VALIKKO

Night at the Museum: Secret of the Tomb – NATM: Haudan salaisuus

Night at the Museum: Secret of the Tomb -elokuva on kolmas ja viimeinen osa vuonna 2006 alkaneelle museokiertueelle, jossa ihmeellisen taikataulun avulla museohahmot heräävät henkiin. Vuoden 2006 Night at the Museum -elokuva oli erilainen, mielenkiintoinen ja hyviä oivalluksia herättävä. Sen jatko-osa Night at the Museum: Battle of the Smithsonian vuonna 2009 pystyi vielä täydentämään tätä ja nyt on todettava, että vaikka Haudan salaisuus -elokuva ei oikeastaan mitään uutta aiheesta tarjonnut, niin se kasasi koko paketin kasaan kauniilla tavalla.

Valkokankaalla seikkailevat samat hemmot, mitä aiemmissakin osissa on totuttu näkemään. Yövartija Larry (Ben Stiller) on mukana järjestämässä massiivista historiallista esitystä NewYorkin silmää tekeville, kun ’erikoistehosteissa’ jotain menee pieleen ja museon hahmot alkavat käyttäytyä kummalliseksi. Syyksi paljastuu Ahkmenrahin taulu. Museon johtaja McPhee (Ricky Gervais) suostuukin lähettämään Larryn ja Ahkmenrahin (Rami Malek) yhdessä taulunsa kanssa Lontoon historialliseen museoon konservatoivaksi, jotta Ahkmenrahin isä faaroa Merenkahre (Ben Kingsley) osaisi korjata sitä tuhoavan asian. Mukaan tälle restaurointimatkalle änkeytyivät seuraksi Theodore Roosevelt (Robin Williams), hänen mielittynsä Sacagawea (Mizuo Peck), minicowboy Jedediah (Owen Wilson) ja hänen paras ystävänsä roomalainen sotilas Octavius (Steve Coogan), Attila (Patrick Gallagher) ja kapuusiapina Dexter. Uusina tuttavuuksina tavataan erityisesti Lontoon museon yövartija Tilly (Rebel Wilson) ja museossa Graalin maljaa etsivä Sir Lancelot (Dan Stevens).

Edeltäjiensä tavoin Haudan salaisuus -elokuva joko miellyttää tai sitten ei katsojia. Onneksi kaikilla kuitenkin on valinnan mahdollisuus sen näkemisestä. Mitään uutta se ei tosiaan tarjonnut, mutta erikoistehosteet olivat silti vkauuttavat. Ja kuten edellä kirjoitettu, se sulkee tarinan kauniilla tavalla. Tarinaan on mukaan museohahmojen lisäksi yritetty saada sitä perinteistä isä-poika-kasvutarinaa, joka saa välillä siihen sopivaa jalansijaa. Mutta sitä enemmän olisi ehkä toivonut irtiottoa British Museumin näyttelyesineistä ja niiden yöllisestä henkiin heräämisestä. Tämä jo pelkästään sen vuoksi että nämä yölliset museoelokuvat ovat varmasti omalta osaltaan innostaneet niitå perheen pienempiä (ja miksei vähän isompiakin) vierailemaan museoissa ja oppimaan sitä kautta jotain historiastamme.

Ohjaaja Mr. Shawn Levy tekee tasaista työtä ilman suurempia jännityksen kaaria. Mr. Levy on ollut vastuussa aiemmistakin museo-öistä, joten lienee suotavaa, että hän vei ne myös lopulliseen päätökseen. Tosin tähän viimeiseen rutistukseen koko perheen komedian sijasta on ehkä vaikuttanut liikaa miehen edellinen ohjaustyö (This Is Where I Leave You), sillä niin paljon pysytään tuossa isä-poika-kriisissä. Leffa lienee kuitenkin suunnattu hieman nuoremmille ihmisille (ja meille lapsenmielisille), jotka nautimme enemmän siitä eloon heräämisestä. Mutta tehty mikä tehty.

Tasainen yhteenvetowww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka sulkee yölliset museovierailut kivalla tavalla. Haudan salaisuus -elokuvassa on luvassa toimintaa, uusia tuttavuuksia sekä niin museohahmojen kuin niitä vartioivien ihmisten henkistä kasvua. Leffa sopii hyvin koko perheen elokuvaksi, vaikka se jättää osin hyviä ulottuvuuksia hyödyntämättä ja tökkii paikoittain dialogisesti. Suosittelenkin sitä kaikille kaksi aiempaa museo-vierailua nähneille. Nauruja on luvassa, mutta samalla myös sitä luopumisen haikeutta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa