VALIKKO

Mud

mud-poster

Don’t part with your illusions. When they are gone you may still exist, but you have ceased to live. – Mark Twain

Mud-elokuvassa kaksi nuorisolaista Ellis (Tyler Sheridan) ja Neckbone (Jacob Lofland) auttavat parhaan kykynsä mukaan saarella majailevaa Mudia (Matthew McConaughey) saamaan veneen vesille ja palaamaan sen tosirakkautensa Juniperin (Reese Witherspoon) luokse. Tämä siis tapahtuu elokuvassa. Se ei kuitenkaan välttämättä ole sama asia, mitä elokuva käsittelee, sillä elokuva etenee aika paljon Elliksen näkökulmien kautta. Mutta annetakoon katsojalle vapaus juuri niiden päätösten tekoon kuin hän itse haluaa.

Elokuva kuuluu puhtaasti miehille, varhaisille ja aikuisille ja kypsille. Nuorisolaiset Sheridan ja Lofland ovat omaa luokkaansa ja uskottavia oman elämänsä tien etsijöinä, mutta Mr. McConaughey saa leffan myötä vain lisää bonuksia hattuunsa. Takana on jo muutama hyvä irtiotto hymypojan roolista elokuvissa Killer Joe, Magic Mike ja The Paperboy, niin Mud jatkaa sitä hyvin. Kaikesta hyvästä roolityöstä huolimatta en usko suuren yleisön koskaan antavan kuitenkaan miehelle sellaista tunnustusta, kuin hänen näyttelijätaitonsa nykyään edellyttäisivät. Itse tyydyn mielenkiinnolla seuraamaan hänen uraansa, olkoon se menestyvä ja elokuvateemoiltaan vaihteleva. Mutta uskokaa nyt kuitenkin, vaikka vaatteet olosuhteiden pakosta välillä vähevätkin herran päällä, niin näytellä Mr. McConaughey todellakin osaa. Ja tästä valkokankaan valloittamisen taidosta ei voi kuin nauttia koko rahan edestä. Kiitos 🙂 🙂

Miehisissä sivuosissa pyörivät herrat Ray McKinnon Elliksen isäpuolena, Michael Shannon Neckbonen setänä ja Mud isähahmona oleva Sam Shephard eivät myöskään jätä katsojaa kylmäksi. Herrojen toiminnan kautta esiintyy oikein tekemisen taito ja toisesta välittämisen merkitys, vaikka sen ilmaisutapa ehkä eroaisikin normiväestöstä. Joskin on todettava, että hyvistä sivuosarooleistaan huolimatta nämä miehet jäävät kolmikon taustalle. Toisaalta se tekee elokuvasta riittävän väkevän, kun pakollisia sivujuonia ei rakenneta minuuttikaupalla suuntaan jos toiseen vaan keskitytään siihen olennaiseen tarinan etenemiseen.

Ohjaaja Mr. Jeff Nichols jatkaa pienten mutta tärkeiden asioiden käsittelemistä kolmannessa elokuvassaan. Miehen aiemmat elokuvat käsittelivät kostoa (Shotgun Stories, 2007) ja mielisairautta / pakkomielisyyttä (Take Shelter, 2012), joten Mudin rakkauden selvittäminen sekä nuorisolaisten kasvun kuvaaminen sopivat hyvin tähän jatkoon. Mr. Nichols kokee elokuvansa käsittelevän rakkautta lähinnä sen selvenemisen puolesta ja ammentaaneensa virikkeitä tähän omasta nuoruudestaan ensirakkauden parista. Nuorisolaisille avautuu ihan erilailla rakkauden merkitys elokuvan tiimellyksessä kuin sitä aluksi luulisi. Ohjaajan tavoitteena rakkauden esittelemisen lisäksi oli tehdä seikkailuelokuva, joka ei kyllä tarkoita sitä, että kaikille olisi hauskaa koko ajan.

Elokuvan jälkeen on pakko pohtia kirjallisuusklassikoiden Tom Swayerin (1973) ja Huckleberry Finnin (1972) seikkailujen suhdetta Mud-elokuvaan. Näin äkkiseltään muistellen niillä kummallakin on yllättävän paljon samanlaisia piirteitä. Kaksi teini-ikäistä poikaa kalastaa, metsästää, majailee metsässä ja törmää siellä aikuiseen mieheen, joka etsii sitä ensirakkauttaan. Oli niin tai näin, niin Mud on hyvä elokuva ja vielä parempi, jos se myös innoittaa lukemaan uudestaan Mr. Mark Twainin klassikoita.

Miehistä tunneilmaisuawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Mud sekoittaa miellyttävällä tavalla viattomuutta ja kokemusta sekä ihmisen eri ikäkausia toisiinsa. Paperista lukemalla ei uskoisi, miten hienon elokuvan saa veneen vesille laskemisesta aikaiseksi, mutta pakko se on tässä vaiheessa myöntää, että näin nyt vain kävi. Mud jatkaa Rushin tavoin syksyn hienojen elokuvien esittelyä ja soisikin useamman ihmisen löytävän tiensä tätä rainaa katsomaan. Se on kaunis, koskettava, kaunis, koskettava ja joko sanoin kaunis. Leffa jaksaa yllättää mielenkiintoisilla juonenkäänteillä, eikä loppu ole pedattu missään vaiheessa valmiiksi. Näyttelijäkaarti kokonaisuudessaan tekee erinomaista työtä. Tästä leffasta riittää hyvän mielen oloa pitkälle pimeään syksyyn. Suosittelen leffaa kaikille Mr. McConaugheyn faneille, niille jotka haluvat nähdä hyvän elokuvan ja kaikille, jotka todellakin haluavat nauttia hyvästä näyttelijätyöstä ja leffan kokoonpanosta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa