VALIKKO

Nerve – Röyhkeys / Rohkeus

Kuvahaun tulos haulle nerve poster

Hiljainen puurtaja, teoreettisena seinäkukkasenakin uraa tehnyt Vee päättää ystäviensä painostuksesta osallistua NERVE-nimiseen nettipeliin vain sen”perinteisen” yhden haasteen ajaksi. Luvassahan ei voi olla koukkuun jäämistä tai mitään muuta uhkaavaa, vaan pikemminkin juuri sen oman rohkeuden/uskalluksen koettelua. Pelissä ideana on ”totuus tai tehtävä”, joista oikeastaan vain tehtävät nettivideoiden kautta ovat rahakkaasti tarjolla ja niistä kieltäytyminen johtaa vierailuun paikallisessa ensiavussa. Pian Vee imeytyykin mukaan tehtävien maailmaan yhdessä toisen pelaajan Ianin kanssa. Loppumetreillä kyse on enää siitä, miten pitkälle Vee (ja Ian) uskaltavat mennä bittimaailmassa toisten ohjatessa heidän elämäänsä ”dare or die” –kisassa. Vastassa on nimittäin Veen enemmän tai vähemmän tuttuja ihmisiä.

Elokuva perustuu Ms. Jeanne Ryanin samannimiseen novelliin vuodelta 2012. Sen ovat ohjanneet herrat Henry Joost ja Ariel Schulman. Hemmot ovat saaneet hyvin vangittua valkokankaalle sen, miten uhkarohkeasti (??) tai oikeammin typeröisesti ihmiset haluavat saavuttaa sen 15 minuuttia kuuluisuutta kaikkien edessä. Leikin edetessä tämä vaatii vaan yhä enemmän ja enemmän korkeampia panoksia. Joten onkin mielenkiintoista seurata, miten pitkälle Vee on oikein valmis menemään. Jollakin tapaa elokuva muistuttaa selkäpiiri yhä riipivää Nightcrawler -leffaa, jossa uutisia tehdään väkisin toisten hengestä piittaamatta. Ihan samaan syvyyteen se ei kuitenkaan pääse Nightcrawlerin kanssa (onneksi) ja onnistuu siten pitämään elokuvan enemmän pinnallisen viihteen puolella.

Ohjauksesta ovat vastanneilla herroilla Joost ja  Schulman tuntuu olevan sosiaalisen median käyttäminen hyvin hallussa, sillä niin helposti Nerve-elokuvan voisi kuvitella sijoittuvan valkokankaan ulkopuolelle Instagrammin, Facebookin ja Snapchatin maailmaan (ja mitä kaikkea muuta siellä onkaan). Ainakin he osoittavat hyvin massan voiman. Teet melkein mitä tahansa miellyttääksesi muita, saadaksesi sen olla sen huomion keskipisteenä ja pian huomaatkin, että muiden toiveet omat omiasi, vaikka aluksi olisitkin ollut niitä vastaan.

Tämän lisäksi ei voi välttyä yhdenmukaisilta teemoilta nyt valkokankailla pyörineiden teinileffojen kanssa. Valkokankaalla nähdään jälleen (1) teini-ikäinen/varhaisaikuinen daami, (2) joka paljastaa kaikkien edessä omat heikkoutensa ja sisäiset piinansa, mutta (3) siinä samalla myös paljastuu yllättäen myös hyvin rohkeaksi ja erilaiseksi ikäistensä joukosta. Mukana on myös tietenkin (4) se aivan ihana ja komea mies, joka automaattisesti ihastuu daamiin. Sekä tietenkin sen (5) optimaalisen palkinnon tavoittelu, onpa se sitten tosi rakkaus, elämä tai luksustuotteet. Löytääkö kukaan yhtymäkohtia esimerkiksi elokuviin Twilight tai Hunger Games? Ja tästä teini-/varhaisaikuismaailman kuvaamisesta nouseekin mielenkiintoisesti elokuvan vahvuus. Se esittelee ne kaikki pakolliset kliseet teinileffoista, mutta samalla antaa myös katsojalla mahdollisuuden samaistua hahmoihin. Aika varmasti näyttelijöiden joukosta nousee mieleen joku, joka muistuttaa sitä nuorta omaa itseään. Tässä kohtaa jätän kohteliaasti mainitsematta, mihin luokkaan itseni sijoitin kipsi koivessa. Tämän kaiken haluan olla julkkis sekä kuka on katsoja ja kuka on pelaaja pohdinnan keskellä elokuva voisi oikeasti ottaa kantaa myös siihen, miten sen älypuhelimen akun saa oikein kestämään noin pitkään.

Psykologinen trilleriwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
vie mukanaan tarjoten säännöllisesti adrenaliinipumppausta ja epävarmuutta pääsankarin rohkeuden pettämisestä. Toivottavasti tälle elokuvalle ei tule jatkoa, tai se tuhoaa sen mielenkiintoisen lopun totaalisesti. Leffa täyttää kiitollisesti ajan tappamisen velvollisuuden sekä tarjoaa välillä enemmän tai vähemmän ikimuistoista matkaa siihen omaa nuoruuteen, jolloin sitä vielä etsi itseään. Suosittelen rainaa kaikille teinileffoista pitäville sekä tietenkin Mr. Dave Francon ystäville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Emma Roberts, Dave Franco, Juliette Lewis, Emily Meade, Miles Heizer, Kimiko Glenn, Samira Wiley, Ed Squires, Brian Marc, Marc John Jefferies, Machine Gun Kelly

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa