VALIKKO

Não Pare na Pista: A Melhor História de Paulo Coelho / Paulo Coelho’s Best Story – Paulo Coelho – sanojen alkemisti

Ohjaaja Mr. Daniel Augusto on tehnyt mielenkiintoisen elokuvan Mr. Paulo Coelhon elämästä. Se kattaa kolmen osan kautta matkan kirjailijan nuoruudesta aikuisuuteen sekä elämään sydänkohtauksen jälkeen sukkuloiden tasaisesti näiden kaikkien välillä. Kirjallisuuden kannalta merkittävin lienee kuitenkin Mr. Coelhon kokemukset masennuksen ja huumekokeilujen parista, hänen isäsuhteensa ja sen jälkeen oman itsensä lopullinen löytäminen. Oman osuutensa miehen teoksiin vaikuttavina tekijöinä saavat myös hänen kaksi pyhiinvaellusmatkaansa Santiago de Compostelaan. Tai näin ainakin elokuva antaa ymmärtää.

Vaikka koin välillä vaikeuksia elokuvan ymmärtämisen kanssa niin kunniaa, mainetta ja mammonaa on suihkutettava pääosaa näyttelevän Mr. Júlio Andraden suuntaan. Miehen suoritus omaa ilmaisukanavaa etsivänä ihmisenä on vakuuttava. Ja olenkin jollakin asteella enemmän vakuuttunut hänen näyttelijätaidoistaan kuin Mr. Coelhon kirjallisuudesta tai tämän elokuvan sujuvuudesta.

Oikeassa elämässä brasialainen Mr. Paulo Coelho (1947 – ) on maansa menestyneimpiä kirjailijoita. Miehen teokset painottuvat hänen omiin kokemuksiinsa, joilla on syvempi hengellinen sanoma. Teokset ovat usein myös täynnä erilaista symboliikkaa. Ja tässä kohtaa on lienee tunnustaa, että en ole ikinä lukenut yhtään Mr. Coelhon kirjaa. Ehkä olisi aika muuttaa tätä ja syventyä niihin hömppä-romantiikan sijasta.

Hömppä-romantiikasta loistaa hyvin poissaolollaan ainakin se ajattelu, mitä Mr. Coelho julistaa oman tiensä etsijöille: jos haluat jotain, koko maailmankaikkeus auttaa sinua saamaan sen. Mukana tässä itsensä vaateiden täyttämisessä vilahtelee katolisesta kasvatuksesta ja mystiikasta tuttuja sanoja kuten tie, mestari, maailmankaikkeus, valinta ja rakkaus. Hienoja juttuja kaikki, jotka varmasti avautuvat paremmin niille, jotka ovat oman tiensä kulkijoita ja kuuntelevat sitä kuuluisaa sisäistä ääntään. Nyt onkin vain omalla kohdallani selvitettävänä se, miten saani pääni viriteltyä siihen asteeseen, että jaksan keskittyä lukemaan = pohtimaan elämän suuria salaisuuksia Mr. Coelhon parissa.

When you want something, all the universe conspires in helping you achieve it!

Omaelämänkerralliset elokuvat kirjailijoista eivät ole uutta valkokankaalla. Sinne ovat päässeet muun muassa niin englantilaiset (The Invisible Woman: Kielletty rakkaus – Charles Dickens) ja venäläiset (The Last Station – Leo Tolstoy), klassikkokirjailijat, beat-kirjailijat (Kill Your Darlings – Allen Ginsberg, Jack Kerouac, William Burroughs; On the Road – Jack Kerouac), naisten asiaa ajavat kirjailijat (Violette – Violette Leduc), runoilijat (Howl – Allen Ginsberg; Bright Star – Yön kirkas tähti – John Keats) ja lastenkirjailijat (Beatrix Potter – taiteilijaelämää) eikä loppua tälle varmasti näy. Omaelämänkerrallinen kuvaus Mr. Paulo Coelhosta sopii tänne hyvin odottamaan kirjallista jatkoa muiden sanan säilän hallitsevien taholta.

Matkalla kirjailjaksiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Elokuva sopii varmasti parhaiten Mr. Paulo Coelhon ystäville. Se yrittää omalla tavallaan avata syitä miehen kirjallisuuden suosioon, mutta itse jäin loppukommenteistä lähinnä pohtimaan sitä, että taloudellisen vapauden tässä maailmassa voi ilmeisesti saavuttaa vain taiteen tekemisen kautta. Tämä ei ehkä ollut leffan tarkoitus, vaan pikemmin osoittaa, että intohimo taiteeseen ja itsensä ilmaisemiseen on se, joka meidät jollakin asteella vapauttaa (tai tekee kärsiviksi). On myös rehellisesti tunnustettava, että välillä jouduin sinnittelemään elokuvan katsomisessa. Se soljuu eteenpäin säännöllisesti coelhoismia julistaen niin verbaalisesti kuin visuaalisestikin. Tähän ilmaisumuotoon sopeutumisen jälkeen leffasta sai enemmän irti. Suosittelen elokuvaa kaikille Mr. Coelhon kirjallisuuden ja sanomien ystäville. Ehkäpä elokuva antaa heille enemmän selvyyttä siitä, mistä kirjailija ammentaa sanojensa lähteet.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Júlio Andrade, Ravel Andrade, Fabiana Gugli, Lucci Ferreira, Enrique Díaz, Fabíula Nascimento, Nacho Novo, Paz Vega

Mikäli miehen kirjallisuus kiinnostaa, niin suunta vaan kirjastoon. Suomennettuna pitäsi löytää ainakin seuraavat teokset:

 • Pyhiinvaellus
 • Alkemisti
 • Brida
 • Valkyriat
 • Piedrajoen rannalla istuin ja itkin
 • Veronika päättää kuolla
 • Paholainen ja neiti Prym
 • Yksitoista minuuttia
 • Zahir
 • Portobellon noita
 • Voittaja on yksin
 • Alef
 • Accran kirjoitukset
 • Uskottomuus
Osastot: ???, Dokumentti, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa