VALIKKO

Noah – Nooa

File:Noah2014Poster.jpg

Ensimmäinen Mooseksen kirja 6: 7 – 22:  Ja Herra sanoi: ”Minä hävitän maan päältä ihmiset, jotka minä loin, sekä ihmiset että karjan, matelijat ja taivaan linnut; sillä minä kadun ne tehneeni”. Mutta Nooa sai armon Herran silmien edessä. Tämä on kertomus Nooan suvusta. Nooa oli aikalaistensa keskuudessa hurskas ja nuhteeton mies ja vaelsi Jumalan yhteydessä. Ja Nooalle syntyi kolme poikaa, Seem, Haam ja Jaafet. Mutta maa turmeltui Jumalan edessä, ja maa tuli täyteen väkivaltaa. Niin Jumala näki, että maa oli turmeltunut; sillä kaikki liha oli turmellut vaelluksensa maan päällä. Silloin Jumala sanoi Nooalle: ”Minä olen päättänyt tehdä lopun kaikesta lihasta, sillä maa on heidän tähtensä täynnä väkivaltaa; katso, minä hävitän heidät ynnä maan. Tee itsellesi arkki honkapuista, rakenna arkki täyteen kammioita, ja tervaa se sisältä ja ulkoa. Ja näin on sinun se rakennettava: kolmesataa kyynärää olkoon arkin pituus, viisikymmentä kyynärää sen leveys ja kolmekymmentä kyynärää sen korkeus. Tee arkkiin valoaukko, ja tee se kyynärän korkuiseksi, ja sijoita arkin ovi sen kylkeen; rakenna siihen kolme kerrosta, alimmainen, keskimmäinen ja ylimmäinen. Sillä katso, minä annan vedenpaisumuksen tulla yli maan hävittämään taivaan alta kaiken lihan, kaiken, jossa on elämän henki; kaikki, mikä on maan päällä, on hukkuva. Mutta sinun kanssasi minä teen liiton, ja sinun on mentävä arkkiin, sinun ja sinun poikiesi, vaimosi ja miniäisi sinun kanssasi. Ja kaikista eläimistä, kaikesta lihasta, sinun on vietävä arkkiin kaksi kutakin lajia säilyttääksesi ne hengissä kanssasi; niitä olkoon koiras ja naaras. Lintuja lajiensa mukaan, karjaeläimiä lajiensa mukaan ja kaikkia maan matelijoita lajiensa mukaan tulkoon kaksi kutakin lajia sinun luoksesi, säilyttääksesi ne hengissä.. Ja hanki itsellesi kaikkinaista ravintoa, syötäväksi kelpaavaa, ja kokoa sitä talteesi, että se olisi ruuaksi sinulle ja heille.” Ja Nooa teki näin; aivan niin kuin Jumala hänen käski tehdä, niin hän teki.

Ja tässäpä oli sitten Nooa-elokuvan juoni. Leffa on tarina Nooasta ja ennen kaikkea Nooan arkin rakentamisesta. Aihe on haasteellinen sinänsä elokuvaksi, sillä alkuperäisen tarinan voi jokainen lukea Raamatusta. Mutta pakkohan tämä oli kuitenkin valkokankaalla nähdä, sillä ohjaaja Mr. Daffen Aronofsky oli haaveillut elokuvan tekemisestä jo 13-vuotiaasta lähtien. Elokuvassa Nooa (Russell Crowe) pakoilee vaimonsa Naamehin (Jennifer Connelly), poikiensa Haamin (Logan Lerman), Seemin (Douglas Boot) ja Jaafetin (Leo McHug Carroll), ottotyttärensä Ilan (Emma Watson) sekä isoisänsä Metusalemin (Anthony Hopkins) kanssa takahikiän takahikiälle uskonnollisen näkemyksensä vuoksi. Nooan perässä on erityisesti Tubal-Cain (Ray Winstone), joka pitää Nooa vähintäänkin tärähtäneensä. Samaa mieltä ei ole kuitenkaan Jumala, joka lähettää Nooalle avuksi kuusikätisiä enkeleitään, vartijoita, joiden rinnalla transformesit jäävät kevyesti kakkoseksi.

Kuten sanottu, aihe on mielenkiintoinen, mutta varmasti näyttelijälle haasteellinen vastaanotettavaksi. Nooan roolista ensin kieltäytyivätkin herrat Christian Bale ja Micheal Fassbender. Toisaalta on vaikea kuvitella ketään muuta Nooan rooliin kuin Mr. Crowea. Samalla voi hyvin ymmärtää ohjaaja Mr. Aronofskyä hänen halutessaan pahiksen rooliin ehdottomasti Mr. Winstonen. Muut ehdokkaat herrat Liam Neeson, Liev Schreiber ja Val Kilmer eivät omanneet riittävästi munaa ohjaajan mielestä Mr. Crowen kohtaamiseen. Ja tässä kohtaa täytyy tunnustaa, että mielestäni Mr. Crowe tekee parhaansa roolinsa todella pitkään aikaan. Onnitteluni aiheesta.

Ohjaaja Mr. Aronofsky on varmasti ollut oikea valinta altavastaajaa kuvaavan elokuvan ohjaamiseen. Miehen aiemmat elokuvat The Wrestler (2008) ja Black Swan (2010) ainakin osoittavat hänen hallitsevan hyvin mielenkuvioiden esittämisen. Arkin rakentaminen ja megatulvan kuvaaminen sopivat myös hyvin ohjaajan teema-aineistoon, josta yleensä pongahtelee esiin kolkkous, ilottomuus ja väkivalta.Megatulva sateineen olikin haasteellinen elokuvan tekijöille ja sitä kuvataan suurimmaksi vetiseksi koetukseksi sitten Perfect Storm (2000) elokuvan.

Noah jatkaa hyvin raamatullisia elokuvia. Niiden kohdalla ei tarvitse pelätä lähdemateriaalin muuttumisen puolesta ja se tai sitten taiteellinen ilmaisuvapaus onkin innoittanut tuomaan valkokankaalle erityisesti tarinoita Raamatun henkilöistä muun muassa Aatamista ja Eevasta, Jaakobista, Mooseksesta, Daavidista, Salomonista, Samsomista ja Delilahista, Jeesuksesta (ehdoton elokuvasuosikki ohjaajien keskuudessa) sekä Nooasta – tai ehkä erityisemmin Nooan aikaan liittyvästä tulvasta. Itse muistelen nähneeni animaation Prince of Egypt (1998), joka keskittyi Moosekseen ja Israelin kanssa poisviemiseen Egyptistä. Lämmöllä (??) muistelen myös erityisesti Kristuksen kärsimyselokuvaa The Passion of the Christ (2004), joka pyöri ihan liian kauan paikallisessa elokuvateatterissa sekä viimeistä modernin Nooan tulemista elokuvassa Evan Almighty (2007).

Paha saa palkkansawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja Jumalaa kuunteleva palkitaan, mutta näinhän se myös kuvattiin Vanhassa Testamentissa. Ihmisten elämä lienee ollut todellakin näin brutaalia, vaikka varmaa on myös se, että elokuvassa on käytetty runsaasti taiteellista vapautta. Nooa keskittyy todellakin Jumalan sanan toteuttamiseen ja arkin rakentamisen kuvaukseen. Vesille on päästävä ja siellä vietetäänkin aikaa, mutta enemmän valkokangastilaa on annettu ihmisluonteiden kuvaamiselle, perheen merkitykselle sekä Nooan kyvykkyydellä kantaa hänelle annettu vastuu. Herkkisten on hyvä varautua leffaan nessupaketin kanssa - itselläni se jäi käyttämättä. Ja kaikki eläimiä rakastavat saavat myös elokuvasta omat kiksinsä. Vedenpaisumus on todellakin valtava ja hyvin kuvattu, mutta verrattuna muihin Mr. Aronofskyn elokuviin jotain kokemuksellista jäi omalta kohdaltani uupumaan. Suosittelenkin elokuvaa näin pääsiäisen aikoihin kaikille Raamatun tarinoista kiinnostuneille. Omalle kohdalleni napsahti intohimo alkaa lukea Vanhaa Testamenttia uudestaan ja lukea tuo Nooan tarina loppuun. Vaikka leffalla on pituuttua, se ei suuremmilla toimintakohtauksilla pröystäile niin leffa hoitaa hommansa ja katsoja saa rahoilleen vastinetta. Ehkäpä raamatullista historiaa saadaan tätä kautta paremmin kaupaksi mediasukupolvelle - tämä siitäkin huolimatta, että autenttisuuden nimissä suosittelen paluuta Raamatun pariin ja asioiden tarkistamiseen sieltä. Oli niin tai näin, niin Nooa hoitaa kyllä homman kotiin. Nyt kuitenkin suuntaan ensimmäisen Mooseksen kirjan kuudennen luvun pariin ja toivotan kaikille hyvää pääsiäistä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Draama
Henkilöt: , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa