VALIKKO

Mustang

Mustang (v.o.s.-t.f.)

Elokuvaa katsellaan pääasiassa Lalen näkökulmasta. Siskosten (Sonay, Selma, Ece, Nur ja Lale) koettelemukset alkavat, kun he kotimatkalla viettäv’t rentoa vapaa-aikaa yhdessä poikien kanssa. Tämä on heidän isoäitinsä ja enonsa Erolin mielestä hävytöntä, mikä johtaa kotiarestiin ja avioliittoon valmistautumiseen. Tämä ei orpoa nelikkoa lannista, vaan vanhin heistä Sonay karkailee tapaaamaan rakastajaansa ja Lale etsii pakenemisen keinoja. Edessä on kuitenkin vaikuttaa olevan pakkoavioliittoon joutuminen vanhimmasta nuorimpaan, johon jokainen neito reagoi eri tavoin.

Mustang-elokuva sijoittuu syrjäiseen turkkilaiseen kylään ja ainakin osin kuulemma perustuu ohjaajan Ms. Deniz Gamze Ergüvenin omiin kokemuksiin. Tarinan voi hyvin kuvitella olevan totta, sillä tiukka konservatiivinen ajattelu ei olla kolisematta yhteen tasa-arvoisemman ajattelun kanssa nyky-yhteiskunnassa. Kyläyhteisön hyvin perinteiset ajatukset ja odotukset naisten elämästä eivät ole sitä, mihin tytöt koulutuksensa kautta ovat tähdänneet ja mitä elämältä oikein odottavat.

Mutta vaikka elokuva sijoittuu Turkin syrjäkolkkaan, missään kohtaa elokuvaa ei mainita islamin rajoituksia ja perheen tyttöjen tunteet ovat hyvin universaaleja. Nuoret neidit haaveilevat tulevaisuudesta sekä omaavat sellaista nuoruuden tarmoa, mistä itse voi olla vain kateellinen tässä iässä. Elokuva kuvaa hyvin myös yhteisöllisyyttä niin perheen tyttöjen kuin kyläyhteisönkin keskuudessa. Lojaajisuus kummassakin ryhmässä on vahvaa toisiaan kohtaan, mikä ilmenee hyvin elokuvan aikana.

Valkokankaan valloittajista perheen tyttöjä näyttelevillä daameilla ei ole juurikaan aiempaa näyttelijäkokemusta. Ehkäpä tämä mahdollista aidon oloisten reaktioiden ja tunteiden esille tuomisen. Ja ehkäpä juuri sen vuoksi elokuva tuntuu myös hyvin koskettavalta. Leffa osoittaa myös, että samassa maassa on hyvin erilaisia käsityksiä ihmisten välisestä tasa-arvosta ja tavoitellusta elämästä. Perinteisesti se on koulutus ja siitä saatu oppi, joka peloittaa menneisyyteen tiukasti tarttuvia ihmisiä.

Minä tiedän mikä on sinulle parastawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Tämä fraasi on jotenkin niin kulunut ja vaarallinen. Toki se sisältää paljon tottakin, mutta maailma muuttuuu median ja opetuksen avulla, joten suotavaa olisi yrittää edes jotenkin pysyä perässä. Toisaalta tottahan on myös se, että olemme kasvatuksemme tuotoksia, mutta siinäkin yksisilmäisyys saisi jo kadota takavasemmalle. Elokuva osoittaa tätä suhteellisen hyvin, lapset edustavat jotain uutta ja uhkaavaa vanhoillisille ajattelutavoille, joiden mukaan on edetty aina ennen. Annas kun vaari näyttää -malli väijyy koko leffan päällä. Sen lisäksi sitä piinaa naisen aseman heikkous tai oikeastaan välillä jopa olemattomuus. Tästä huolimatta elokuva on yllättävän toiveikas, onnellinen ja iloinen. Ohjaaja on jotenkin onnistunut saamaan samaan pakettiin kummatkin äärilaidat. Suosittelenkin elokuvaa kaikille tasa-arvon kannattajille, lasten ja naisten asemasta kiinnostuneille ja oman elämänsä määräämisestä kiinnostuneille.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Güneş Şensoy, Doğa Doğuşlu, Elit İşcan, Tuğba Sunguroğlu, İlayda Akdoğan, Nihal Koldaş, Ayberk Pekcan, Erol Afşin

Osastot: Draama, Leffat
Kommentit

Vastaa