yllättäen saa ex-mieheltään Edwardilta käsikirjoituksen Susan on yllätyksellä lyöty. Varsinkin kun hän aikoinaan jätti tämän hänen herkkyytensä ja kirjallisen kykenemättömyytensä vuoksi. Hutton on poissa kaupungista ja Susan alkaa lukea Edwardin lähettämää novellia. Elokuvassa novelli aukeaa tapahtumiksi Susanin edessä eikä se näky ole kaunista katsottavaa. Kirja on rikostrilleri miehestä, joka lähtee vaimonsa Lauran ja tyttärensä Indian kanssa road-tripille, mutta joutuvat matkan aikana brutaalin ja psykopaattisen Rayn vainoamaksi kuolettavin seurauksin.

Mr. Tom Ford jatkaa elokuvallisia seikkailujaan muotimaailman ulkopuolella. Tällä kertaa hän on jälkeen käsikirjoittanut ja ohjannut synkkäsävyisen trillerin. Ehkäpä tässä onnen ulkopuolella lilliminen antaa Mr. Fordin luomisprosessille toisen äärilaidan. Siinä missä A Single Man (2009) ei elostelulla loistellut, Nocturnal Animals jatkaa samaa linjaa rakkauden ja koston kierteissä. Elokuva perustuu taiteellisin vapauksin Mr. Austin Wrightin novelliin Tony and Susan (1993). Ohjaajaa on kiitettävä siitä, että muotiteollisuuden lisäksi hänellä vaikuttaa olevan silmää yksityiskohdille myös valkokankaalla. Vaikkakin välillä tapahtumat valkokankaalla junnasivat paikoillaan ihan riittävässä määrin. Mutta sitten kaikki kauniita ja loppuun asti harkittuja yksityiskohtia rakastavat kysyvät, että ”haittaaks’ se?”, sillä Nocturnal Animals on visuaalisesti kaunista (sekä väkivaltaista, surullista ja ahdistavaa) katsottavaa, jopa siinä määrin, että varsinaisen elokuvan voi helposti (??) unohtaa tätä tyylittelyä katsoessa.

Tarinankerronnallisesti Nocturnal animals ei kuitenkaan pääse yhtä tasapainoiseen lopputulokseen kuin Mr. Fordin edellinen elokuva. Hemmo taitaa yrittää liikaa, tai sitten hän ei vaan ymmärrä naisen sielunelämää. Toki mies osaa pukea daaminsa hyvin, mutta kauniiden vaatteiden ja hyvän meikin alla voi kuitenkin kiehua tavalla, joka olisi hyvä saada myös näkyviin. Juonellisesti Susanin lukemaa novellia on kuitenkin helppo seurata, mutta oma kompastuskiveni tuli siitä kaikesta symboliikasta, mitä ohjaaja viljeli reippaalla kädellä. Niillä kaikella täytyy olla jokin merkitys, mutta ainakin tällä katsojalla ne menivät reippaasti yli älyn ja ymmärryksen.

Mielenkiintoisesti elokuvan toisessa pääosassa on Ms. Amy Adams. Ei siinä mitään, daami on lahjakas valinta rooliin ja osaa toki makoilla sängyssä ja huokailla vakuuttavasti. Mutta hänen ihonsa alle ei oikeasti päästä. Tämän tunnekylmän hahmon kohtaaminen puolestaan ei voi olla vaikuttamatta siihen, että ensinnäkin symboliikka jää ymmärtämättä ja toiseksi hahmon merkitys jää heivöröiseksi. Ehkäpä tämä johtuu osaltaan Mr. Fordin kyvyttömyydestä ymmärtää naisen sielunelämää syvällisemmin. Sen sijaan Mr. Jake Gyllenhaal tulee iholle ja mieleen vakuuttavasti miehenä joka joutuu elämään valintojensa kanssa. Jälleen kerran Mr. Gyllenhaal tekeee uskottavaa työtä oikeutta etsivänä isänä, joka myös joutuu pohtimaan omia valintojaan. Ja mikä ihmeellisintä, mies jopa itkee tässä rainassa.

Nocturnal Animals ei ole mikään romanttinen tyttöhömppä-deitti-leffa, vaan se on elokuva kostosta sen eri muodoissa ja eri aikoina. Elokuvan voisi toki katsoa myös väkivaltaisena pintasilauksena, mutta sen syvempään sanomaan sukeltaminen laittaa pohtimaan koston kierteen eri ilmenemismuotoja. Kuka tässä oikein tasoittaa tilejä ja kenen kanssa? Ainakin Susan ja Edward joutuvat kohtaamaan menneisyytensä ja miettimään, että miten sitä toista tuli oikein kohdeltua ja miten itse elää sitä omaa elämäänsä? Elokuva jatkaa vallalla olevaa trendiä eli sen pohtimista miten päätöksemme vaikuttavat elämäämme.Tai sitten tässä vaan alkaa tulemaan riittävän vanhaksi pohtimaan sitä itsekin. Joka tapauksessa Susan joutuu menneisyytensä kanssa vastakkain kirjan sivuilla ja sitä kautta pohtimaan omien valintojensa vaikutusta niin itseensä kuin muihin. Me olemme kuitenkin omalla tavallamme myös ympäristömme tuotteita.

Visuaalisesti kaunis ja sisällöllisesti väkivaltainenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
elokuva, joka on täynnä psykologista jännitystä. Ohjaaja vie leffaa tasaisesti eteenpäin antaen ymmärtää enemmän kuin valkokankaalla näytetään. Ehkäpä juuri se tekee elokuvasta hyvinkin väkivaltaisen oloisen. Novellin tilanteita pohjustetaan todella paljon, mikä ei ole lainkaan paha asia. Sen sijaan oman ymmärrykseni ulkopuolella jäi novellin ja tosielämän sattuminen yhdenmukaisuus. Tällä on varmasti tavoiteltu jotain, mutta en vain tajunnut mitä. Tämä on sääli, varsinkin kun raina itsessään on suhteellisen hidastempoinen. Sen toiminnalliset kohtaukset ovat arkisen vakuuttavia, mutta niiden avulla ei koko elokuvaa pelasteta. Suosittelen rainaa kaikille kauniista asioista pitäville, hidastempoisen trillerin ystäville ja niille, jotka haluavat nähdä hieman erilaisen elokuvan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Jake Gyllenhaal, Amy Adams, Michael Shannon, Aaron Taylor-Johnson, Isla Fisher, Armie Hammer, Laura Linney, Ellie Bamber

Osastot: ???, Jännitys, Leffat, Väkivalta
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa