VALIKKO

Nicht schon wieder Rudi! / Oh no, not Rudy again! – Voi Rudi, minne menit?

Voi Rudi, minne menit? – elokuva kertoo neljästä miehestä, jotka päättivät mennä kalareissulle. Bernd tahtoo päästä kaupungin pölyistä irti ja vain heiteille vapaa veteen. Hänen veljensä Peter puolestaan haaveilee naisten miehestä Muratista, jonka hän halusi välttämättä mukaan Berndin vastalauseista huolimatta. Murat puolestaan ei oikeastaan ymmärrä miksi on mukana, mutta onneksi naiskaunetta löytää myös korven keskeltä Sophien merkeissä. Kaikille kuitenkin tulee muuta tekemistä, kun Klaus kätevästi menettää muistinsa ja lähtee etsimään kauan sitten kuollutta koiraansa Rudia. Rudin etsimisen merkeissä kaikkien miesten suunnitelmat kalastusreissun suhteen menevät sananmukaisesti metsään ja lopputulos yllättää heidät kaikki.

Lopputulos yllätti myös tämän katsojan. Hoitopuolen pika-analyysillä Klausin olisi voinut kuvitella kärsivän jostain heikentyneeseen muistiin liittyvästä sairaudesta, mutta kuten kirjoitettu loppu saattoi laittaa tämän ajatuksen uuteen uskoon. Tämä muistinmenetys / alkavan Alzheimerin kanssa temppuilu on kummaltakin osin uskottavaa, joten en todellakaan osaa päättää filmasiko Klaus kaiken vai ei. Päättämisen vaikeutta lisää entisestään mukana elokuvassa oleva vanhempi daami, joka sopii samaa soppaa sekoittamaan Klausin kanssa kuin kala veteen.

Ohjaajakaksikon Mr. Ismal Sahinin ja Ms. Oona-Devi Liebichin yhteistyö on ihan leppoisaa katsottavaa tämän heidän debyyttielokuvansa kohdalla. Elokuvan alku vaikuttaa lupaavalta, mutta se ei ikävä kyllä saa riittävästi tuulta alleen vaan jää polkemaan paikoillaan. Ilman Klausin edestakaista seilausta ja hänen ystäviensä yrityksiä tilanteen korjaamiseksi leffa voisi olla päättömän tylsä. Enemmän revittelyä aiheen ympärillä olisi ehkä parantanut lopputulosta tai sitten sen reipas tiivistäminen. Olipa sitten niin tai näin, niin ohjaajakaksikko on kuitenkin onnistunut luomaan uskottavan kuvan Klausin toiminnasta ja siitä täytyy antaa kaikki kiitos ja kunnia siihen suuntaan. Samoin he ovat tehneet kevyen komedian, jota ei turhia tarvitse sulatella.

Elokuvaa on mainostettu kuvauksena aikuisten ystävyyssuhteista. Hmm… jos se tarkoittaa kalassa istumista, kaverin kolkkaamista tai kuolleen koiran etsimistä, niin mielestäni jotain jää matkan varrelle. Toki leffa esittelee hyvin sitä antaumusta, jota kolmikko kokee Klausia kohtaan joko syyllisyydestä tai ystävyydestä. Mutta enemmän tätä ”äijä-meininkiä” olisi kaivattu. Nyt ehkäpä raapaistaan pintaa, mutta siihen se sitten jääkin. Tällä elokuvalla olisi voinut olla niin paljon enemmän annettavaa ystävyyden merkeissä.

Rudia etsimässäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
tai tyttären dumppaamista kostamassa. Elokuvaa voi kai pitää onnistuneena, jos onnistuu hämäämään katsojaa siinä määrin, että hän ei ole varma lopputuloksesta. Vaikka elokuva on hidastempoinen, se etenee kuitenkin varmasti kuin juna raiteillaan kesäaikaan. Dialogilla ei suuremmin mässäillä, vaan tilannekuvaus tulee pällistelystä ja asian korjaamisen pohdinnoista. Jokainen valkokankaan sankari(tar) saa oman osuutensa elokuvan eteenpäin viemisestä, mutta silti olisin leffaa tiivistänyt hieman. Nyt leppoisa tyyli saa hieman paikallaan junnaavan olotilan. Mutta jos sen ei anna haitata Voi Rudi, minne menit? -elokuva on mielenkiintoisen koskettava kokemus. Suosittelen rainaa kaikille saksalaisten elokuvien ja mökkireissujen ystäville. Ehkäpä sieltä laiturin nokasta löytyy elämää suurempia totuuksia, joista minä voin vain haaveilla.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Matthias Brenner, Oliver Marlo, Frank Auerbach, Ismail Sahin, Oona-Davi Liebich, Marianne Schubert-Vibach

 

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa